ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ – Διχασμένοι οι δανειστές για χρέος, επιμένουν για μέτρα

32
Τόμας Βίζερ, Ελλάδα, αγορές,

Στον αέρα βρίσκονται ξανά οι διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα γίνονται προσπάθειες να κλείσουν τα μέτωπα. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές και εντελώς διαφορετική «νοοτροπία» μεταξύ των Θεσμών και στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δανειστές παραμένουν διχασμένοι για το εάν το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για «τεράστιες διαφορές νοοτροπίας» μεταξύ των θεσμών και κρατών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης (λέγεται ότι είναι ο επικεφαλής του euroworking group Τόμας Βίζερ) φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως ενδέχεται να ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα αν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην συνάντηση της Παρασκευής.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι πολύ πιθανή. “Αν υπάρξει τόσο μεγάλη πρόοδος που να επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, τότε ενδεχομένως να ακολουθήσει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα”, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή, ενώ εκτίμησε πως το πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει σύγκλιση.

Θέμα εγείρεται και με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Η πρόταση της Ελλάδας για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση διαφέρει σημαντικά από την οπτική των Θεσμών», είπε ο αξιωματούχος. Όπως τόνισε, αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά την νομοθέτηση εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης:  Έρευνα - σοκ της Eurostat: Ένας στους πέντε Έλληνες δεν καλύπτει βασικές ανάγκες του

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Δηλαδή να ψηφιστούν ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια αλλά και τα προληπτικά μέτρα και μετά να υπάρξει συμφωνία. Όλη η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 4 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνοϊκή λύση σε έκτακτο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πηγές από τις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τρία ζητήματα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πρώτης δόσης: Την συμφωνία με τους θεσμούς για την ρύθμιση του χρέους, την πλήρη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητάει το ΔΝΤ και την επίτευξη συμφωνίας με το Ταμείο.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε πως το Eurogroup στο Άμστερνταμ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ωρών, όπου πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η ελληνική οικονομία και θα γίνει καταγραφή της προόδου στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα. Επίσης αναφέρει πως έχει γίνει πρόοδος στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Στο μεταξύ, σε tweet του ο γνωστός δημοσιογράφος Peter Spiegel αναφέρει πως κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό διαφέρει σημαντικά από την θέση των θεσμών.