Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να «επιτύχει» ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ

24
Ομπάμα, Τράμπ,

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον εκλεγμένο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι είχαν μια ευρεία συζήτηση.

Ο Ομπάμα εξήγησε ότι συνομίλησαν για διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «εξαίρετη» τη συζήτησή τους. Ακόμη, είπε πως θέλει ο Τραμπ και η σύζυγός του να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στον Λευκό Οίκο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος είπε επίσης ότι θεωρεί σημαντικό η χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να επιτύχει.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ σημείωσε ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε περισσότερο από το προγραμματισμένο, επανέλαβε πως συζήτησαν διάφορα ζητήματα με τον Ομπάμα και πρόσθεσε ότι είναι «ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο» Ομπάμα καθώς θα έχουν κι άλλες συναντήσεις.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στον Λευκό Οίκο στις 11.00, τοπική ώρα, με πλήρη μυστικότητα και δεν έγινε αντιληπτός από τους δημοσιογράφους .

Την ίδια ώρα , η Μισέλ Ομπάμα, και η μέλλουσα πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, είχαν τη δική τους συνάντηση  στην προεδρική κατοικία στον Λευκό Οίκο

Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ήσαν και οι επισκέψεις που θα κάνει ο Ομπάμα τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

«Συζητήσαμε για πολλά, ορισμένα θαυμάσια πράγματα, (αλλά και) για ορισμένες δυσκολίες», ανέφερε νωρίτερα από την πλευρά του ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως ο Ομπάμα του εξήγησε «ορισμένα από τα σπουδαία πράγματα που έχουν επιτευχθεί», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης έγινε χωρίς να είναι παρόν κανένα στέλεχος του προσωπικού της αμερικανικής προεδρίας. Ο Ομπάμα προσφέρθηκε να κάνει «ό,τι μπορεί» για να συμβάλει να επιτύχει ο Τραμπ όταν αναλάβει την προεδρία την 20ή Ιανουαρίου και κάλεσε τη χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός 7,2 Ρίχτερ κοντά στα σύνορα Ιράκ - Ιράν

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε διότι αν επιτύχετε εσείς, επιτυγχάνει η χώρα», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης. Η χαλαρή, φιλική συμπεριφορά του Ομπάμα και του Τραμπ μπροστά στις κάμερες δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με τις σφοδρές συγκρούσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Τραμπ αποκαλούσε επί μήνες «καταστροφικές» τις πολιτικές του Δημοκρατικού προέδρου, από τον τομέα της υγείας μέχρι τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο Ομπάμα χαρακτήριζε καθημερινά «ακατάλληλο» για την προεδρία της χώρας του τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Αλλά πλέον ο τόνος έχει αλλάξει εντελώς. Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε μία ημέρα μετά τις εκλογές ότι θα μιμηθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και θα εγγυηθεί μια ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Τραμπ, όπως είχε συμβεί το 2008.

Από την πλευρά του Τραμπ, μια ένδειξη της πιθανής αλλαγής της στάσης του είναι πως οι πιο προκλητικές προεκλογικές προτάσεις του, όπως το να απαγορευθεί η είσοδος όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν αφαιρεθεί από τον επίσημο ιστότοπο του εκλεγμένου προέδρου.