Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Πώς ωφελεί το ταχίνι την υγεία σας

Το ταχίνι, αυτή η λιπαρή πάστα από ψημένο σουσάμι, εκτός από εξαιρετικά νόστιμη, έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία σας δίνουν περισσότερους λόγους για να την αγαπήσετε.

  1. Έχει εξαιρετική διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αν και η περιεκτικότητα λίπους στο σουσάμι είναι υψηλή, το 90% είναι «καλό» λίπος.

Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει 85 θερμίδες και 65 από αυτές τις θερμίδες είναι απαραίτητα λίπη.

Αυτή η νόστιμη πάστα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Β1, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Παίρνετε 1 γραμμάριο φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης με μια κουταλιά ταχίνι.

  1. Ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη του νευρικού ιστού στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η σκέψη και η μνήμη σας ενισχύονται όταν καταναλώνετε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου.

  1. Ενισχύει την καρδιακή υγεία

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα και βοηθούν στις καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονές.

Αν και 8 γραμμάρια λίπους βρίσκονται σε κάθε κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, το 80% είναι ακόρεστο λίπος, το οποίο δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

  1. Παρέχει αντιοξειδωτικά

Ένα από τα πολλά σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που παίρνετε από ταχίνι είναι ο χαλκός, γνωστός για την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και να μειώνει το πρήξιμο.

Το ταχίνι έχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν τη βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την οξείδωση.

Οι ασθματικοί ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ταχίνι καθώς περιέχει μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ταχίνι έχει τέσσερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά: σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Αυτά παρέχουν σημαντική ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο σίδηρος και ο χαλκός περιλαμβάνονται στα ένζυμα που παρέχουν υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην ανάπτυξη λευκών αιμοσφαιρίων και τα βοηθά στη λειτουργία τους να καταστρέφουν τα μικρόβια. Το σελήνιο βοηθά τα ένζυμα στην εκτέλεση του ρόλου τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αντιοξειδωτικών και αντισωμάτων, καθώς και της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, παίρνετε το 9 με 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το θυμάρι σώζει ζωές: Δείτε πώς σκοτώνει τα μικρόβια σε λιγότερο από μία ώρα

Έχει την δύναμη να εξολοθρεύει τα μικρόβια εντός του χρονικού διαστήματος των εξήντα (60) λεπτών! Οι κρητικοί από πολύ παλιά με θυμάρι έτριβαν τα ούλα...

Η μακροζωία βρίσκεται σε ένα κομμάτι τυρί δείχνει νέα έρευνα

Οι επιστήμονες πλέον, σας προτρέπουν να καταναλώσετε τυρί για μια πιο ψυχικά υγιή, χαρούμενη και μεγαλύτερη ζωή. Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους αστείο, πρόκειται...

Το αρχαιότερο φυτό είναι το ελιξίριο όλων των παθήσεων!

Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με...
Τι πίνουν οι Γαλλίδες για να μην έχουν πρησμένο στομάχι

Οι 8 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις δίαιτες καταρρίπτονται -Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Το να διαλέγουμε και να ακολουθούμε μια διατροφή που είναι θρεπτική και ισορροπημένη είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω...

Τροφές που καταπολεμούν τις ασθένειες

Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν πως τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά...

Έτρωγε μπρόκολο,πορτοκάλια και τυρί- Δείτε τι έγινε μετά από ένα μήνα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που δίνουν μια ολόκληρη περιουσία στους οδοντιάτρους, για να αποκτήσουν λαμπερό χαμόγελο και κατάλευκα δόντια. Το μυστικό όμως, δεν κρύβεται μέσα...
σκόρδο, υπερτροφές,

Τα “θαυματουργά” λαχανικά – Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της... Ελληνικής κουζίνας. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι φαρμακευτικές δράσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι καθορίζει αν θα ζήσουμε μετά τα 70

Από μια ηλικία και μετά δεν έχει σημασία πόσους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος για...

Βάλτε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι προέρχεται από τους αλεσμένους σπόρους του σουσαμιού, μοιάζει με το φυστικοβούτυρο και...

Ποια είναι η ελληνική σούπερ τροφή για την αντιγήρανση και τη μακροζωία;

Σε μια εποχή που μαγειρεύουμε σπανιότερα και τρεφόμαστε κάτω από συνθήκες έντονου στρες, ο...

Πέτσας: Συνεχίζονται οι προσλήψεις προσωπικού στην υγεία, αυξάνονται συνεχώς οι ΜΕΘ

Αναφορικά με το Σύστημα Υγείας ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού...