Τσίπρας και Ζάεφ: «Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τείχη»

21
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Από τη Novartis στη Μακεδονία, ένας… Τσίπρας δρόμος!

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Τσίπρας: Πλέον δεν θα κάνουμε παράκαμψη με το κυβερνητικό αεροσκάφος…

«Το αντάλλαγμα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουμε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα: η σταθερότητα της περιοχής. Γι΄ αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εναέρια αστυνόμευση στη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όταν ερωτήθη αν θα υπάρχει χρέωση ή δωρεάν από την Ελλάδα της κάλυψης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Έχουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αεροπορία κι έχουμε την ικανότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το ΥΠΕΘΑ έχει στείλει ήδη προσχέδιο», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά για να μην μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι η συμφωνία ανάμεσα στις πολιτικές αεροπορίες των δύο χωρών», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εδώ και χρόνια με κυβερνητικό αεροσκάφος, κάθε φορά που πήγαινα προς τις Βρυξέλλες παρατηρούσα ότι ο πιλότος έκανε μία παράκαμψη για να μην περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της FYROM τότε. Λοιπόν, αυτή η ανοησία σταματά. Όχι μόνο δεν κάνουμε παράκαμψη, αλλά θα κάνουμε και κάποιες βόλτες να σας χαιρετάμε και θα πηγαίνουμε στον προορισμό μας πιο σύντομα και οι πτήσεις μας θα είναι ασφαλείς».

Ζάεφ: Κανείς δεν πρόκειται να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν έχουμε κάποια απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:  Γ. Κεφαλογιάννης: "Φούλ" για ηλεκτροκίνηση

«Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι», είπε ο κ. Ζάεφ και συνέχισε:

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η Συμφωνία των Πρεσπών και η υλοποίηση της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών».

«Το ΝΑΤΟ είναι το μέλλον μας», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «όλοι θα δουν σύντομα τα οφέλη και τα οικονομικά, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν όλοι δουν τη φιλία που οικοδομείται και πολεμήθηκε για 30 χρόνια, θα καταλάβουν, ακόμα και οι πλέον συντηρητικοί και οι πολέμιοι».

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας.

«Έχουμε την ειλικρινή πρόθεση και οι δύο αρχηγοί να κερδίσουμε τις εκλογές στις χώρας μας», κατέληξε ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ