Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Βόμβα Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το ερευνητικό για να το βυθίσει! Το καταδίωξέ μάλιστα εωσότου να απομακρυνθεί πέραν των 95 μιλίων από την Μεγίστη!

Το τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα που αποκαλύπτουν τα WIKILEAKS αναφέρεται σε ένα επεισόδιο παρόμοιο με αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα καταγράφεται σε επίσημο τηλεγράφημα ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας, προσεγγίστηκε από το Ελληνικό πολεμικό πλοίο P-61 “Πολεμιστής” (αναγράφεται λάθος στο τηλεγράφημα).

Το ελληνικό πολεμικό απείλησε το ερευνητικό με βύθιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας. Η απειλή και η καταδίωξη συνεχίστηκε ακόμα και παρουσία τουρκικής φρεγάτας και ολοκληρώθηκε όταν το τουρκικό ερευνητικό μαζί με την φρεγάτα απομακρύνθηκαν πέραν των 95 μιλίων από την Μέγιστη! Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Τουρκία ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που φυσικά ξεπερνούσε κατά πολύ τα 6 και τα 12 ναυτικά μίλια, αφού το τουρκικό σκάφος καταδιώχθηκε σε απόσταση 95 ναυτικών και πλέον από την Μεγίστη!

Αυτά, το 2008. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετική και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται δεόντως.

Τα Wikileaks αποκαλύπτουν ένα πολεμικό θρίλερ με νικητές τους Έλληνες

Το εμπιστευτικό αμερικανικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 18-11-2008 και ώρα 14:05 που αποκάλυψαν τα Wikileaks, το στέλνει ο Douglas Silliman, Αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα και αναφέρει τι είπε στους Αμερικάνους ο εμφανώς θορυβημένος Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Haydar Berk:

  1. Περίληψη: Στις 15 Νοεμβρίου, ο Berk ισχυρίστηκε ότι ένα ελληνικό ναυτικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση 50 μέτρων από το νορβηγικό πλοίο που δρούσε ως τουρκικό ερευνητικό για λογαριασμό της Τουρκίας και απείλησε να το βυθίσει

Ακολουθεί ενημέρωση για την δυναμική αντίδραση του τότε προέδρου της Κύπρου Χριστόφια (άρθρα 2-5), η οποία προκάλεσε την οργή των τούρκων και συνεχίζει με την καταγραφή του πολεμικού θρίλερ που εξελίχθηκε στην υφαλοκρηπίδα της Μεγίστης:

  1. “Το …περιστατικό ξεκίνησε περίπου στις 18.00 στις 14 Νοεμβρίου, όταν ο Έλληνας Επιτετραμμένος ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε σε ένα νορβηγικό πλοίο, το M/V Maelen Ostervold, που ναυλώθηκε από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO, να διεξαγάγει γεωφυσική ερευνητική εργασία σε ύδατα που διεκδικούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία (Τα περί «διεκδίκησης» αποτελούν τοποθέτηση του αμερικανού διπλωμάτη)

Ο Berk είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα Επιτετραμμένο στις 15 Νοεμβρίου, και τον ενημέρωσε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση δεν αναγνώριζε τον ελληνικό ισχυρισμό (προφανώς βασίζεται σε υφαλοκρηπίδα που απλώνεται από το μικρό ελληνικό νησί Meis [σ.σ. Μεγίστη] ακριβώς έξω από την Τουρκία).

  1. Αργότερα στις 15 Νοεμβρίου, ένα ελληνικό ναυτικό πλοίο, T-61 Polimetis (εννοεί το P-61 “Πολεμιστής”), πλησίασε σε απόσταση 50 μέτρων από το νορβηγικό πλοίο και, σύμφωνα με τον Μπερκ, απείλησε να το βυθίσει.

Το (νορβηγικό) πλοίο έστειλε μια αναφορά και το τουρκικό ναυτικό απέστειλε μια τουρκική φρεγάτα, την Getis, για την προστασία του μη στρατιωτικού πλοίου.

Ο Berk δήλωσε ότι η ελληνική παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου ξεκίνησε σε σημείο 35 μίλια νότια του Κας στην τουρκική ακτή και συνεχίστηκε σε σημείο 95 μίλια νότια, παρά την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας.

  1. Ο Berk δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού για να αποφύγει την κλιμάκωση και πραγματοποίησε «εκατοντάδες» τηλεφωνικές κλήσεις στις 15 και 16 Νοεμβρίου στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Τουρκικό Ναυτικό, την Ελληνική Πρεσβεία και την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την τουρκική φρεγάτα να αποσυρθεί από το νορβηγικό πλοίο για να αποφύγει την αντιπαράθεση. Το έκανε, σε 3,5 ναυτικά μίλια, αλλά ανέφερε ότι το ελληνικό πλοίο πλησίασε ξανά.

Ο Berk ζήτησε από τον Έλληνα Επιτετραμμένο την 15η Νοεμβρίου να καλέσει το ελληνικό πλοίο πίσω και του είπε ότι τα διπλωματικά κανάλια ήταν ανοιχτά για την επίλυση της διαφοράς.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. Ντόρα Μπακογιάννη), κάλεσε τον Τούρκο Επιτετραμμένο στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου και του είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση “δεν ήθελε προβλήματα” με την Τουρκία, αλλά ο Berk είπε ότι παρά την εν λόγω διαβεβαίωση, το ελληνικό πολεμικό πλοίο συνέχισε να παρενοχλεί το νορβηγικό πλοίο μέχρι τα μεσάνυχτα στις 16 Νοεμβρίου.

  1. Ο Επιτετραμμένος προέτρεψε την Τουρκική Κυβέρνηση να επιδείξει μεγάλη αυτοσυγκράτηση και προσοχή στην αντίδραση σε αυτά τα είδη θαλάσσιων περιστατικών, και να αποφεύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιθετικές.

Ο Berk δήλωσε ότι η έμφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Διπλωματία ήταν εμφανής στις 15-16 Νοεμβρίου, όταν το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε τον έλεγχο του περιστατικού και διέταξε το τουρκικό (σ.σ. πολεμικό) σκάφος να αποσυρθεί, παρά τη συνεχιζόμενη παρενόχληση του πολιτικού πλοίου, από το ελληνικό πολεμικό πλοίο.

  1. Ο Μπερκ δήλωσε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση εξεπλάγη με την ελληνική δράση, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν διαφορές στο Αιγαίο, αλλά αυτή ήταν η πρώτη αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο…”!

Συμπεράσματα και διδάγματα για το σήμερα

Σε αντίθεση με το 2008 και την όπως αποδεικνύεται ορθή αντίδραση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην τουρκική πρόκληση, σήμερα η κυβέρνηση ανέχεται την παρατεταμένη παραβίαση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο με την οποία επιχείρησαν να πράξουν παρόμοια παραβιάσει το δύοΕλληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ακριβώς με την ίδια μέθοδο με την οποία επιχείρησαν να πράξουν παρόμοια παραβίαση το 2008.

Η αντίδραση της Ελλάδας το 2008 ούτε επιθετική ήταν, ούτε προκλητική. Ήταν αποφασιστική και πρωτίστως, απόλυτα συμβατή με τα δικαιώματα της Ελλάδος όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Η Ελλάδα ως όφειλε καταδίωξέ το τουρκικό ερευνητικό με αποτέλεσμα να κλείσει τους τούρκους στο καβούκι τους για 12 ολόκληρα χρόνια.

Πληροφορίες από Noiazomai.net

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Είπαν το ψωμί ψωμάκι»: 10 διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί που πέρασαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό φτώχεια σημαίνει ανεπαρκές εισόδημα. Ως απότοκος αυτού, είναι η...

Ποιοι ήταν οι Υπερβόρειοι; – Οι αρχαίοι Έλληνες εξυμνούσαν τον πολιτισμό τους!!!

Ὑπῆρξαν μεγαλύτεροι πολιτισμοί ἀπό τόν δικό μας; Ὁ σημερινὸς τεχνολογικὸς πολιτισμὸς δὲν εἶναι ἀναγκαστικὰ καὶ...

Ποσό-ρεκόρ 32 δις ευρώ πόνταραν οι Ελληνες στη “θεά τύχη” στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο , και αυτό παρά την ενεργειακή κρίση και την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας ομώνυμη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1823.... Ελληνική Επανάσταση: Διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια Κορινθίας η περίφημη ομώνυμη μάχη...