Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Βουλή: Με 157 ΝΑΙ της ΝΔ ψηφίστηκε το ν/σ για τα ΑΕΙ

Ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής με 157 ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας “Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσής τους με την κοινωνία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά την ομιλία του αρχηγού του, 56 βουλευτές από την αντιπολίτευση καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ δύο βουλευτές απουσίαζαν.

Για 10 αλήθειες του νομοσχεδίου έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας την διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.

Όπως είπε, «έγινε μία πλούσια κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες 110 βουλευτών και τις τοποθετήσεις 20 αρμόδιων φορέων».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η κ. Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι 10 αλήθειες του νομοσχεδίου είναι:

1: Ακαδημαϊκές δυνατότητες στους φοιτητές

2: Βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών

3: Κίνητρα για καινοτομίες και ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς

4: Πολλά οφέλη στη κοινωνία με σύγχρονο πλαίσιο

5: Αποκέντρωση του συστήματος με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα πανεπιστήμια

6: Καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

7: Νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ καταργώντας την παντοκρατορία του πρύτανη και δημιουργώντας 11μελές σχήμα

8: Νέο, πιο διαφανές και αξιοκρατικό πλαίσιο για την εκλογή και την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών

9: Τέλος στη ταλαιπωρία της κοινωνίας, με γρήγορες διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων από το εξωτερικό και 10 εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία.

Προηγουμένως, καταδικαστέα και άστοχη χαρακτήρισε την επίθεση Βερναρδάκη στη Νίκη Κεραμέως ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Είναι μια δήλωση που δεν μας εκφράζει ούτε το κόμμα μου, ούτε εμένα προσωπικά, όμως η διατύπωση αποσύρθηκε αμέσως και ζήτησε συγγνώμη» είπε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η συγγνώμη δεν ήταν αρκετή και ότι ως απώτατο όριο τοξικότητας εκείνος αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους τσογλάνια.

Δεν θα σηκώσουμε το γάντι του διχασμό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν συνεχή φαινόμενα βίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ότι ο πρωθυπουργός αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους τσογλάνια και την ίδια ώρα καταδικάζει την αντιπολίτευση ως εμπρηστή και τρομοκράτη. «Αυτό είναι το απώτατο όριο τοξικότητας και διχασμού» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι για το κόμμα του εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας, όπως ο «εκλεκτός και βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης» και εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου για χρέη 15.000 ευρώ όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του χρωστούν αλλά «δεν τρέχει τίποτα».

«Στο διχασμό που θέλει ο Μητσοτάκης εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του. Εμείς δεν πρόκειται αν σηκώσουμε το γάντι του διχασμού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και για τις δηλώσεις Συρίγου για το Πολυτεχνείου ζητώντας ή να ανακαλέσει ο ίδιος ή ο κ Μητσοτάκης να τον αποπέμπψει.

Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «αποτελειώνει» τα πανεπιστήμια και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του θα το καταργήσει.

Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Τοξική χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτηση στη Βουλή ανάμεσα στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ , με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

«Συζητείται στη Βουλή σε κλίμα τοξικότητας, ιδεοληψίας και πελατειακών προτεραιοτήτων. Σε ζητήματα που θα μπορούσαν να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις, δεν έχουν την πρόθεση να δείξουν συναίνεση και σύνθεση απόψεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων τα ζητήματα Παιδείας, αντί να αποτελούν κοινή αγωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων, αξιοποιούνται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να αυξηθεί τεχνητά η πόλωση μεταξύ τους, με μόνους χαμένους τους φοιτητές και την παιδεία στο σύνολό της.

Όπως επισημαίνει δεν προηγήθηκε ο απαραίτητος διάλογος με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν η διαβούλευση για το αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 είχε διαρκέσει 14 μήνες και τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί με το σχέδιό της ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που ενισχύει την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία την έλλειψη λογοδοσίας και την οικογενειοκρατία».

Κατέκρινε και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο χορηγό της κυβέρνησης, αφού οι αθλιότητες Βερναρδάκη βοήθησαν στο να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα σημαντικά προβλήματα του νομοσχεδίου».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής. «Κατέθεσε ως δύναμη προόδου και υπευθυνότητας τροπολογία με μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, με κύριο άξονα την κοινωνική λογοδοσία και την αποκέντρωση της λειτουργίας των ΑΕΙ. Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνουμε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της δημοκρατικής εκλογής του Πρύτανη, όπως επίσης και τη θεσμοθέτηση Συμβουλίων Ιδρύματος και όχι Διοίκησης με εποπτικό κυρίως ρόλο ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού των Ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχει μοντέλο σύγχρονου πανεπιστημίου, που επιτρέπει ανεξέλεγκτο Πρύτανη αμφισβητούμενης νομιμοποίησης και ένα Συμβούλιο Διοίκησης υποχείριό του.

Με τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μας, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι το μοναδικό μας μέλημα είναι το μέλλον της νέας γενιάς και τα εφόδια που οφείλει να της παράσχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μέσα από την ουσιαστική αναβάθμισή του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα.

«Μόνοι κερδισμένοι από το νέο πλαίσιο διοίκησης των ΑΕΙ της κυβέρνησης, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί και τα εργατικά, λαϊκά στρώματα, είναι οι χαμένοι», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη Βουλή, ενώ κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, στηρίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Ο κ. Παφίλης αμφισβήτησε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει τη στήριξη της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας, τονίζοντας ότι «η γελοιότητα έχει και τα όρια της», ενώ υποστήριξε ότι επικαλείται μια στημένη δημοσκόπηση από την οποία λείπει το κρίσιμο ερώτημα: το πώς τα βγάζουν πέρα οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

«Εγκαινιάζεται ένα πανεπιστήμιο – εμπορικό κέντρο που θα πουλάει μεταπτυχιακά, δια βίου μάθησης. Από αυτή την στρατηγική δεν ωφελούνται ούτε τα μέλη ΔΕΠ και το επιστημονικό προσωπικό (καθώς οι μισθοί τους παραμένουν πετσοκομμένοι από τα μνημόνια) ούτε οι φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που βιώνουν την άγρια ταξική πολιτική σας», τόνισε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να μιλάει για φοιτητική μέριμνα, δωρεάν ποιοτική σίτιση, αξιοπρεπές στεγαστικό επίδομα, δωρεάν μεταφορά, δωρεάν βιβλία και δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Αντίθετα, θα μπει ενοίκιο για τις νέες φοιτητικές εστίες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, θα μπουν κριτήρια για τα δωρεάν συγγράμματα και θα απελευθερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Την ίδια ώρα δημιουργούνται ξενόγλωσσα και θερινά τμήματα, επίσης με δίδακτρα, υποβαθμίζοντας τη γνώση που περιέχεται στο πτυχίο».

«Αυτό που θέλετε είναι ένα πανεπιστήμιο παράρτημα των επιχειρηματικών ομίλων. Ένα πανεπιστήμιο, όπου οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τι μεταπτυχιακά πρέπει να γίνονται, θα εκμεταλλεύονται τα αποτελέσματά τους και μετά θα πηγαίνουν στο επόμενο. Δεν θα σας περάσει όμως», κατέληξε ο κ. Παφίλης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Οργή του Τασούλα για το επεισόδιο – Αποπομπή 15 ημερών για τον Φλώρο από τις κοινοβουλευτικές εργασίες

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής στην βίαιη επίθεση του πρώην βουλευτή...

Ακροδεξιοί τραμπουκισμοί στη Βουλή: Ο Φλώρος χτύπησε τον Γραμμένο της Λύσης που τον εξύβριζε χυδαία

Με τέτοια πρόσωπα που έχουν εκλεγεί βουλευτές φυσιολογική εξέλιξη είναι αυτή που συνέβη σήμερα....

Βουλή: Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί – Κατατέθηκε η ρύθμιση

Ανοίγει ο δρόμος για να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, με ρύθμιση...

Οι “Σπαρτιάδες” διαλύονται…

Άλλος ένας προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής, ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Πρόκειται για...