Σε αυτοματοποιημένους ελέγχους για τον έλεγχο προσαύξησης αδήλωτης περιουσίας που θα αφορά κυρίως τα μεγάλα “πορτοφόλια” προχωρεί η ΑΑΔΕ χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις καταθέσεων, καταναλωτικών αγορών με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα, επενδύσεων και απόκτησης χρηματοοικονομικών προιόντων (θυρίδες, ομόλογα κλπ).
Το νέο σύστημα ελέγχων, που αναλύεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2024 και θα αξιοποιεί τα δεδομένα του “Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών” με στόχο την γρήγορη λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο.
Ηδη τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα μετά από ελέγχους σε ύποπτους φοροδιαφυγής είναι εντυπωσιακά με χαρακτηριστικές περιπτώσεις φορολογουμένων που ενώ δήλωναν στην εφορία εισόδημα 500 ευρώ το μήνα ξόδευαν μηνιαίως από 10.000-50.000 ευρώ.
Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ορίζει τη σύσταση Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» – BANCAPP για την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των αρχείων αιτημάτων άρσης απορρήτου χρηματοπιστωτικών δεδομένων. Για την άρση απορρήτου μέσω του νέου συστήματος, προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Στο νέο σύστημα θα πρέπει να στέλνουν δεδομένα,των τελευταίων δέκα χρόνων, πιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος , τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν προσδιορίζονται αναλυτικά στην απόφαση και αφορούν:
1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές
2. Χορηγήσεις
3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.
4. Πιστωτικές κάρτες
5. Τραπεζικές θυρίδες
6. Λογαριασμούς Πληρωμών
7. Προπληρωμένες Κάρτες
8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια