Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
18.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτωβρίου ο φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1943... Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Βρυξέλλες: Τι λέει ο ευρωπαϊκός Τύπος για την διήμερη Σύνοδος Κορυφής

Για Brexit: Χωρίς συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες που είχε χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια τελευταία προσπάθεια για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit. Οι δύο  πλευρές έχουν διορία έως την Κυριακή για να βρουν λύση στα «ακανθώδη» ζητήματα που αφορούν το δικαίωμα αλιείας, τον δίκαιο ανταγωνισμό και τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η εμπορική συμφωνία.

Σύμφωνα με τους FT το θέμα αυτό δεν πρόκειται να απασχολήσει  πολύ τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε καθώς έχει δοθεί άλλωστε νέα προθεσμία έως την Κυριακή για τις δυο πλευρές να φθάσουν «σε μια απόφαση», όπως ανέφερε χθες η Κομισιόν. Η Πρόεδρος της Κομισιόν πάντως θα ενημερώσει τους ηγέτες για το πού βρίσκονται ακριβώς οι διαπραγματεύσεις και ίσως την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες να προετοιμάζονται για το ποιο πιθανό σενάριο να μην υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Για Σύνοδο: Παραμονή της Συνόδου ο βρετανός πρωθυπουργός έφυγε τελικά από τις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία μετά από τρίωρο δείπνο που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την ίδια στιγμή, Ουγγαρία, Πολωνία και η γερμανική προεδρία συμφωνήσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό προκειμένου να δοθεί τέλος στη διαμάχη για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό.

Ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία και το «βέτο» που έχουν θέσει, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί θέμα στην ημερήσια ατζέντα. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε μια «ερμηνευτική δήλωση» προκειμένου να «απαντήσουν» στις ανησυχίες που εκφράζουν οι χώρες για τον μηχανισμό του «κράτους δικαίου» που θεωρούν ότι είναι «παράνομος» και πως στρέφεται άδικα εναντίον των κυβερνήσεων τους. Η δήλωση αναφέρει πως η «αιρεσιμότητα» θα εφαρμοστεί μόνο στον επόμενο προϋπολογισμό παρά στα ήδη συμφωνηθέντα κονδύλια κάτι που δίνει χρόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητα του μηχανισμού, αν κάποιο δικαστήριο τον αμφισβητήσει σε Πολωνία ή Ουγγαρία.  Αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει ούτως ή άλλως και άρα ο μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία επί της ουσίας αργότερα και μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, το 2022. Αυτό εξυπηρετεί τον Όρμπαν, αλλά όχι και ακριβώς την κυβέρνηση της Πολωνίας, που έχει έναν κυβερνητικό εταίρο που δεν έχει ακόμα πειστεί. Πάντως απομένει και η Ε.Ε (οι 25 ηγέτες) να εγκρίνει την εν λόγω δήλωση. Ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση, από τη στιγμή που κάπως υποχωρήσαν Πολωνία και Ουγγαρία. «Μιλάει το χρήμα» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή… Οι συζητήσεις γύρω από τον προϋπολογισμό ενδεχομένως να «εκτροχιάσουν» τη συμφωνία για τους στόχους γύρω από την εκπομπή ρύπων έως το 2033. Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στην Ευρώπη διαμαρτύρονται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια που θα τους επέτρεπε την «πράσινη μετάβαση». Αν όμως επιλυθεί το θέμα του προϋπολογισμού, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα κράτη – μέλη θα συμφωνήσουν στον στόχο της μείωσης των ρύπων κατά τουλάχιστον 55%, αναφέρει το Politico. Πάντως, κανένα κράτος μέλος δεν έχει απορρίψει επί της αρχής τον στόχο για το 2030 αλλά κάποιες ανατολικές χώρες έχουν ζητήσει επιπλέον εγγυήσεις για τις οικονομίες τους.

Η Τουρκία θα απασχολήσει το δείπνο των ηγετών. Βασικό θέμα αν θα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για νέες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων. Η Άγκυρα είχε προειδοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο πως θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της και να σταματήσει τις έρευνες σε ύδατα που συμπίπτουν με την ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωναμε το προσχέδιο «αντιθέτως, η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρουν οι FT. Αν οι κυρώσεις αποφασιστούν, το γεγονός αυτό θα ανοίξει μια ευαίσθητη συζήτηση εντός της Ε.Ε για το πόσο σκληρές θα πρέπει να είναι. Πάντως ο ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραημ Καλίν δήλωσε ότι οι κυρώσεις «δεν θα λειτουργήσουν» και πως «όλοι θα χάσουν».

Το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες θα εξετάσει μεταξύ άλλων η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το Politico. Κατά την ίδια πηγή στο προσχέδιο της απόφασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Politico.

Σε ό,τι αφορά την υγεινομική κρίση που εξίσου θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής… «Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, χαιρετίζουμε τις θετικές εξελίξεις στα εμβόλια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Μπορούμε τώρα να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό στις δοκιμές και την άρση των περιορισμών, ακόμη και για τα ταξίδια, όταν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση”, επισημαίνει αξιωματούχος στο Politico. «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για ένα κοινό πακέτο που θα επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, όσο και του ταμείου ανάκαμψης», σημειώνει.

Στη Γερμανία: Όπως μεταδίδει η DW, η Handelsblatt αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή στη Γερμανία: «Πριν από οκτώ χρόνια, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής παγκοσμίως. Σήμερα, ωστόσο η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν ανήκει στην ομάδα των χωρών που έχουν εφαρμόσει παραδειγματικά όλους τους διεθνείς κανόνες κατά της φοροδιαφυγής. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στη νέα έκθεση προόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων ξένων λογαριασμών, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. H Γερμανία είναι μεταξύ αυτών των κρατών που πρέπει να βελτιώσουν τους κανόνες τους – μαζί με χώρες όπως η Ολλανδία, αλλά και τα Μπαρμπάντος, ο Παναμάς και η Ελβετία. Στις χώρες πρότυπο της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα».

 «Οι κανόνες του ΟΟΣΑ ορίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει να δηλώνουν τους λογαριασμούς των πελατών τους που ζουν στο εξωτερικό στις φορολογικές αρχές. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Φορολογική Υπηρεσία διαβιβάζει αυτά τα στοιχεία λογαριασμού στις φορολογικές αρχές των αντίστοιχων χωρών. Η διαδικασία αυτοματοποιείται και παρακολουθείται από το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ. 100 χώρες συμμετέχουν στην ανταλλαγή πληροφοριών. Το 2019, 84 εκατομμύρια λογαριασμοί με περιουσιακά στοιχεία δέκα τρισεκατομμυρίων ευρώ δηλώθηκαν στις αρχές παγκοσμίως».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας σημειώνει: «Κοιτώντας τα πιο επιτυχημένα κράτη, φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι πολύ επιβαρυμένες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος της πανδημίας μόνο με ένα εμβόλιο. Το φως στο τέλος του τούνελ που είδε η Μέρκελ δεν βασίστηκε στη δημιουργικότητα της πολιτικής, αλλά στη δημιουργικότητα των επιστημόνων που έχουν σχεδόν επινοήσει το εμβόλιο. Ωστόσο, το φως δεν μειώνει αλλά  αυξάνει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις από το κράτος και δοκιμάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Η άνοιξη δεν ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας αλλά θα είναι οι επόμενοι μήνες που θα έρθουν όταν τα σκαμπανεβάσματα θα γίνουν ακόμη πιο εξαντλητικά».

Στη σχέση πολιτική και πανδημίας αναφέρεται η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit: «Η Τουρκία έχει πληγεί πολύ από την πανδημία. Η οικονομία καταρρέει, και ακόμη και οι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές του ως διαχειριστή κρίσεων. Ο αυταρχικός ηγέτης χρειάζεται επειγόντως μια ιστορία επιτυχίας. Θέλει να μπορεί να πει: Έχουμε ακόμα σχέδια, ο εμβολιασμός ξεκίνησε εδώ πριν ξεκινήσει στην ΕΕ. Μια χείρα βοηθείας σε δεκάδες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια ή χειρότερη κατάσταση, προσφέρει η Κίνα. Και σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα που δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο στη διεθνή ιατρική έρευνα, έχει προχωρήσει τόσο πολύ επιστημονικά που πολλές χώρες θέλουν να βοηθηθούν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Β΄πόλεμος οπίου,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Οκτωβρίου τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1860.... Τερματίζεται ο Β' Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν...

Λιγότερο από Γλυφάδα- κέντρο: Τολμάς να μπεις στο νέο «κτήνος» που κάνει το Νέα...

Το νέο θαύμα της τεχνολογίας Κι έτσι, δίχως να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ζούμε στην εποχή των μεγάλων εφευρέσεων, των θαυμάτων της τεχνολογίας. Από την κατάκτηση...

Τραγωδία στην Ισπανία: 8 νεκροί και 17 αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοικτά του Κάδιθ

Τα πτώματα τεσσάρων μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο, αυξάνοντας σε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και 17 αγνοούμενους τον απολογισμό ναυαγίου στα ανοικτά του Κάδιθ, στη νότια...

Σαν σήμερα – 17 Οκτωβρίου 1814: Η απίστευτη τραγωδία του Λονδίνου! Πνίγηκαν 9 άνθρωποι...

Στις 17 Οκτωβρίου του 1814, συνέβη κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στο κεντρικό Λονδίνο. Το κακό είναι πως είχε και τραγική κατάληξη. Έχει μείνει γνωστό ως «η...

NASA: Ξεκίνησε η πολύχρονη “Οδύσσεια” της Lucy για τους Τρωικούς αστεροειδείς

Ξεκίνησε το ταξίδι της με επιτυχία η νέα φιλόδοξη αποστολή Lucy (Λούσι) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που πρόκειται να κάνει εξερεύνηση για πρώτη...

Τουρκία: Συνάντηση Μέρκελ με Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ αναμένεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με το τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη. Οι...

Κομμένα τα μαρτίνι για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Κομμένα τα μαρτίνι για τη βασίλισσα Ελισάβετ, με εντολή γιατρού. Οι βασιλικοί γιατροί της έδωσαν εντολή να σταματήσει να πίνει αλκοόλ προκειμένου να είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Τρίτης 19/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-10-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.759 θέσεις μονίμων σε Δήμους ΤΑ ΝΕΑ:...

Ο Τύπος της Δευτέρας 18/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 18-10-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μηνιαίο κέρδος έως 78 ευρώ για...

Ο Τύπος της Κυριακής 17/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 17-10-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αμυντικό τείχος στις προκλήσεις...

Ο Τύπος του Σαββάτου 16/10

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-10-2021 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Καταιγίδα» αποφάσεων για αναδρομικά ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή