Το ΔΝΤ ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός πιο ασφαλούς χρηματοοικονομικού συστήματος

62

Τι ετοιμάζει η νέα τάξη πραγμάτων και ζητάει «περισσότερη» χρηματοοικονομική ασφάλεια προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι το ήδη υπάρχον άκρως «τζογαδόρικο» χρηματοοικονομικό σύστημα είναι λίαν επικίνδυνο για όλες τις χώρες του πλανήτη.

«Το διεθνές νομισματικό σύστημα θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να συνεχίσουν να εμβαθύνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα », δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε επιτακτικά την δημιουργία ενός ισχυρότερου διεθνούς νομισματικού συστήματος , στο οποίο η ασφάλεια θα γίνεται αισθητή όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες είναι τώρα λιγότερο προστατευμένες.

«Η σημερινή οικονομία είναι πολυπολική , σύνθετη και διασυνδέεται σε όλον το πλανήτη. Πιστεύουμε ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα θα πρέπει να γίνει ισχυρότερο ώστε να αισθάνονται ασφαλείς όχι μόνο οι ανεπτυγμένες οικονομίες , αλλά και χώρες σαν την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Αυτές οι χώρες, με προεξάρχουσα την Κίνα μία εκ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου που θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και την ασφάλεια με εμβάθυνση στην οικονομική ενσωμάτωση. », δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Φόρουμ ανάπτυξης στο Πεκίνο.

Διαβάστε επίσης:  Η στάση του ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, με φόντο την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και παρά το ότι από τότε έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Ειδικότερα, η αυξημένη οικονομική ευπάθεια των ροών κεφαλαίων, η μεταβλητότητα του τοπίου , η εξάπλωση του οικονομικού κινδύνου από τη μία χώρα στην άλλη, από τις αναπτυσσόμενες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αποτελούν μέγα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικής ασφάλειας θα είναι αρκετά μεγάλο, ολοκληρωμένο και ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη», πρόσθεσε η ίδια .

Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι συναντήσεις αυτού του τύπου σε όλον το κόσμο «μπερδεύουν» παρά επιλύουν προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία. Πρώτα από όλα, όλοι αυτοί οι μέντορες της οικονομικού τομέα πριν μερικά χρόνια , « παγκοσμιοποίησαν» την οικονομία του Πλανήτη , χρησιμοποιώντας ένας εντελώς τζογαδόρικο χρηματοοικονομικό σύστημα , το οποίο είναι θέμα χρόνου το πότε θα «εκραγεί» .