Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος της Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος- όπως αναμενόταν επειδή είναι ανήλικος- με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο 14χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του.

Οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων- αφορούν τα εξής αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα:

1. Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε παραβατική πράξη, ενδεχομένως, εκδηλώσει ο 14χρονος αυτό το διάστημα.

2. Παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.

3. Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μέτρο που εκτιμάται ότι κινείται προς την κατεύθυνση προστασίας του ίδιου του παιδιού.

Όπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.

Ο 14χρονος απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Έχοντας στον πλευρό του, εκτός από τον συνήγορό του, τους γονείς και τη γιαγιά του, ο ανήλικος πέρασε γύρω στις 9:30 την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας, στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τη στυγερή δολοφονία που κατηγορείται ότι διέπραξε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν μαχαίρωσε δύο φορές στον λαιμό τον 14χρονο φίλο του Τάσο.

Ο ίδιος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μπούλινγκ» που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και γι’ αυτόν τον λόγο απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο 14χρονος αρχίζει σιγά-σιγά να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. «Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση κι από τις δύο πλευρές, κι από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, πρωτίστως, αλλά κι από την πλευρά της οικογένειας του ανήλικου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, ότι -σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα- σε ανήλικους δράστες που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις (εν προκειμένω ανθρωποκτονία από πρόθεση) και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιβάλλεται στο στάδιο της ανάκρισης το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Ο ανακριτής, όμως, μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα, όπως συνέβη εδώ.

Για την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων θα εκδοθεί βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για...

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10 κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας...

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές

Από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν πέντε ράθυμοι δικαστές, ενώ δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις...

“Τουρισμός για Όλους 2024”: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2024» και ανακοινώθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους. Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις) Προσωρινός Πίνακας...

Πύργος: Επίθεση σε 17χρονο από άλλα νεαρά άτομα

Πατέρας 17χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο γιός του δέχθηκε επίθεση από τρείς νεαρούς χθες το μεσημέρι (25/4) στην περιοχή του Αθλητικού Κέντρου Αγίας...

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Μεγάλη Τετάρτη

Την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για απεργία την Τετάρτη 1 Μαΐου με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2024,...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα για το Παρίσι 2024 26 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από...

Στην φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους 10 κατηγορούμενους που συνελήφθησαν στην επιχείρηση για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Στη φυλακή οδηγούνται μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι 3 από τους 10...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε...