Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Βόρεια Μακεδονία: Ένα πολιτικό θρίλερ σε εξέλιξη

Πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία καθώς η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, δείχνει τελικά να μην έχει δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία  61 βουλευτών που απαιτείται για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε χθες κατά του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του και του εξαναγκασμού τους σε παραίτηση.

Συγκεκριμένα χθες βουλευτής του αλβανικού κόμματος, Alternativa (Εναλλακτικής) Σκεντέρ Ρετσέπι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν έχει τη δική του ψήφο, καθώς επιθυμεί τη παραίτηση της κυβέρνησης αλλά όχι με κάθε κόστος.

Επί της ουσίας, δηλαδή, αντιπολίτευση και κυβέρνηση «ισοφάριζαν» χθες με 60 ψήφους η κάθε μία, κάτι που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχει αναθεωρήσει την αρχική του θέση και δεν πρόκειται να παραιτηθεί εάν δεν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής εναντίον του.

Πάντως, η πρόταση μομφής που κατατέθηκε χθες από την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO θα εξεταστεί, όπως αποφάσισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη. 

«Θολή στάση» του VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις αυτές που δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν πριν από το τέλος της εβδομάδας με τη κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα.

Η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή και περίπλοκη με τα βασικά σενάρια προς το παρόν να είναι είτε να προκύψει νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού SDSM, είτε να τεθεί επικεφαλής νέας κυβέρνησης το εθνικιστικό κόμμα VMRO – DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.

Ο κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να υιοθετεί μια θολή στάση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την Ελλάδα. Παίρνει δηλαδή αποστάσεις από την ευθεία απόρριψη της «απαράδεκτης», όπως την περιέγραφε μέχρι τώρα, Συμφωνίας των Πρεσπών, και δηλώνει πλέον ότι αναγνωρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Αρνείται δηλαδή μια από τις βασικότερες πρόνοιές της.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε τη Κυριακή ο κ. Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Προειδοποιήσεις

Η Αθήνα προειδοποιεί πάντως πως αν αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Χρ. Μίτσοτσκι και δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας, πως αυτό θα είναι ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας και της πρόβλεψης για erga omnes (για όλες τις χρήσεις).

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε την άποψη πως αυτή η στάση του Χρ. Μίτσοτσκι δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην επικύρωση των εφαρμοστικών πρωτοκόλλων για μια σειρά θεμάτων που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.  «Η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται σωστή, δεδομένου ότι τα μνημόνια συνιστούν ένα μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε.

Η κυβέρνηση, πάντως, υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένοντας να δει πού θα οδηγηθεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα.

Σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως στις συναντήσεις που έχει με όλους τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας πως επαναλαμβάνει «την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά επεσήμανα και κάτι ακόμα. Η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας. Η σταθερότητα και η ευημερία της χώρας αυτής είναι και προς το συμφέρον μας. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν τρέφει καμία διεκδίκηση από τη βόρεια γείτονά της».

«Βεβαίως, δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες,» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Έθνος επεσήμανε πως «αν υπάρξει επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική που θα αναστρέφει το κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας». «Η Ελλάδα πιστεύει στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς, η γεωγραφική ολοκλήρωση της ΕΕ είναι εθνική πολιτική», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η επιστροφή των γειτόνων μας σε ένα βαλκανικό εθνικιστικό παρελθόν μόνο τους ίδιους θα ζημιώσει».

Ντιμιτρόφ: "Σήμερα είναι η μέρα που θα μιλήσει ο λαός..."

Yπό αμφισβήτηση από το VMRO βασικές προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον έρθει στην εξουσία

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία ενώ την Πέμπτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ άμεσο είναι το ενδιαφέρον και της Ελλάδας με το βλέμμα στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αυτή τη στιγμή είναι όλα ανοιχτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε σε εκλογές στο επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο» δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Αρμακόλας.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν τίθεται εν αμφιβόλω τόνισε: «Βασικές προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα, όπως είναι η χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας, φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση, όχι από τον Ζάεφ και το κόμμα του, αλλά από το κόμμα της αντιπολίτευσης το VMRO, εφόσον έρθει στην εξουσία».

Χαρακτήρισε τον Ζάεφ τον μόνο πολιτικό των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματικά πιστεύει στο Ευρωπαϊκό όραμα και ο οποίος δεν βοηθήθηκε ούτε από την ΕΕ αλλά ούτε και από την Ελλάδα. «Δεν βοηθήθηκε αρκετά από τις Βρυξέλλες και από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Θωρώ ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει περσότερα, να τον είχε στηρίξει σε κρίσιμες στιγμές».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ και ενώ μεταδιδόταν η λειτουργία απευθείας σε διαδικτυακό κανάλι στο...

Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει εκ νέου το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο στις 2 μ.μ. σήμερα Δευτέρα. Το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι το φόρουμ...

Η επόμενη μέρα για το Ισραήλ: Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Τεχεράνη...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις φλέγουσες εξελίξεις στη Μέσα Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ανησυχούν...

15 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης (IAA), με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα, μετά από πρόταση...
Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τις κυρώσεις στην Τουρκία

ΗΠΑ: Η ιστορική ποινική δίκη του Τραμπ αρχίζει μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ποινικά δικαστήρια, καθώς αρχίζει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες πολικές εξελίξεις

Ραγδαίες είναι οι πολικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγες ημέρες μετά τη...

Σκόπια: Ο Ζάεφ αναβάλλει επ΄αόριστον την παραίτησή του από πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ αναβάλλει...

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας και από Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης ο Ζόραν Ζάεφ,...

Μητσοτάκης σε Πενταρόφσκι: Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας μόνο με πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας...