Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Ξεχάστε την πόλη της Ατλαντίδας – Ανακαλύφθηκε χαμένη αρχαία αποικία

Ξεχάστε τη χαμένη πόλη της Ατλαντίδας… Οι επιστήμονες έπεσαν πάνω σε μια τεράστια ξεχασμένη αποικία στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας που κάποτε ήταν το σπίτι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Διάφορα αντικείμενα και σημάδια ανθρώπινης ζωής ανακαλύφθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Σαχούλ, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βόρειας περιοχής του Κίμπερλι σε μια στεριά που συνδέεται με τη Νέα Γουινέα, σύμφωνα με μια μελέτη στο  Quaternary Science Reviews.

Το βυθισμένο κομμάτι γης ήταν πιθανότατα ένα ακμάζον οικοσύστημα κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο, η οποία χρονολογείται πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Η βυθισμένη τώρα στεριά ήταν σχεδόν 250.000 τετραγωνικά μίλια — περισσότερο από 1,6 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κομμάτι αυτό —που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν έρημος— ήταν γεμάτο με κατοικήσιμες λίμνες, ποτάμια και ρυάκια με γλυκό και αλμυρό νερό, καθώς και μια μεγάλη εσωτερική θάλασσα, που θα μπορούσε να υποστηρίξει από 50.000 έως 500.000 ανθρώπους.

Δορυφορική εικόνα της βυθισμένης βορειοδυτικής περιοχής του ραφιού. Δεξιά: Χάρτης του τοπίου της περιοχής μελέτης. US Geological Survey, Geoscience Australia

Μπορεί επίσης να χρησίμευε ως γέφυρα για να περπατήσουν οι άνθρωποι στην Αυστραλία πριν γίνει το τεράστιο νησί που είναι γνωστό ως σήμερα. Περίπου το μισό από το τεράστιο αυτό κομμάτι βρέθηκε κάτω από το νερό μεταξύ 12.000 και 9.000 ετών πριν από την πρώτη από τις δύο περιόδους ταχείας αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.

«Αυτό πιθανότατα προκάλεσε υποχώρηση των ανθρώπινων πληθυσμών», έγραψαν οι επιστήμονες.

Η βυθισμένη τώρα στεριά ήταν σχεδόν 250.000 τετραγωνικά μίλια — περισσότερο από 1,6 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να αποκαλύψουν την ιστορία πίσω από τη χαμένη αποικία και σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανακατασκευή της παλαιο-οικολογίας των τοπίων.

«Τώρα τα βυθισμένα ηπειρωτικά περιθώρια έπαιξαν σαφώς σημαντικό ρόλο στις πρώιμες ανθρώπινες επεκτάσεις σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η μελέτη.

«Η άνοδος της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας στην Αυστραλία θα συμβάλει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια εικόνα της πρώιμης  ανθρώπινης μετανάστευσης  και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπινους πληθυσμούς του Ύστερου Πλειστόκαινου».

Ένας τρισδιάστατος χάρτης της υποθαλάσσιας περιοχής που είχε εμφανιστεί και στη συνέχεια εξαφανίστηκε

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν τρισδιάστατο χάρτη της υποθαλάσσιας περιοχής χρησιμοποιώντας βαθυμετρικά δεδομένα από την Geoscience Australia. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται από πλοία κατά τη διάρκεια θαλάσσιων ερευνών, χρησιμοποιώντας σόναρ και άλλες τεχνολογίες χαρτογράφησης, όπως αναφέρει το Cosmos.

«Είναι αυτό το απίστευτο τοπίο για το οποίο πραγματικά δεν έχουμε καμία αναλογία στην Αυστραλία σήμερα», ανέφερε στο Cosmos ο Kasih Norman, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Griffith.

«Μπορούμε να δούμε τεράστιες χαράδρες. τεράστια κανάλια ποταμών που διατηρούνται ακόμη στον πυθμένα του ωκεανού. μπορούμε να δούμε πού μπορεί να ήταν οι λίμνες», είπε ο Norman. «Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα όπως να προβάλλουμε τα επίπεδα της θάλασσας σε αυτήν την τρισδιάστατη επιφάνεια τοπίου».

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ο Norman και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να οπτικοποιήσουν πώς εμφανίστηκε η περιοχή σε διάφορες περιόδους της ιστορίας. Προσδιόρισαν ότι υπήρχε μια μεγάλη ομάδα νησιών, που εκτεινόταν προς την Ινδονησία. Αυτό το αρχιπέλαγος παρέμεινε σταθερό για μια περίοδο εννέα χιλιάδων ετών, όπως εξήγησε ο Norman.

Στοιχεία ότι κάποτε άνθρωποι ζούσαν σε υφαλοκρηπίδες

Υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά στοιχεία που κάποτε ζούσαν άνθρωποι σε υφαλοκρηπίδες – περιοχές που τώρα είναι βυθισμένες – σε όλο τον κόσμο. Τέτοια σκληρά στοιχεία έχουν ανακτηθεί από υποβρύχιες τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα , τη Βαλτική Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα , και κατά μήκος των ακτών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας. Πέτρινα εργαλεία έχουν επίσης πρόσφατα βρεθεί στον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας.

«Για να χαρακτηρίσουμε πώς άλλαξαν τα τοπία της βορειοδυτικής υφαλοκρηπίδας τα τελευταία 65.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας, προβάλαμε τα περασμένα επίπεδα της θάλασσας σε χάρτες υψηλής ανάλυσης του πυθμένα του ωκεανού» λένε οι ερευνητές.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι υπήρχε για 10.000 χρόνια (27.000 έως 17.000 χρόνια πριν), με επιφάνεια μεγαλύτερη από 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πιο κοντινό παράδειγμα στον κόσμο σήμερα είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία.

Τοπία και περιβάλλοντα της τελευταίας εποχής των παγετώνων της βορειοδυτικής υφαλοκρηπίδας της Αυστραλίας. Η περιοχή είχε μια εσωτερική θάλασσα, τεράστιες εκτάσεις με βαθιά φαράγγια και πλατιές επικλινείς πεδιάδες με μεγάλα ποτάμια. Τα σύγχρονα παραδείγματα αυτών των χαρακτηριστικών τοπίων εμφανίζονται στα δεξιά. US Geological Survey, Geoscience Australia, Pexels

Ένας ακμάζων πληθυσμός

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι ο πληθυσμός του Σαχούλ θα μπορούσε να έχει αυξηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η οικολογική μοντελοποίηση αποκαλύπτει ότι το πνιγμένο πλέον βορειοδυτικό ράφι θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει από 50.000 έως 500.000 άτομα σε διάφορες χρονικές στιγμές τα τελευταία 65.000 χρόνια. Ο πληθυσμός θα είχε κορυφωθεί στο απόγειο της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 20.000 χρόνια, όταν ολόκληρο το ράφι ήταν ξηρά.

Αυτό το εύρημα υποστηρίζεται από νέα γενετική έρευνα που δείχνει μεγάλους πληθυσμούς αυτή τη στιγμή, με βάση δεδομένα από ανθρώπους που ζουν στα νησιά Tiwi ακριβώς στα ανατολικά του βορειοδυτικού ράφι.

Στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έπνιξε το ράφι, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πέσουν πίσω καθώς τα νερά καταπάτησαν κάποτε παραγωγικά τοπία. Οι πληθυσμοί που υποχωρούσαν θα είχαν αναγκαστεί μαζί καθώς η διαθέσιμη γη συρρικνώθηκε. Νέα στυλ τέχνης ροκ εμφανίστηκαν αυτή τη στιγμή τόσο στη Γη του Κίμπερλι όσο και στο Άρνεμ.

Βραχώδης τέχνη της δυτικής Γης του Άρνεμ, με φιγούρες βόρειων τρεξίματος. Η πρώτη εμφάνιση αυτών πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όταν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τη βορειοδυτική υφαλοκρηπίδα. Οι φιγούρες κρατούν πέτρινα τσεκούρια και μπούμερανγκ. Φωτογραφία από τον Tristen Jones. Πολιτιστική άδεια χρήσης παρέχεται από τον κ. Alfred Nayinggul, Manilakarr Senior Traditional Owner, Arnhem Land.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μαρούσι: Δέκα άτομα εμπλέκονται στον καυγά που άφησε νεκρό και τραυματίες

Την ώρα που καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, για την άγρια συμπλοκή που κατέληξε σε τραγωδία τα ξημερώματα στο Μαρούσι, έξω από νυχτερινό...

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν τον Μάιο – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται για τον Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές των προμηθευτών. Η μέση...

Ρέντη: Στη φυλακή οδηγήθηκαν επτά από τους 31 κατηγορουμένους

Την Κυριακή θα συνεχιστεί ο δεύτερος κύκλος των απολογιών ενώπιον των τεσσάρων ανακριτών για τη δολοφονική επίθεσης σε βάρος αστυνομικών των ΜΑΤ, έξω από...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νίσυρος: Συνελήφθη ο αρχαιοφύλακας

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (27/4) σε σπίτι συγγενικών του προσώπων, στην περιοχή των...

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Μπορεί η επαφή των νεοελλήνων με την αρχαιοελληνική παράδοση και γλώσσα να είναι εξαιρετικά...

Ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα (5ος αιώνας π.Χ.) – βίντεο

3D αναπαράσταση της Κλασικής Αθήνας στον ύστερο 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη παρουσιάζεται όπως...

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 30 αρχαιότητες από τη Νέα Υόρκη

Τριάντα αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την κατάσχεσή τους από την Εισαγγελία του Μανχάταν....