Τσίπρας: Το casus belli είναι κατάλοιπο του παρελθόντος, ελπίζω να πείσω και τον Αχμέτ

123
Τσίπρας, Σμύρνη, συνομιλίες, Τουρκία,

Το ζήτημα του casus belli τέθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα και Νταβούτογλου, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, στη Σμύρνη.

«Όσον αφορά στο casus belli, εγώ με τον Τσίπρα είχαμε πει να πάρουμε πίσω τις 2 σχετικές αποφάσεις του ελληνικού και τουρκικού κοινοβουλίου και δηλώνω εδώ επίσημα ότι η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ισχύει το ίδιο και από την μεριά της Ελλάδας», δήλωσε αρχικά ο Αχμέτ Nταβούτογλου και εξέφρασε την επιθυμία του «να βγάλουμε από κάθε μυαλό και κάθε σκέψη το ζήτημα του πολέμου».

«Ζηλεύω τις σχέσεις των σκανδιναβικών χώρων που έχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Μακάρι να καταφέρουμε κι εμείς το ίδιο και κάτι ακόμη καλύτερο», πρόσθεσε ο τουρκός πρωθυπουργός.

Κατάλοιπο άλλης εποχής το casus belli

Τσίπρας, Σμύρνη,«Κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του ’60», χαρακτήρισε το casus belli και από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως «δεν συνάδει με τις προσπάθειες για φιλία και συνεργασία».

Διαβάστε επίσης:  Χατζηδάκης: Κλιματική αλλαγή, πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο της κυβέρνησης

Όσον αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «υπάρχουν διαρκείς συνομιλίες προκειμένου αυτή η διάφορα να επιλυθεί διαμέσω της διπλωματικής οδού».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας πέταξε το «μπαλάκι» για το ζήτημα του casus belli, στον Nταβούτογλου, λέγοντας: «Πιστεύω ότι δεν έχει κανένα νόημα ένα μετρό (σ.σ. το casus belli) που αφορά ένα κατάλοιπο του παρελθόντος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό».

«Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσουμε σε βάθος χρόνου και θα βγάλουμε από την καθημερινότητα μας ζητήματα εχθρικά», κατέληξε ο Αχμέτ Nταβούτογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here