Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό

199
Ο Ερντογάν χλευάζει τους Έλληνες!

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφουν απώλειες, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών μετά από την έκρηξη βόμβας που σκότωσε Τούρκους στρατιώτες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,3%, στις 3,0465 λίρες ανά δολάρια, ενώ στη συνέχεια διαπραγματευόταν 0,7% χαμηλότερα. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) σκότωσαν και τραυμάτισαν στρατιώτες σε επίθεσή τους εναντίον δύο τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στη νοτιοανατολική στην επαρχία Χάκαρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Η λίρα έχει υποτιμηθεί 23% φέτος, καθώς η Τουρκία οδεύει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες και η ανακωχή με τους Κούρδους αυτονομιστές μαχητές κατέρρευσε. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξάνει την πίεση στη λίρα, επειδή μειώνει τη ζήτηση για στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερο κίνδυνο. Το τουρκικό νόμισμα έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:  Λιβύη: Ο Χάφταρ ξεσηκώνει τις δυνάμεις του να πολεμήσουν ενάντια στην Τουρκία

Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου σκότωσε 15 Τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, επικαλούμενο τη διοίκηση του PKK.Τα τουρκικά αεροπλάνα έβαλαν κατά μία ντουζίνας κρυψώνων του PKK στο Χάκαρι μετά το επεισόδιο, ανέφερε η κρατική τηλεόραση TRT. Πάνω από 1.180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα επίσημα στοιχεία.