Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
16.3 C
Athens

Τουρκία: Οργή και θρήνος στο Γκαζίαντεπ – Μεταξύ 12 και 14 ετών ο βομβιστής αυτοκτονίας

Την ώρα που στο Γκαζίαντεπ επικρατεί το πένθος, μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο γαμήλιο γλέντι, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας του Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας μεταξύ 12 έως 14.

Ο Ερντογάν μίλησε στα τηλεοπτικά δίκτυα μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης

«Πίσω από την επίθεση μοιάζει να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK με τον βομβιστή να είναι ένα αγόρι ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιος το έκανε. Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ’ αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει “καμιά διαφορά” ανάμεσα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί “βαριά”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Πένθος στο Γκαζίαντεπ

Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις αρχές, ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα παιδί, ηλικίας 12-14 ετών, που αναμίχθηκε με το πλήθος που γιόρταζε τον γάμο.

Στη συνοικία Άντκερε, μια ήσυχη ως εχθές γειτονιά οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, μανάδες, πατεράδες, ξαδέλφια και ανίψια των θυμάτων έσπευσαν από νωρίς στα νοσοκομεία. Πολλοί δεν άντεξαν, κάποιοι ξεσπούσαν, άλλοι λιποθυμούσαν από την οδύνη τους.

Την ίδια ώρα, περίπου 200 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της επίθεσης και παρακολουθούσαν από κοντά το έργο της αστυνομίας.

Πολλά παράθυρα της γειτονιάς έσπασαν, συντρίμμια σκορπίστηκαν παντού. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασε στο σημείο είδε διαμελισμένα
πτώματα να κείτονται ακόμη στον δρόμο.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων “όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν”ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα “Ντροπή σου, Ερντογάν” από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.
Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. “Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ”, ούρλιαζε μια μάνα.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για “παθητικότητα”. “Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια”, συνεχίζει το HDP.

Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν “η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της” εξελίχθηκε σε εφιάλτη. “Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος” είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.

Ειρωνεία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ’ όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο ΟΗΕ στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους στον Οργανισμό – Παράλογη...

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, ένα...

Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι πέταξε αυτός το μωρό στα σκουπίδια

Ο πατέρας του νεογνού που εντοπίστηκε σε χωματερή στη Βραυρώνα ομολόγησε ότι αυτός το πέταξε στα σκουπίδια. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι δεν το σκότωσε, αλλά...

CNN: Η συμφωνία “χάλασε” γιατί η Χαμάς ζήτησε κατάπαυση πυρός 12 εβδομάδων

Η Χαμάς απαίτησε κατάπαυση του πυρός για 12 εβδομάδες στην τελευταία της πρόταση για να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που δημιούργησε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την εκειχειρία,...

Μήνυμα Μητσοτάκη από την Χίο στον Ερντογάν: Σηκώνουμε το γάντι της τουρκικής πρόκλησης

Στη Χίο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει ενόψει των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:...

Ρωσία προς Βρετανία: Αν όπλα σας πλήξουν εδάφη μας, θα σας χτυπήσουμε

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα.. μπορούσε...

Ιστορική πρόκριση για τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conferene League

Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα την βρετανική ομάδα (σ.σ την είχαν νικήσει με 4-2 στο Μπέρμιγχαμ) και έγραψαν ιστορία,...
Τέλος οι έντυπες κάρτες καυσαερίων

Έρχονται βαριά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα και για όσα δεν “πέρασαν” ΚΤΕΟ – Καθιερώνονται...

Βαρύτατα πρόστιμα από την εφορία,και όχι μόνο από την τροχαία όταν εντοπίζονται σε τυχαίο έλεγχο, θα πρέπει να αναμένουν το προσεχές χρονικό διάστημα όσοι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Μαΐου το Βυζάντιο μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 330.... Το Βυζάντιο (μετέπειτα Κωνσταντινούπολη) μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα...

Ελληνοτουρκικά: Από τις γκρίζες ζώνες στις γκρίζες πολιτικές

Με μία συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινάει...

Ο ΟΗΕ στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους στον Οργανισμό – Παράλογη χαρακτηρίζει την απόφαση το Ισραήλ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των...

Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι πέταξε αυτός το μωρό στα σκουπίδια

Ο πατέρας του νεογνού που εντοπίστηκε σε χωματερή στη Βραυρώνα ομολόγησε ότι αυτός το...