Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τρίτος στον κόσμο: Η αλματώδης άνοδος του ελληνικού στόλου και οι μοναδικές χώρες που τον υποσκελίζουν


Σε μεταφορική ικανότητα ωστόσο δεν έχει ανταγωνιστή

Το 2021 υπήρξε ως γνωστόν άκρως προβληματικό για μια σειρά επιχειρήσεων και εμπορικών κλάδων, ωστόσο υπήρξαν και τομείς της βαριάς βιομηχανίας (με ή χωρίς εισαγωγικά) για τους οποίους αποτέλεσε ορόσημο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η πανδημία που δημιούργησε νέες ευκαιρίες. Σε αυτήν του ελληνικού εμπορικού στόλου η αύξηση της μεταφορικής ικανότητάς του, λόγω των νέων επενδύσεων σε πλοία.

Έτσι, η αξία του ελληνικού εμπορικού στόλου εκτοξεύτηκε το τρέχον έτος περίπου κατά 1/3! Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο οίκος αναλύσεων VesselsValue, η συνολική αξία του στόλου υπολογίζεται τον Νοέμβριο στα 145,8 δισ. δολάρια, κι ενώ στην αρχή του έτους διαμορφωνόταν στα 93,2 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό κατατάσσει τον ελληνικό στόλο στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, βάσει της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του.

Η αξία των πλοίων πάντως είναι ένα πολύ ευμετάβλητο μέγεθος, καθώς μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με την πορεία των ναυλαγορών, την προσφορά και τη ζήτηση. Παράγοντες της ναυτιλίας σημειώνουν πως πιο «δόκιμη» προσέγγιση για τη ναυτιλιακή ισχύ είναι η μεταφορική ικανότητα του κάθε στόλου. Και σε αυτό τον τομέα η ελληνική πλοιοκτησία ξεχωρίζει και μάλιστα με διαφορά. Κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με 17% και ακολουθεί η Κίνα με 11,5%.

Σε ότι αφορά την αποτίμηση της αξίας, η Κίνα έχει τα πρωτεία, καθώς εκτιμάται πως ο στόλος της φθάνει σήμερα στα $191 δισ. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containerships) και επωφελήθηκε από την εκτόξευση της ζήτησης για containerships, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση από τη δεύτερη όπου ήταν πέρυσι.

Αυτή που υποσκέλισε είναι η Ιαπωνία, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με αξία που υπολογίζεται στα $187,6 δισ. Οι γιαπωνέζοι πλοιοκτήτες κατέχουν την πρώτη θέση στα bulkers ($62,9 δισ.), την τρίτη θέση στα δεξαμενόπλοια ($24,04 δισ.) και τη δεύτερη θέση στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ($49 δισ.) και στα LNG Carriers ($18,13 δισ.).

Οι Έλληνες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δεξαμενόπλοια. Παρότι, όπως λένε οι αναλυτές της VesselsValue, τα έσοδα του κλάδου έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, καταγράφηκαν κάποιες αυξήσεις στην αγορά spot, οι οποίες οδήγησαν ανοδικά τις αξίες του συνολικού στόλου. Η αξία των νεότευκτων και resale tankers, όπως VLCCs, suezmaxes και aframaxes έχει ενισχυθεί κατά 20%-30% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων αποτιμάται στα 41,5 δισ. δολάρια και είναι με διαφορά ο πιο ακριβός διεθνώς.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες διαθέτουν και τον πιο ακριβό στόλο μεταφοράς LNG. Με τα ναύλα στη spot να σημειώνουν σημαντική άνοδο, η αξία του ελληνικού στόλου στην αγορά LNG έχει αυξηθεί κατά 2 δισ. δολάρια από την αρχή της χρονιάς. Ειδικότερα, σήμερα υπολογίζεται στα 19,1 δισ. δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας είναι οι Ιάπωνες με στόλο αξίας 18,1 δισ. δολαρίων.

Στον κλάδο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η αξία του ελληνικού στόλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε 11 μήνες, από τα 28 δισ. δολάρια στα 52,7 δισ. δολάρια, λόγω των υψηλών ναύλων. «Οι Έλληνες παραμένουν δραστήριοι στην αγορά μεταχειρισμένων», επισημαίνουν οι μελετητές της VesselsValue. Μάλιστα, όπως λένε οι «Greeks» έχουν αγοράσει περίπου το ένα τέταρτο των bulk carriers που έχουν «αλλάξει χέρια» φέτος. O στόλος bulkers των Ελλήνων έρχεται τρίτος πίσω από τους Κινέζους (53,2 δισ. δολάρια) και τους Ιάπωνες (62,9 δισ. δολάρια).

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, με μεγάλη διαφορά από την Ελλάδα ($96,37 δισ.), ενώ τη 10αδα συμπληρώνουν οι Σιγκαπούρη ($78,4 δισ.), Γερμανία ($76,79 δισ.), Νότια Κορέα ($58,2 δισ.), Μεγάλη Βρετανία ($56,5 δισ.), Ταϊβάν (47,8 δισ.) και Νορβηγία ($43,1 δισ.).

Με πληροφορίες από το «ot.gr/2021/11/29/naytilia» και capital.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σούπερ Μάρκετ: Άνοδος τζίρου 9,8% στο οκτάμηνο – Οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να φέρνει ο πληθωρισμός το οκτάμηνο Ιανουαρίου...

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Από την Πέμπτη έως και την Τρίτη, η θερμοκρασία αναμένεται να υπερβεί τους 35°C...

Πανελλαδικές 2023: Σαφής άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Συνολικά 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος, σύμφωνα με τα...

66 χρόνια μετά στέκει ακόμα «μάρτυρας»: Το μεγάλο μυστικό που ενώνει το «Ο Φανούρης και το σόι του» με το «Θα σε κάνω Βασίλισσα»

Είναι πάντα ωραίο να αναζητάς – απείρως περισσότερο να βρίσκεις βεβαίως – τοποθεσίες που...