Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

ΓΑΛΛΙΑ: Θρίαμβος Μακρόν και στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών

Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του MODEM κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ανακοινώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το υπουργείο Εσωτερικών με καταμετρημένο το 81% των ψήφων.

Ο Βαλς και ο Μελανσόν προκρίνονται στον δεύτερο γύρο

Ο κορυφαίος γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντίθετα ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο, έκανε γνωστό το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το exit poll

Νωρίτερα, το κόμμα La République en marche του Εμανουέλ Μακρόν προηγούταν με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,2% έως 32,9% των ψήφων μπροστά από τη δεξιά (20,9% έως 21,5%) και το Εθνικό Μέτωπο που ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (13,1% έως 14%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσαν στις 20:00 ώρα Γαλλίας (21.00 ώρα Ελλάδας) τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει το 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 9% και 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC.

Το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές μετά τον πρώτο γύρο που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.

Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).

Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Έπειτα από μια υποτονική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας το REM αύξησε σαφώς την απόσταση από τους αντιπάλους του, η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).

Ποιοι υπουργοί θα πρέπει να παραιτηθούν εάν δεν κερδίσουν έδρα

Τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι βουλευτές και που, εάν δεν κερδίσουν, θα αναγκαστούν εγκαταλείψουν την κυβέρνηση είναι :

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μέρ στην Eure (Νορμανδία).

Η υπουργός για τα υπερπόντια εδάφη Ανικ Ζιραρντέν.

Η υπουργός των ευρωπαϊκών υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Ο υφυπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Κριστόφ Καστανέρ που είναι και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο υφυπουργός για την ψηφιακή τεχνολογία Μουνίρ Μαχζουμπί.

Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών Ρισάρ Φέραν.

Οι υπουργοί αυτοί έχουν δεσμευτεί έναντι του προέδρου ότι θα πρέπει να κερδίσουν την εκλογή τους στις βουλευτικές, προκειμένου να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Φεβρουαρίου οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1898.... Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για...

Μακρόν: Ζητά την βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση με τους αγρότες

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την...