Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

“Το ρήγμα στο Κιλκίς μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό” δηλώνει σεισμολόγος

Στα 4,7 Ρίχτερ κατέγραψε τον σεισμό που σημειώθηκε στη 1:22 τα ξημερώματα ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στην πόλη του Κιλκίς.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Φυσιολογική η ακολουθία

Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό των 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη μία και είκοσι δύο (1.22) τα ξημερώματα, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό

Ανοικτό το ενδεχόμενο η περιοχή του Κιλκίς να «δώσει» σεισμική δόνηση και άνω των 5 Ρίχτερ, παρότι αυτό, κατά το παρελθόν, δεν έχει συμβεί, άφησε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα Κιλκίς και Θεσσαλονίκη, ο κ. Καρακώστας, συμφώνησε με τον καθηγητή Γεωφυσικής, Κώστα Παπαζάχο, ότι η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα, λέγοντας: «Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός. Έχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ».

Έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

Παράλληλα, απέφυγε να συνδέσει τον σεισμό με τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.

«Ο σεισμός που έγινε σήμερα θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία. Θα σημειωθούν κι άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί», συμπλήρωσε.
Στην περιοχή, από τα ξημερώματα, έχουν σημειωθεί αρκετοί, ασθενείς μετασεισμοί, από 1,5 έως και 2,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 26 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Γλαφυρός, Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα.

Ελευσίνα: Μόλις 31 ετών ο νεκρός του τροχαίου – Πώς συνέβη το δυστύχημα

Μόλις 31 ετών ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου που ενεπλάκη σε τροχαίο τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελευσίνα. Ο 25χρονος συνοδηγός νοσηλεύεται στο...

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Νεκρός είναι ο άνδρας που νωρίτερα πήδηξε στις γραμμές του ΗΣΑΠ στην Νέα Ιωνία. Στο σημείο είχαν σπεύσει δύο οχήματα με 10 πυροσβέστες οι...

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη ξανάρχεται

Αφρικανική σκόνη ήταν, πέρασε αλλά θα ξανάρθει τις επόμενες ημέρες. Μπορεί ο καιρός να είναι αίθριος και η ατμόσφαιρα να «καθάρισε» λόγω και των...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Καιρός: Ήπιος τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες την Ανάσταση και το Πάσχα

Η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε υποχώρησε και πλέον όλοι αναμένουμε τα νεότερα για τον καιρό του Πάσχα. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε μια πρώτη...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κιλκίς: Στους 4 ο αριθμός των νεκρών στο τροχαίο

Κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και ο τέταρτος επιβάτης του αυτοκινήτου που συγκρούστηκε...

400 κιλά βάρος, κοντά 3 μέτρα: Το μεγαλύτερο ψάρι που πιάστηκε στις ελληνικές θάλασσες με το ζόρι χωρούσε σε φωτογραφία

Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν ότι οι τόνοι είναι μικροσκοπικά ψάρια που ζουν σε… κονσέρβες στα...

Σαν σήμερα – 21 Ιουνίου 1913: Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά!

Ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση σε τρεις τομείς, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η έκβασή...

Θα μείνετε άφωνοι. Ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο μόριο στον κόσμο δεν μπορεί να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες

Σίγουρα στο άκουσμα της είδησης πολλοί μπορεί να έχετε σοκαριστεί και ειδικά όταν θα...