Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Η “εξομολόγηση” Τσίπρα για την 12η Ιουλίου

Τον τρόπο με τον οποίο τον εξανάγκασαν να αποδεχθεί το Τρίτο Μνημόνιο οι δανειστές -για πολλούς είναι ο δρόμος προς την ταπείνωση- αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, τον προβληματισμό του για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δύο μέσα διεθνούς εμβέλειας, τους New York Times και το Channel 4.

Μιλώντας στους New York Times και το δημοσιογράφο Jim Yardley ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «πολύ-πολύ προβληματισμένος για το μέλλον» και δη της Ευρώπης.

Αναφορικά με τα γεγονότα του καλοκαιριού που οδήγησαν στη συμφωνία των Βρυξελλων, παραδέχθηκε: «Καταλάβαμε πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί».

«Νομίζω πως δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη μόνος σου», συμπλήρωσε, ενώ ο Αμερικανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αν και ο κ. Τσίπρας νικήθηκε ουσιαστικά το καλοκαίρι, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει δίκιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, η συνταγή της λιτότητας έχει αποδειχθεί πως είναι λανθασμένη. Δεν διστάζει να εξαπολύσει επίθεση κατά της πολιτικής του Βερολίνου και των Βρυξελλών, παρομοιάζοντές τις με «ζουρλομανδύα».

«Γιατί η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση ανέκαμψαν τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ευρωπαϊστή», όπως οι περισσότεροι Έλληνες.

Εκφράζει δε την ικανοποίησή του από την άνοδο των αριστερών κομμάτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας ότι η «Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη».

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές κατά των Βρυξελλών, μιλώντας για «το βασίλειο της γραφειοκρατίας», όπου υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Θα μπορούσε να είναι η δυσαρέσκεια κάποιου που προσπάθησε και απέτυχε να ρίξει την πύλη του παλατιού» είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου των NYT.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Channel 4 και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον.

Για τα γεγονότα του καλοκαιριού, δηλώνει: «Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις» παραδέχεται ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

«Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό» υποστηρίζει. «Όχι μόνο για μένα, αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι”, αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα, θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία» αναφέρει για τη δύσκολη νύχτα της 12ης Ιουλίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ και μια… έκπληξη

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη...

Ο ερωτιάρης υπουργός ξαναχτυπά… Πάμε για νέα επεισόδια.

Τον χώρισε η ερωμένη του (αφού τον «κεράτωσε» πρώτα), τον χώρισε η γυναίκα του...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της Αθήνας

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα,...