Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν στο χέρι οι οδηγοί για την πασχαλινή έξοδο με αυτοκίνητο καθώς η τιμή της βενζίνης ξεπερνά ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας τα δύο ευρώ.
Το ανοδικό ράλι στη βενζίνη ξεκίνησε, εκ νέου, από τις αρχές του 2024 ενώ η συνεχιζόμενη ένταση και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εντείνουν την ανησυχία για το επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για καύσιμα είναι αυξημένη και αναμένεται να συνεχίσει όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι.
Έτσι παρότι η μετακίνηση προς τους πασχαλινούς προορισμούς με αυτοκίνητο, παραμένει η πιο συμφέρουσα λύση, όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια ή παρέα, εντούτοις η επιβάρυνση από το κόστος των καυσίμων δεν είναι αμελητέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα ταξίδι από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, με αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού, η συνολική δαπάνη ανέρχεται κοντά στα 220 ευρώ, μαζί και με το κόστος των διοδίων.
Όσοι, από την άλλη πλευρά, επιλέξουν για το Πάσχα, μεγάλα νησιά της χώρας στα οποία είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο, πέραν το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης είναι ακόμη πιο αυξημένη καθώς ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (25/4) η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης φτάνει τα 1,984 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από μία εβδομάδα (18/4), έφτανε τα 1,977 ευρώ το λίτρο.
Στην Αττική κατά μέσο όρο πωλείται μεσοσταθμικά 1,955 ευρώ το λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη, το 1,951 ευρώ το λίτρο. Οι υψηλότερες μέσες τιμές καταγράφονται στις Κυκλάδες με 2,202 ευρώ το λίτρο και στα Δωδεκάνησα με 2,140 ευρώ το λίτρο. Στη Λευκάδα φτάνει κατά μέσο όρο τα 2,063 ευρώ το λίτρο, στη Κεφαλονιά τα 2,061 ευρώ το λίτρο ενώ στο Ρέθυμνο τα 2,047 και το Ηράκλειο Κρήτης τα 2,024 ευρώ το λίτρο.