Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
32.9 C
Athens

«Το «σφυροκόπημα» στις μετοχές των τραπεζών και τα πραγματικά δεδομένα»

Εικόνα που βάζει στον μεγεθυντικό φακό τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, βγάζοντας από το κάδρο τις όποιες θετικές προοπτικές τους και αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν κριθεί επαρκώς κεφαλαιοποιημένες από τα πρόσφατα stress tests, έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες επιθέσεις των “short” στο χρηματιστήριο.

Το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στο οποίο προέβησαν χθες, επιδιώκοντας να κλείσουν θέσεις καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία του τελευταίου τριμήνου του έτους, οδήγησε ενδοσυνεδριακά τον τραπεζικό δείκτη σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2017.

Στο επίκεντρο της επίθεσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 20,73%, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά και το limit down του 30%.

Χωρίς αμφιβολία, οι τράπεζες δεν διάγουν τις ευκολότερες μέρες τους, καθώς έχουν μπροστά τους το “στοίχημα” των “κόκκινων” δανείων και την πρόκληση της διεύρυνσης των εσόδων τους. Πρόκειται, όμως, για σημεία ήδη γνωστά, που έχουν εντοπίσει και πρόσφατα κατά τις επαφές τους με τους Έλληνες τραπεζίτες, ξένοι οίκοι και επενδυτές. Εξαιτίας αυτών των προβληματισμών, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αξιολογηθεί ως ελκυστικές προς επένδυση μετά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους για το β΄ τρίμηνο 2018.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι o φόβος πως θα πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία και θα “φάνε” κεφαλαιακά μαξιλάρια, αναγκαζόμενες να αναζητήσουν φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές, βρίσκεται πίσω από το “σφυροκόπημα” των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες υπέβαλαν στον SSM και θα διαπραγματευθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πλάνα μείωσης των NPEs κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, αναφέρουν οι FT, τα NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, στο 20% των συνολικών χορηγήσεων, από 38% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα. Όπως αναφέρουν οι FT, πέραν της Πειραιώς για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα δυσκολευτεί να υλοποιήσει την έκδοση του ομολογιακού δανείου που περιλαμβάνεται στο πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Eurobank έχασε χθες περίπου 15%, η Εθνική 5,5% και η Alpha 3,3%.

Από το σημείο των γνωστών ανησυχιών για τις ελληνικές τράπεζες, πάντως, μέχρι το ανηλεές σφυροκόπημα της εβδομάδας αυτής, η ψύχραιμη ματιά έχει χαθεί. Εν μέσω του διήμερου καταιγισμού πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, δεν είναι τυχαίες οι εκθέσεις οίκων όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που, αν και σταθερά αυστηρές στην κριτική τους για τις ελληνικές τράπεζες, εντούτοις χαρακτηρίζουν υπερβολικό το “σφυροκόπημα” που δέχονται οι μετοχές τους, συστήνοντας ψυχραιμία στην αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Μάλιστα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι με βάση τους δείκτες P/BV (τιμή προς λογιστική αξία), οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες από τις τιμές του Νοεμβρίου 2017, όταν υιοθετήθηκε το IFRS9 και τα stress tests της ΕΒΑ ήταν στον ορίζοντα.

Τις απόψεις περί υπέρ – αντίδρασης της αγοράς με ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών υπό το βάρος κερδοσκοπικών πιέσεων, καταγράφουν και οι FT, σημειώνοντας για την Τράπεζα Πειραιώς ότι δεν αντιμετωπίζει αυστηρό χρονικό όριο για την κεφαλαιακή της ενίσχυση με την έκδοση του ομολογιακού δανείου.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με αφορμή το δρομολογημένο πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Το συγκεκριμένο πλάνο, και συγκεκριμένα το σκέλος της έκδοσης ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ, αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα για τις επιθέσεις short που δέχτηκε η μετοχή της Τράπεζας.

Στην πράξη όμως, όπως έχει γράψει το Capital.gr, η Τράπεζα δεν βγήκε στις αγορές να ζητήσει κεφάλαια και οι αγορές της γύρισαν την πλάτη, ούτε έχει και deadline για το πότε πρέπει να βγει στις αγορές με την έκδοση του ομολόγου Tier II.

Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα κριθεί από το κλίμα στις αγορές και τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών, ενώ θα γίνει σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές. Όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες (πάντα, αλλά εν προκειμένω συνεχώς μετά την έξοδο από τα μνημόνια) βολιδοσκοπούν τις ορέξεις των αγορών και τη διαθεσιμότητα των επενδυτικών κεφαλαίων με τη διαδικασία του premarketing.

Μόνο αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές προχωρούν σε εκδόσεις και ουδείς, ούτε ο επόπτης, μπορεί να τις εξαναγκάσει να κινηθούν διαφορετικά. Οι αγορές αύριο μπορεί να είναι καλύτερες, μπορεί να είναι χειρότερες. Η πρόβλεψη, όμως, αν και κινεί ανοδικά ή καθοδικά τις τιμές στα χρηματιστήρια, δεν αποτελεί αποτύπωση της παρούσας κατάστασης.

Με βάση την πρόβλεψη σε πολλές παραμέτρους και σε ορίζοντα τριετίας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αξιολογηθεί από τον SSM και βγήκαν όλες κεφαλαιακά επαρκείς. Πέρασαν τα stress tests και απομένει μέχρι τα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της εποπτικής αξιολόγησης, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την πορεία των “κόκκινων” δανείων. Επ΄ αυτής θα κρίνονται εφεξής οι τράπεζες, καθώς όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, η μείωση των NPLs θα είναι το μόνιμο τεστ αντοχής για τον κλάδο.

Σε επίπεδο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εν προκειμένω, η Τράπεζα Πειραιώς έχει κινηθεί μέχρι στιγμής πιο δραστικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό (τον Ιούνιο 2018 είχε μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον μέσο όρο μείωσης των υπολοίπων τραπεζών που κινήθηκε στα 2 δισ. ευρώ) και θέτει ως στόχο τη μείωσή τους κατά 15 δισ. ευρώ στην τριετία 2019 – 2021.

Παράλληλα, το γενικότερο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης (που είναι γνωστό στην επενδυτική κοινότητα από τον Μάιο), υλοποιείται σημειώνοντας πρόοδο. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Τράπεζα Πειραιώς έχει εφαρμόσει σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς διοίκησης, εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και λειτουργιών ελέγχου.

Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού (ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%), μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και η διοίκηση της Τράπεζας παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα για το μέλλον.

Πηγή: Capital.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πότε ο Γιάνης δεν μπορεί και πότε...

Γιατί το Μαξίμου θέλει εκτός Βουλής τον Βαρουφάκη

Εκτός Βουλής θέλει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη το μέγαρο Μαξίμου, είναι δε χαρακτηριστικό πως στην κατεύθυνση αυτή θα εντείνει τις εναντίον του επιθέσεις! Οι λόγοι...
“Tέλος στη λαϊκιστική ρητορική του Τσίπρα;- Η νίκη Μητσοτάκη ευπρόσδεκτη από αγορές”

Δεν ντράπηκε ο Τσίπρας;

Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε τα εξής πράγματα για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώρισε...

Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με την προοπτική εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου, προκειμένου να καταστεί...

Σάλος: ‘Καμαρώστε’ υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ! Στο κρεβάτι, αγκαλιά με δίμετρες καλλονές, έτοιμος να…...

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άρχισε να ανακοινώνει ονόματα υποψηφίων βουλευτών του για τις εκλογές που έρχονται ολοταχώς. Ονόματα υποψηφίων, ανδρών και γυναικών, που είναι...
"Μπάχαλο" στη Βουλή από τον Πολάκη

Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκης κατά «Αυγής» για το πρωτοσέλιδο με τα… χταπόδια

Κριτική άσκησαν πολλά στελέχη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιπολίτευση που ασκεί η κομματική εφημερίδα, «Αυγή». Μάλιστα, με δεδομένο ένα θέμα...
Ο Τσίπρας στην Πάτρα το έκανε όπως ο Μητσοτάκης στην Ικαρία

Αλέξης ο Λεοντόκαρδος!

Δεν εννοώ τον γνωστό Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο Α', τον βασιλιά της Αγγλίας .Εννοώ τον Τσίπρα τον λεοντόκαρδο, με λ μικρό.Πώς κι έτσι; Επεσαν στα χέρια...
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Ανεβαίνουν πάλι τα νούμερα

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει το Μαξίμου, από τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων μετρήσεων μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Ίλον Μασκ πούλησε 10 εκατ. μετοχές της Tesla έναντι 8,4 δισεκ. δολαρίων

Ο Ίλον Μασκ πούλησε από την Τρίτη περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας Tesla,...

Γιατί οι μετοχές είναι καλύτερες από τις … γυναίκες !!

Γιατί μπορείς να έχεις όσες σου αρέσουν. Γιατί τις πουλάς και τις αγοράζεις οπότε θέλεις. Γιατί...

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Οι δύο Έλληνες εφοπλιστές αύξησαν την συμμετοχή τους

Στο 25,5% των μετόχων αυξάνουν την συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ οι δύο Έλληνες εφοπλιστές...

Νέα ρύθμιση για 330.000 δανειολήπτες – Τι προβλέπει η πρόταση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ

Πρόταση ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής για 9 μήνες...