Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

1994: Είκοσι εννέα χρόνια πριν ο θεσσαλικός κάμπος βρέθηκε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα

H Eλλάδα και η Ευρώπη παρακολουθούν με δέος όσα τραγικά συμβαίνουν στον θεσαλλικό κάμπο ύστερα από το ξέσπασμα της «κακοκαιρίας Daniel».

H συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που πληττέται από πλημμύρα καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής και στις εκτεταμμένες πλημμύρες του Οκτωβρίου 1994.

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.10.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 24ης Οκτωβρίου 1994:

«Η θεομηνία έπληξε και τη Θεσσαλία, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην Καρδίτσα, όπου πλημμύρισαν πολλά σπίτια, καταστήματα κι απoθήκες με ζώα.

»Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές στην προσπάθειά τους να σώσουν τις περιουσίες τους και ν’ απεγκλωβίσουν τα ζώα τους.

»Η κρατική μηχανή αποδείχθηκε ανίκανη κι ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της θεομηνίας, αφού στις εκκλήσεις των πληγέντων οι υπεύθυνοι “σήκωναν τα χέρια”, γιατί δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αναγκαία μηχανήματα.

»Ακόμη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που δέχθηκε 1.500 κλήσεις, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο έργο της, αφού ήταν πάρα πολλές οι περιοχές που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά.

«ΤΑ ΝΕΑ», 24.10.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Καρδίτσα

»Η Καρδίτσα μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε μια απέραντη λίμνη, όταν από την καταιγίδα έσπασε ένα φράγμα στον ποταμό Καράμπολη και πλημμύρισαν απέραντες εκτάσεις, προκαλώντας καταστροφές σε αγροτικά προϊνόντα που ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες, σε ζώα και σε ορισμένα σπίτια και καταστήματα.

»Ορισμένοι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Μόνο χθες άρχισαν να υποχωρούν τα νερά, αφού είχε σταματήσει η νεροποντή. Τέτοια ζημιά είχε να γίνει στην Καρδίτσα από το 1940, όταν και τότε είχε υπερχειλίσει ο ποταμός Καράμπαλης.

Τρίκαλα

»Στα Τρίκαλα πλημμύρισε το υπόγειο του νοσοκομείου, όπου βρίσκεται το μικροβιολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο υλικό του τμήματος, καθώς τα νερά είχαν φθάσει στους είκοσι πόντους.

Λάρισα

»Στον νομό Λαρίσης από την κακοκαιρία δημιουργήθηκε πρόβλημα στα Τέμπη, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις το πρωί του Σαββάτου (…). Τα περισσότερα προβλήματα στον νομό Λαρίσης εντοπίζονται στις καλλιέργειες, εφόσον πολλά βαμβάκια που δεν είχαν συγκεντρωθεί καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στα Φάρσαλα πλημμύρισε ο Εννιπέας ποταμός και διεκόπη η κυκλοφορία (…) Επίσης στο δέλτα του Πηνειού σημειώθηκαν πολλές ζημιές, αφού το ύψος του νερού έφθανε τα πενήντα εκτατοστά, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά χωριά.

Βόλος

»Μεγάλες ζημιές προκάλεσε και στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου η θεομηνία που έπληξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλη τη χώρα. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους εκατοντάδες δένδρα ξεριζώθηκαν, τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν κι αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από αντικείμενα που παρασύρθηκαν.

»Οι τρεις χείμαρροι που διασχίζουν τον Βόλο και κυρίως ο Ξηριάς και ο Κραυσίνδωνας , είχαν μετατραπεί σε πραγματικά ποτάμια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην συνοικία Νεάπολης.

Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Η Μεταμόρφωση Καρδίτσας, που βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά σκεπασμένη από νερό, χτυπήθηκε από την καταστροφή και το 1994 .

 «ΤΑ ΝΕΑ», 26.10.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Όπως γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 26ης Οκτωβρίου 1994, το ένα μετά το άλλο κατέρρεαν τα σπίτια της Μεταμόρφωσης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του χωριού να δηλώνουν ότι θα «εγκαταλείψουν για πάντα το χωριό τους» και πως «θα εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή του Παλαμά».

Είκοσι εννέα χρόνια αργότερα, με όσα έχουν συμβεί στην περιοχή του Παλαμά τις ημέρες αυτές, η τραγική ειρωνεία σε όσα είπε τότε, το 1994, ο κάτοικος της Μεταμόρφωσης, Βασίλης Ντάντος είναι κυρίαρχη.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με τον εφιάλτη που περάσαμε και να έχουμε κάθε χρόνο τον ίδιο φόβο. Γι’ αυτό ζητάμε από την πολιτεία να μας βοηθήσει να φτιάξουμε το χωριό μας στον Παλαμά.

«ΤΑ ΝΕΑ», 26.10.1994, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 29 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας...

Καιρός: Αίθριος με τοπικές βροχές και ισχυρούς ανέμους σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη, τη βόρεια Κρήτη και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικές...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ιάσων, Ιάσονας, Ιάσωνας, Σωσίπατρος, Σώπατρος, Σωπάτρα, Σωπατρία, Πάτρα,...

Σοκ στη Νίσυρο: «Μου έδωσε ναρκωτικά και με κακοποίησε»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νίσυρο μετά τις 11 νέες καταγγελίες που έχουν κάνει ανήλικοι για τον φύλακα του αρχαιολογικού μουσείου. «Μου έδωσε ναρκωτικά...

Πασχαλινή έξοδος με τη βενζίνη στα δύο ευρώ το λίτρο για τους οδηγούς

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης...
Αλέξιος Α’ Κομνηνός, 1091, νικά, Πετσενέγκους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Απριλίου ο Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1091...Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η μάχη στο Λεβούνιο. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός νικά του Πετσενέγκους και τους...

Συναγερμός στην Πολιτική προστασία για πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν στελέχη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεσσαλία: Ο Κάμπος θα δώσει περισσότερα προϊόντα από πριν 

«Ο κάμπος με την διαπότιση που έχει γίνει, ενδεχομένως για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να...