Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Β. Κικίλιας: Έχουν καεί 400.000 στρέμματα- Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 400.000 στρέμματα γης, την ώρα που ο μέσος ετήσιος όρος είναι τα 500.000 στρέμματα, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που στο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο είχαμε πάνω από 600 οι φωτιές στη χώρα. Και από τις 600, οι δέκα ήταν σε μεγάλη έκταση.

«Τις μέρες αυτές εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές. Πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα, σχεδόν σε όλη τη χώρα. Για μία ακόμη χρονιά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση.

«Η κλιματική κρίση έδωσε ένα ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα. Δεν είναι φέτος μόνο εδώ. Θα είναι διαρκής με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία, ακραίο καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους είχαμε μία μέρα το 2012, δύο ημέρες το 2019 και ένα τριήμερο το 2021. Άρα η κατάσταση επιδεινώνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία».

Θέλοντας να τονίσει τις ιδιαίζουσε συνθήκες που αντιμετωπίζουμε φέτος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από το 2003 που ξεκίνησε να εκδίδεται ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου σε κατάσταση συναγερμού για πέντε συνεχόμενες ημέρες και σε τόσες περιφέρειες.

Πάντως, συνέχισε, το Πυροσβεστικό Σώμα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πλεινότητα των 667 πυρκαγιών. «Ωστόσο, δέκα πυρκαγιές, σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Κουβαρά, Αίγιο, Λακωνία, Βοιωτία, Λαμία, Κάρυστο, Ρόδο, Νέα Αγχίαλο, πήραν μεγάλες διαστάσεις… και κόστισαν τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας που δεν απομακρύνθηκαν, παρά την προειδοποίηση. Οι φωτιές προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 74 πυροσβεστών».

Ο υπουργός επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σε συνθήκες υψηλού κινδύνου «ήταν, είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τα υπόλοιπα, σημαντικά μεν, αλλά έπονται».

Το κράτος, είπε ο κ. Κικίλιας, θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές. Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός. «Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα. Βελτίωση, ενίσχυση, αναθεώρηση, ειδικά όταν έχουμε πρωτοφανή συμβάντα όπως το να περνάει η φωτιά αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μέτρων και να εμφανίζονται πυροστρόβιλοι με θερμοκρασία 1000 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας.

Γ. Πουρναράς: Είχαμε «το τρίγωνο του διαβόλου»

Σε τρεις λέξεις αυτό που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν «το τρίγωνο του διαβόλου: οι υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία και ο άνεμος», είπε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, συμμετέχοντας στη συνέντευξη.

«Ειδικότερα η πυρκαγιά της Μαγνησίας, αλλά και κάποιες άλλες πυρκαγιές, ήταν αυτό που χαρακτηρίζουμε επιθετικές πυρκαγιές και είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες», εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε επιφυλακή ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, και είναι όλοι στο πεδίο.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που κλήθηκε η Πυρσοβεστική να αντιμετωπίσει, είπε ότι καθημερινά είχαμε 60-80 ενάρξεις πυρκαγιάς. Και σε όλες έπρεπε να διατεθούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα».

«Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε μια μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα ενώ καθημερινά επιχειρούσαν 12-15 εναέρια μέσα. Στη Μαγνησία, από τις 11:30 έως τις 16:00, είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τέλος και στα τελευταία μέτρα για την πανδημία COVID-19

Την άρση και των τελευταίων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της COVID-19 σε νοσοκομεία, χώρους φροντίδας ατόμων με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους και...
Στάχτη το σπίτι και το αρχείο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Μάτι

Μάτι: Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα

Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα...

Δήμος Αθηναίων: Επιστροφή των πινακίδων λόγω Πάσχα

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, που είχαν αφαιρεθεί από την Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, θα έχουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων και...

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη, πρωινές ώρες της Παρασκευής, 26 Απριλίου 2024, στη Λαμία, 48χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού...

Κρήτη: Δεύτερο περιστατικό με drone και εμπρηστικό μηχανισμό μέσα σε ένα 24ωρο

Δεύτερο περιστατικό που άγνωστοι προφανώς επιχειρούν να στείλουν «μήνυμα» στους ιδιοκτήτες επιχείρησης ζωτροφών που δραστηριοποιούνται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Ξεκινά η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου - Καλή Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 29 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός...

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο...

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”: Πρόληψη, καταστολή και αποκατάσταση το αναγκαίο τρίπτυχο

«Υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση (..)...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...