Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
11.4 C
Athens

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 

Οι αλλαγές στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και οι προστεθείσες τροπολογίες

Υπερψηφίστηκε απόψε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, με το “παρών” τοποθετήθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡα25, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απέχει από τις ψηφοφορίες.  

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές που έκανε επέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς ως εξής:  

– Αποσύρεται το άρθρο 16, για την κράτηση 1% υπέρ ΝΙΜΙΤΣ.

– Στο άρθρο 20 για τις Λέσχες προστίθεται εδάφιο που διασαφηνίζει ότι οι πολιτικοί υπάλληλοι θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών χωρίς να πληρώνουν συνδρομή.

– Στο άρθρο 22 για την εκτέλεση συνταγών από τον ΕΟΠΥΥ διαγράφεται η λέξη «δύναται».

– Στο άρθρο 35, για τις μειώσεις του ν.4093/2012, η κατάργηση των μειώσεων θα επέλθει από 1-1-2021.

– Στο άρθρο 50, διαγράφεται η λέξη «εσωτερικού», προκειμένου να περιλαμβάνει και τις μεταθέσεις του εξωτερικού.

– Στο άρθρο 55, για την αυτεπάγγελτη μεταφορά των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό θα συμπεριληφθούν και οι πτυχιούχοι ναυπηγοί και η ιεραρχική σχέση μεταξύ των αξιωματικών ΑΣΣΥ και των νομιμοποιηθέντων εθελοντών αποτελεί ήδη άρθρο σε σχετική τροπολογία. 

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 
 
Με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν επίσης οι εξής τροπολογίες:  

1) Του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία: 
 
* Πρώτον, ρυθμίζεται η συνέχιση της υποστήριξης του ναυπηγικού έργου που πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του εναπομείναντος Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

* Δεύτερον, θεσπίζεται η προσαύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και η καταβολή τους στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.

* Τρίτον, ρυθμίζονται ζητήματα σταδιοδρομίας με την εισαγωγή των ειδικών επιστημόνων ως ιδιαίτερης κατηγορίας αξιωματικών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με τη θέσπιση ανώτερου καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών έρευνας πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας.

* Τέταρτον, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των αξιωματικών που προέρχονται, αφενός από τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών και αφετέρου από τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες.

* Πέμπτον, τροποποιείται η ονομασία των επιτροπών απαλλαγών, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με την αποστολή και το έργο τους.

    
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, η νομοθετική αντιμετώπιση του πρώτου ζητήματος είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» που εκτελούνται στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας, με σκοπό την πλήρη επιχειρησιακή του αξιοποίηση. Η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για τη διαρκή επαύξηση της μαχητικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία του υπέρτατου αγαθού της εθνικής ασφάλειας. 

Η αντιμετώπιση του δεύτερου ζητήματος κρίνεται αναγκαία για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την ηθική ικανοποίηση των στελεχών που βρίσκονται σε αποστολή και τελεί στο πνεύμα ανάλογων επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί για λοιπές κατηγορίες εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν κινδύνους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.  

Η αντιμετώπιση του τρίτου ζητήματος είναι αναγκαία λόγω έλλειψης πρόβλεψης στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της κατηγορίας των ειδικών επιστημόνων ως ιδιαίτερης κατηγορίας αξιωματικών. Οι εν λόγω αξιωματικοί δεν είναι απόφοιτοι σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά προσλαμβάνονται προκειμένου να προσφέρουν τις εξειδικευμένες τους γνώσεις, όπως παραδείγματος χάριν βιολόγοι, χημικοί, ακτινοφυσικοί.  

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται η δυσμενής σταδιοδρομική μεταχείριση που επιφυλάσσει το ισχύον καθεστώς στους αξιωματικούς έρευνας πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι συναφών κατηγοριών αξιωματικών χωρίς τη συνδρομή ιδιαίτερου δικαιολογητικού λόγου. Η νομοθετική αντιμετώπιση του τέταρτου ζητήματος είναι αναγκαία προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στην ιεραρχική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης μεταξύ των αξιωματικών.  

Τέλος, το πέμπτο ζήτημα που αφορά στη μετονομασία των επιτροπών απαλλαγών, εντάχθηκε στην τροπολογία, προκειμένου η αποστολή τους να αποτυπώνεται ορθότερα και στην ονομασία τους. 

2) Του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις οποίες ρυθμίζονται δύο θέματα του προσωπικού.  
 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, η πρώτη αφορά τη λειτουργία του λεγόμενου Ειδικού Λογαριασμού, καθόσον υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του και αντιμετώπισης μιας σειράς λειτουργικών αδυναμιών. Με τη ρύθμιση προβλέπεται να είναι υποχρεωτική στο εξής, η ένταξη όλων των εισερχομένων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ανεξάρτητα από το αν ανήκαν στο Ταμείο της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής ή της Αστυνομίας Πόλεων, στοχεύοντας σταδιακά να ενοποιηθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία των αστυνομικών. Ταυτόχρονα, αποσυνδέεται η παροχή που έχουν οι αστυνομικοί από τον συγκεκριμένο λογαριασμό και η κράτηση από τον βαθμό του μετόχου, από τον βαθμό που έχει ο εκάστοτε αστυνομικός, εστιάζοντας στο ποια είναι η ανάγκη του, ποια είναι η ανάγκη του αιτούντος και ποια είναι η ασθένεια, γιατί προφανώς η ασθένεια συνδέεται με τις ανάγκες και όχι με τον βαθμό των ανθρώπων που κάνουν τις σχετικές αιτήσεις. Επίσης, εξειδικεύει τις κατηγορίες των παθήσεων, αποσυνδέοντας τις παθήσεις από την προσκόμιση αποδείξεων δαπανών, τονίζοντας κυρίως τον προνοιακό χαρακτήρα του λογαριασμού και στοχεύοντας στη στήριξη των αστυνομικών που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις.

    
Στο δεύτερο τμήμα, όπου γίνεται η τροποποίηση, ρυθμίζεται ένα πρόβλημα συνταξιοδοτικής φύσεως του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε η έναρξη συνταξιοδότησης των αστυνομικών, να μην καθυστερεί κατά ένα μήνα, όπως συμβαίνει σήμερα και να μη χάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας συνταξιοδοτικός μισθός. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών. 

3) Του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αφορούν – σύμφωνα με τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά: 
 
Πρώτον: στην επέκταση του χρονικού διαστήματος των 15 ημερών που μεσολαβεί από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας των πυροσβεστικών υπαλλήλων έως τη διαγραφή τους από τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος σε αυτήν της τελευταίας ημέρας του επόμενου μήνα της διαγραφής τους.  
 
Δεύτερον: στην κατά δύο έτη μείωση του χρόνου πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως αξιωματικών των επιπυραγών και αντιπυράρχων, προκειμένου να προαχθούν στον επόμενο βαθμό ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. 
 
Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι αποστρατευόμενοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να εξακολουθούν να αμείβονται κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της διαγραφής τους από τη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και της χορήγησης της σύνταξής τους. 

Αναφορικά με τη δεύτερη νομοθετική ρύθμιση, η συντομότερη κατά δύο έτη προαγωγή στον επόμενο βαθμό των επιπυραγών και των αντιπυράρχων, επιβάλλεται από την ανάγκη κάλυψης κρίσιμων διοικητικών και επιχειρησιακών θέσεων στους βαθμούς των αντιπυράρχων και πυράρχων, όπως ενδεικτικά η κάλυψη θέσεων διοικήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών νομών και βέβαια πυροσβεστικών υπηρεσιών και πυροσβεστικών σταθμών, στις οποίες τοποθετούνται αξιωματικοί του βαθμού του πυράρχου ή του αντιπυράρχουν αντίστοιχα.  

Με την εν λόγω ρύθμιση, ήτοι μέσω της ευχερέστερης αξιοποίησης των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, η στόχευση αφορά στη βέλτιστη ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στις ανάγκες της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου. 

4) Του υπουργείου Εργασίας για την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων. Με την ρύθμιση προβλέπεται η καταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης απονομής της επικουρικής σύνταξης και 50 ευρώ για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις. Επίσης προβλέπεται άδεια 20 ημερών για τους εργαζόμενους γονείς που χάνουν παιδί.  

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται νέο έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Έκτακτο επίδομα Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, αντίστοιχο με αυτό που είχαν λάβει οι δικαιούχοι τα Χριστούγεννα. Μπορεί τα στελέχη της...

Ολική επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τις Ευρωεκλογές

Αποφασισμένος να ανατάξει το κόμμα που υπέστη οδυνηρή ήττα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δίνει στο στίγμα των προθέσεων...

Γάζα: Εφικτή μια εκεχειρία σε “24 με 48 ώρες”

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή "τις επόμενες 24 με 48...

Μητσοτάκης: Οι ένοχοι για τα Τέμπη θα τιμωρηθούν – Η Δικαιοσύνη κινείται με ανεξαρτησία...

"Οι ένοχοι για το δυστύχημα των Τεμπών θα τιμωρηθούν" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας τη βεβαιότητα...

Για να σωθεί: Κι όμως, ο Τσίπρας έκανε την πιο έξυπνη κίνηση με τον...

Ηεκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες έμοιαζε να αποτελεί μια εξέλιξη με διπλή, αντιφατική σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα. Αφενός, όσοι ψήφισαν και...

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα δουν αυξημένη σύνταξη έως και 292 ευρώ τον μήνα

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν εφεξής «φουσκωμένα» ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα έχουν όσοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ δηλώσουν την...

Προ των πυλών κακοκαιρία από τον Κόλπο του Λέοντος: Πότε και πού θα «χτυπήσει»

Νέα κακοκαιρία μετά τον Εμίλ αναμένεται από αύριο, Δευτέρα μετά το ανοιξιάτικο «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου. Η κακοκαιρία θα φέρει βροχές και καταιγίδες. Τόσο ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας...

Στη Βουλή οι φάκελοι της UEFA για τρία παιχνίδια που ελέγχονται ως ύποπτα

Στα χέρια της Eπιτροπής Μορφωτικών Yποθέσεων της Βουλής βρίσκονται φάκελοι της UEFA με τρία...

Τραγωδία Τέμπη: Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας

Στη Βουλή διαβιβάστηκε ο φακελος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας με στοιχεία από την έρευνα για το δυστύχημα...

Mη κρατικά ΑΕΙ – Πιερρακάκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: “Να ανοίξουμε ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες”

«Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική κινητικότητα, γιατί η Παιδεία, μετά τον πόλεμο, υπήρξε ο...