Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Τσίπρας: Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα

Το μείζον θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στον Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά, «η υλοποίηση της σύγχρονης  ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που να την υπονομεύουν» και πρόσθεσε «δυστυχώς αυτό δεν ήταν πάντοτε δυνατό, κυρίως από το περασμένο φθινόπωρο έως και τον προηγούμενο μήνα» ενώ αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, καθώς και στις υπερπτήσεις που, όπως είπε, έχουνε αυξηθεί σημαντικά.

«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στην καλή συνεργασία, στη θετική ατζέντα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας και εφόσον αυτό αποτελεί τη βούλησή μας πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Πρόσθεσε ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαν να ενθαρρύνουν τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε επικοινωνία, «συμφωνήσαμε να προλαμβάνουμε και όχι να καταστέλλουμε εντάσεις».

Λίγο νωρίτερα  ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, όχι μόνο γιατί μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση των ζητημάτων που μας αφορούν και στην προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ευρωτουρκική συνεργασία για την αντιμετώπιση προκλήσεων στη γειτονιά μας.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστικές, ειλικρινείς και απαραίτητες τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σημείωσε συγκεκριμένα πως η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη φάση για τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο των δύο χωρών σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, ενώ έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, όπου, όπως είπε, αναδεικνύεται μια σημαντική δυναμική, μια σύγχρονη θετική ατζέντα στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή «καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ και η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν».

Αναφερόμενος στη θετική αυτή ατζέντα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται εδώ και χρόνια, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες εκατέρωθεν επενδύσεις.

Κυπριακό

Υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων, τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

«Περιέγραψα στον κ. Γιλντιρίμ τη δική μας οπτική για μία λύση που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο διάλογος.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».

Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για πολιτική τοποθέτηση, πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με σαφήνεια απέναντι στους πραξικοπηματίες και στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας, είπαμε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στις δηλώσεις του συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας όμως ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων γίνονται και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων» .

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άρσης της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων, ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά έκανε λόγο για κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν παναθρώπινο αγαθό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...