Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Φίλης: Η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές…

Συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν…οι προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία, ο ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, τα νηπιαγωγεία, οι πανελλαδικές εξετάσεις, το μάθημα των θρησκευτικών και η σχέση εκκλησία – κράτους, το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

«Η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι η τελευταία κατά την οποία θα σφραγιστεί η λειτουργία του σχολείου με αναπληρωτές», επεσήμανε ο κ. Φίλης μιλώντας για τον προγραμματισμό του υπουργείου και επανέλαβε ότι έχει παρουσιαστεί σχέδιο μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και ότι η απόφαση ωστόσο συνδυάζεται με την πορεία της αξιολόγησης.

Επίσης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές. «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οπότε δεν υπάρχει λόγος απεργίας των εκπαιδευτικών», είπε σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξάλλου, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης στο 10ο ολοήμερο δημοτικό Αργυρούπολης, περί «υποβάθμισης του ολοήμερου σχολείου» είπε ότι το ταξικό πρόσημο που θα έχει το νέο ολοήμερο θα είναι το εντελώς αντίθετο από το «νεοφιλελεύθερο ταξικό πρόσημο του κ. Μητσοτάκη».

«Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα από το δημοτικό. Το εξάωρο είναι επιλογή μας, όχι για οικονομικούς, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Δεν θέλουμε να είναι το δημοτικό φυλακτήριο», συνέχισε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι θα προσφερθεί λύση από το υπουργείο για όσους γονείς δεν θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο νωρίτερα, λόγω εργασίας.

Επίσης, σχετικά με τη μείωση των ωρών των θρησκευτικών στο δημοτικό από 2 σε 1 στην 5η και 6η τάξη, ανέφερε ότι αυτή σχετίζεται με τη γενικότερη αναμόρφωση του σχολείου και ότι τα θρησκευτικά από εδώ και πέρα θα έχουν ως κορμό το θέμα της ορθοδοξίας και τα πολιτισμικά συμφραζόμενα της και από εκεί και πέρα, τη μάθηση γύρω από άλλες θρησκείες. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Φίλης δεν παρέλειψε να πάρει θέση σχετικά με το θέμα του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, αναφέροντας ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ξεκάθαρη λειτουργία του κάθε θεσμού, κάτι που θα γίνει μετά από προετοιμασία και συζήτηση.

Όσον αφορά στις αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνευθεί κανένα νηπιαγωγείο» και εξήγησε ότι η αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό μαθητών έγινε για να ενισχυθεί η παρουσία των προνηπίων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους αντιπαράθεση με την ιδιωτική εκπαίδευση. «Και η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι οι δύο όψεις του αγαθού της Παιδείας, και είναι υπό την εποπτεία του Δημοσίου», είπε.

Για το θέμα που προέκυψε με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ο υπουργός τόνισε: «Λυπάμαι που αυτή η συζήτηση ξεκίνησε παραμονές των εξετάσεων. Η Επιτροπή δεν είναι ισόβια, κάθε χρόνο ανανεώνεται. Δεν ξέρουμε τα ονόματα και δεν πρέπει να μαθευτούν τα ονόματα». Πάντως, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή Πανελλαδικών.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην γενικότερη φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου, να γίνει πιο ελεύθερη η πρόταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα, να καταστεί ελκτιστική και η τεχνική εκπαίδευση, χωρίς να θεωρείται β’ κατηγορίας εκπαίδευση. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αλλά και στη μείωση των διδακτικών ωρών:

«Έχουμε δύσκολα και δυσνόητα βιβλία, δυστυχώς. Πρέπει να αντικατασταθούν από σύγχρονα, εύληπτα. Να κάνουμε πιο ελαφριά την τσάντα για τον μαθητή. Και χρειάζονται λιγότερες ώρες και πιο ουσιαστικές στο σχολείο. Τα κουράζουμε τα παιδιά. Πάνω από το εξάωρο δεν υπάρχει απόδοση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την έκβαση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, είπε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των επιτροπών.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί «φωτογραφικών τροπολογιών» στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «συκοφαντικούς» τους χαρακτηρισμούς.

Ακόμη, η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο νέος χάρτης των τηλεοπτικών καναλιών, το αγγελιόσημο, αλλά και η αξιολόγηση.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «βαρώνους μιντιάρχες που χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ, παραποιώντας με κατάφορα αντιδεοντολογικό τρόπο την πραγματικότητα» και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές αυταπάτες και λάθη να παραδεχτούμε. Αλλά η κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από τους μιντιάρχες. Για αυτούς το πάρτυ τελείωσε».

Ως προς το αγγελιόσημο, τόνισε ότι μετά το τρίμηνο της παράτασης, θα πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι θα υπάρξει μια συλλογική σύμβαση, με την οποία θα αναγνωρίζεται μια εισφορά που θα το αντικαθιστά.

Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Φίλης είπε: «Τα δύσκολα δεν είναι η νομοθεσία, είναι η πορεία να βγούμε από την κρίση στο ξέφωτο της ανάπτυξης». Δεν απέκλεισε, επίσης, να έρθει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. έμμεσης φορολογίας σε έναν νόμο.

«Σημασία έχει να καταλάβουμε ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μας βάζει σε άλλη σελίδα. Η φορολογία εισοδήματος δεν είναι βαριά φορολογία, έχει και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Ατενίζουμε το τέλος του τούνελ», κατέληξε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

self test

Sports pass: Έρχεται voucher 300 ευρώ για μαθητές Γυμνασίου

Την παροχή ενός voucher για μαθητές της Α’ Γυμνασίου, ύψους 300 ευρώ, που θα ονομάζεται sports pass ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το νέο πρόγραμμα σκοπεύει...

Κυριάκος Πιερρακάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις των...

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η ίδρυσή...

Ν. Αλιβιζάτος: Συνταγματικά ορθή η ίδρυση και λειτουργία ΜΗ κρατικών ΑΕΙ

Τις απόψεις του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε στο Πρώτο Πρόγραμμα...

Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δείτε τους πίνακες

Προσλήψεις 904 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου...

Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της συνοδού των πρυτάνεων. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα και οι πρυτάνεις συμφώνησαν να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις για...

Υπ. Παιδείας: 521 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάμιας εκπαίδευσης

Την πρόσληψη 521 προσωρινών αναπληρωτών για το διδακτικό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, βάσει της αριθμ. 146661/Ε1/20-12-2023 (ΑΔΑ: 69ΕΣ46ΝΚΠΔ-ΟΒΠ) Ειδικής Προκήρυξης κάλυψης λειτουργικών...

Υπ. Παιδείας: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”

To κυβερνητικό σχέδιο για να εισέλθουν στην Ελλάδα κορυφαία ξένα πανεπιστήμια ξεδιπλώνεται με το νομοσχέδιο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές – Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σχετικά με τις ώρες...

Περιφέρεια Αττικής: Κλειστά όλα τα σχολεία και στο δήμο Παλλήνης

Κατόπιν νεότερου αιτήματος του Δήμου Παλλήνης και βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για την εξέλιξη...

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση λόγω της κακοκαιρίας “Avgi” στην Αττική

Από απόψε (29/01) στς 20.00 και μέχρι το πρωι της Τετάρτης (31/01) απαγαρεύεται η...

Οριστικό τέλος για την αργία των Τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, τα μαθήματα στα...