Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κλοιός αστυνομικών και τεθωρακισμένων στη βάση Ιντσιρλίκ

Κινητικότητα γύρω από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία όπου από αργά χθες βράδυ κυκλοφόρησαν φήμες για απόπειρα νέου πραξικοπήματος.

Η βάση βρίσκεται από τη νύχτα υπό τον κλοιό χιλιάδων αστυνομικών και τεθωρακισμένων, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι επίκειται κλείσιμό της.

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ με ανάρτησή του στο Τουίτερ χαρακτήρισε την αστυνομική επιχείρηση ως «Επιθεώρηση ασφαλείας» τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για νέας απόπειρας πραξικοπήματος.

Εν τω μεταξύ, τη συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί σήμερα ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος φθάνει σήμερα την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν συνεχίζει τις αποτάξεις στρατιωτικών, διαλύοντας εντελώς το στράτευμα. Στην απόταξη άλλων 1.389 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση,μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Η είδηση μεταδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πολλές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών.

Η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ίδιος ο ιεροκήρυκας αρνείται κάθε ανάμιξή του και έχει καταδικάσει την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Χθες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι 758 στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν συστάσεων εισαγγελέων μετά τις καταθέσεις που έδωσαν, κάτι που εγκρίθηκε από δικαστή. Άλλοι 231 στρατιωτικοί παραμένουν υπό κράτηση.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι «ντροπή» το ότι δυτικά κράτη να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών, αντί να συμπαρασταθούν στην Τουρκία, ενώ επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι κανείς τους δεν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ Τζόζεφ Στάνφορντ επισκέπτεται την Τουρκία σήμερα.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι σε μια χειρονομία καλής θέλησης αποσύρει όλες τις μηνύσεις σε βάρος προσώπων που κατηγορούσε ότι τον προσέβαλαν. Είπε πως έλαβε την απόφαση αυτή λόγω του αισθήματος «ενότητας» στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η κίνηση αυτή πιθανόν έχει στόχο επίσης να κατευνάσει τους επικριτές του στη Δύση. Εισαγγελείς είχαν αναλάβει 1.800 και πλέον υποθέσεις «προσβολής» του προσώπου του Ερντογάν αφότου ανέλαβε πρόεδρος το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους συγκαταλέγονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι, ακόμη και παιδιά.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν ο Ερντογάν θα αποσύρει την προσφυγή του στη δικαιοσύνη εναντίον του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος νωρίτερα φέτος διάβασε στην τηλεόραση ένα ποίημα το οποίο κατηγορούσε τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι επιδίδεται σε κτηνοβασία και παρακολουθεί παιδική πορνογραφία, με αποτέλεσμα να υποβληθεί μήνυση από την τουρκική προεδρία εναντίον του στη Γερμανία.

Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι διαφωνίες τους με τον Ερντογάν θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να αναστείλει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, που συνήφθη τον Μάρτιο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι θέλει να τερματίσει αυτή τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Κουρίρ.

Ο Ερντογάν επέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την ΕΕ, στην οποία η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί μια μέρα, διότι δεν έκαναν καμιά επίσκεψη, ούτε εξέφρασαν συλλυπητήρια, ενώ είπε πως η κριτική που του ασκούν είναι «απρεπής». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας καλεί την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

Χθες Σάββατο 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk. Πάνω από 20 στενογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ανέρχεται πλέον σε 66.000, από τους οποίους οι 43.000 εργάζονταν στον τομέα της εκπαίδευσης, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή την Παρασκευή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πάνω από 18.000 άνθρωποι τελούν υπό κράτηση διότι φέρονται να ενέχονται στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ ακυρώθηκε η ισχύς 50.000 διαβατηρίων. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι διεξάγει έρευνα για 1.300 μέλη του προσωπικού του για πιθανή ανάμιξη.

Η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται επίσης εναντίον του δικτύου σχολείων και άλλων επιχειρήσεων του Γκιουλέν διεθνώς.

Μετά το πραξικόπημα, η Σομαλία έκλεισε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα κι ένα νοσοκομείο που πιστεύεται ότι συνδέονταν με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Η Άγκυρα έχει στείλει παρόμοια αιτήματα και σε άλλες κυβερνήσεις, αν και δεν φαίνονται όλες διατεθειμένες να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις της.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...