Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη

Τριήμερο δημόσιο πένθος θα τηρηθεί για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Επίσης, οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα έως και την ημέρα της κηδείας του.

Αποφασίστηκε να αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε αρχηγό κράτους «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος». Το δημόσιο πένθος θα τηρηθεί από σήμερα, ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του.

Βουλή: Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Χρήστο Σαρτζετάκη

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη απρυθύνει ο πολιτικό κόσμος, ενώ η Βουλή τίμησε το πρωί τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 93 ετών, στις 02:40 τα ξημερώματα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με πνευμονική ανεπάρκεια.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της, εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, κάνοντας λόγο για «έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας».

Αναφερόμενη στη θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του».

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Με συγκίνηση αποχαιρετάμε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Έναν ακέραιο λειτουργό της Δικαιοσύνης, που σε δύσκολες για τον τόπο και τη δημοκρατία ώρες χειρίσθηκε ως ανακριτής την υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη με παραδειγματική ανεξαρτησία και δικαστικό ήθος, πληρώνοντας, για τη στάση του αυτή, βαρύ τίμημα στα χρόνια της χούντας. Και που αργότερα, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τίμησε το αξίωμα με ευσυνειδησία, προσήλωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στην άσκηση των καθηκόντων του. Για την απώλειά του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Πρ. Παυλόπουλος: Υπηρέτησε την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία με υποδειγματικό σθένος και εμβληματική συνέπεια

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπηρέτησε, και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς για την Πατρίδα μας και τον Λαό μας, την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία με υποδειγματικό σθένος και εμβληματική συνέπεια. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτέλεσε το καθήκον του με απόλυτο σεβασμό των θεσμών της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αιωνία η Μνήμη του», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κ. Μητσοτάκης: Θλίψη για την απώλεια ενός ακέραιου δικαστή

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ακέραιου δικαστή Χρήστου Σαρτζετάκη. Στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60, ως νεαρός τότε ανακριτής, ταυτίστηκε με την καταγγελία των εξωθεσμικών μηχανισμών στην υπόθεση Λαμπράκη. Αυτών, που, δυστυχώς, ήλθαν στο προσκήνιο με την επτάχρονη δικτατορία, οδηγώντας και στη δική του δίωξη.

Πολλά χρόνια μετά, το 1985, η ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα συνέβη σε συνθήκες πόλωσης και η παράταξή μας δεν τον στήριξε. Συνεργάστηκε, ωστόσο μαζί του σεβόμενη τον συνταγματικό του ρόλο. Όπως και ο ίδιος άσκησε με τον δικό του τρόπο, αλλά πάντως με θεσμική αυστηρότητα, τα καθήκοντά του. Στο διάστημα 1989-90, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον και πάλι υψηλής πολιτικής έντασης, οι χειρισμοί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν ανεπίληπτοι».

Α. Τσίπρας: Προσωποποίησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

«Τη δικαστική του ακεραιότητα πλήρωσε ακριβά με διώξεις και φυλάκιση κατά τη διάρκεια της χούντας» τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. «Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε εμβληματικός δικαστής, που προσωποποίησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε όλη τη διαδρομή του, με κορυφαία στιγμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δημοκρατική Ελλάδα τον τίμησε με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Facebook.

Ν. Ανδρουλάκης: Υπηρέτησε με συνέπεια τη Δημοκρατία

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ένας ευπατρίδης που υπηρέτησε με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Η καθοριστική συνεισφορά του ως ανακριτή στην πολύκροτη δίκη που αποκάλυψε τους ενόχους της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και το ρόλο του παρακράτους στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, έμεινε στην ιστορία. Αγωνίστηκε για τα δημοκρατικά του πιστεύω, διώχθηκε και φυλακίστηκε για αυτά από την Χούντα. Η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, συνέβαλε στον εκδημοκρατισμό των θεσμών με την Συνταγματική αναθεώρηση του 1986» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη στάση του απέναντι στη χούντα

Για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, για την οποία φυλακίστηκε, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με μια ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποχαιρετά τον εμβληματικό δικαστικό λειτουργό και τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη τονίζοντας ότι:

«Η πορεία και το ήθος του, που αναδείχθηκε σε όλο τον υπηρεσιακό του βίο και είχε ως κορυφαίο σταθμό την ακέραια στάση και το σθένος που επέδειξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, σε καιρούς δύσκολους για τη Δικαιοσύνη, αλλά και η μετέπειτα θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τον κατέστησαν σύμβολο της Δημοκρατίας για τον τόπο μας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης απέδειξε με το παράδειγμά του, ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που είναι το ύψιστο καθήκον κάθε δικαστικού λειτουργού, κατακτιέται με κόπο και προσωπικές θυσίες και δικαιώνεται από την Ιστορία. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ν. Δένδιας: Ειλικρινή συλλυπητήρια

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, στους οικείους του», ανέφερε.

Αντ. Σαμαράς: Σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του δημόσιου βίου. Υπηρέτησε την πατρίδα με ακεραιότητα, απ’ όλες τις θέσεις» δηλώνει για την απώλεια του Χρήστου Σαρτζετάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Παρακαταθήκη του η σθεναρή, μαχητική κι αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων και ειδικά στο ζήτημα της Μακεδονίας» τονίζει, εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Κ. Σημίτης: Υποστήριξε με θάρρος και πείσμα τη δημοκρατία

Το δημοκρατικό θάρρος του Χρήστου Σαρτζετάκη για τη δημοκρατία και τον ενεργό αγώνα του κατά της δικτατορίας επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο Χρήστος Σαρτζετάκης υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υποστήριξε με θάρρος και πείσμα τη δημοκρατία σε αντίξοες συνθήκες. Τόσο ως δικαστικός, όταν με υποδειγματικό τρόπο υπερασπίστηκε την αλήθεια στην υπόθεση Λαμπράκη, όσο και στα μεταγενέστερα χρόνια, όταν έλαβε ενεργό μέρος, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με αφοσίωση στη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» αναφέρει ο κ. Σημίτης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τριήμερο πένθος στην ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ελληνική Αστυνομία μετά τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού που τραυματίστηκε σοβαρά...

Καλαμάτα: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του Επισμηναγού

Νεκρός εντοπίστηκε ο άτυχος πιλότος του διθέσιου εκπαιδευτικού αεροσκάφους που κατέπεσε, για άγνωστους ακόμα...

Τσεχία: Ημέρα πένθους το Σάββατο – Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση του φοιτητή που σκότωσε 15 ανθρώπους

Ημέρα πένθους κήρυξε το Σάββατο η κυβέρνηση της Τσεχίας μετά το μακελειό χθες στο...

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τι είναι το τριήμερο Εθνικό Πένθος

Ανακοινώθηκε τριήμερο Εθνικό Πένθος στην χώρα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη φρικτή...