Νέα εμπλοκή με το ΔΝΤ: Δεν συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους

154

Νέα ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να διευθετηθεί το χρέος, το οποίο κρίνει μη βιώσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, δεν επιτρέπεται στο Ταμείο η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα σε περίπτωση που το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν υπάρχει σαφής προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα, η επικεφαλής της αποστολής δήλωσε:
«Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας δουλέψαμε σκληρά με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους.
Το MoU που συμφωνήθηκε μεταξύ των αρχών και των ευρωπαίων εταίρων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Θέτει σε εφαρμογή εκτεταμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην περίοδο που θα ακολουθήσει προσβλέπουμε να εργαστούμε με τις αρχές για να αναπτυχθεί με περισσότερη λεπτομέρεια το πρόγραμμα αλλά και με τους εταίρους για να υπάρξουν αποφάσεις για την ανακούφιση χρέους που θα επιτρέψει στο χρέος της Ελλάδας να καταστεί διατηρήσιμο.
Το ΔΝΤ θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους και θα πραγματοποιήσει μια αξιολόγηση για την παροχή περαιτέρω ρευστότητας στην Ελλάδα, όταν η χώρα κάνει βήματα προς την υλοποίηση του προγράμματος και υπάρξει μια ανακούφιση χρέους, τα οποία αναμένονται την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Διαβάστε επίσης:  Eurogroup: Οι κρίσιμες επαφές για το χρέος