Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

ΑΓΑΠΗΝΩΡ: Για πρώτη φορά Ισραηλινοί καταδρομείς εκτός χώρας με ελληνικά αρματαγωγά… στην Κύπρο

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση ευρείας κλίμακας «ΑΓΑΠΗΝΩΡ» που πραγματοποιείται στην Κύπρο με την συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και καταδρομέων των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ.

Η άσκηση “ΑΓΑΠΗΝΩΡ -22”, που ρίχνει αυλαία σήμερα στην Κύπρο, έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των Τούρκων, που μένουν γι’ ακόμη μία φορά θεατές… κοσμογονικών αλλαγών στην αυλή τους.

Και λέμε «κοσμογονικών αλλαγών» διότι είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλη δύναμη καταδρομέων με τα οπλικά τους συστήματα βγαίνουν εκτός Ισραήλ για να λάβουν μέρος σε άσκηση σε τρίτη χώρα και μάλιστα με την συνδρομή αρματαγωγών πλοίων από την Ελλάδα.

Αυτή η λεπτομέρεια, τα 2 αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που έφτασαν στην Χάιφα του Ισραήλ κι από εκεί φόρτωσαν Ισραηλινούς καταδρομείς, οχήματα και άρματα μάχης, προκάλεσε εκνευρισμό κι αμηχανία στην Τουρκία, που είδε να εκτυλίσσεται επί μέρες στην αυλή της μεγάλη άσκηση χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στο παραμικρό.

Η αποστολή των 2 αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού έγινε κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον οποίο πρόκειται να συναντήσει δια ζώσης στην τριήμερη επίσκεψη του στο Ισραήλ το διάστημα 7-9 Ιουνίου.

ΑΓΑΠΗΝΩΡ

Κι αν τις προηγούμενες ημέρες οι Τούρκοι ήταν εκνευρισμένοι… σάστισαν όταν από το Ισραήλ απογειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με προορισμό την Κύπρο συνολικά 100 αεροπλάνα. Την είδηση μετέδωσε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα της η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» με τη συμμετοχή πλωτών, πτητικών και χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ) που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.

ΑΓΑΠΗΝΩΡ

Σκοπός της άσκησης – σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς – είναι συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους καθώς και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της ΕΦ και των ΙΕΔ. Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρομάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

ΑΓΑΠΗΝΩΡ
ΑΓΑΠΗΝΩΡ

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των ΙΕΔ, Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Tamir Yadaie, καθώς και η Ιεραρχία του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ΙΕΔ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Avi Kohavi, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης.

Την επομένη μέρα, οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τρίτη 31 Μαΐου, οι δύο Αρχηγοί μαζί με τον Υπουργό Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, κ. Benny Gantz, επισκέφθηκαν τα ασκούμενα τμήματα.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Ιωάννης Λιανός ο διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της...

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική...

Απάντηση της Β. Κεχαγιά στη ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη

Ένα κόμμα που χρωστάει 500.000.000 ευρώ και η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στρατό για...

Πηγές ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα ας απαντήσουν στα νέα...

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί και πετώντας χαρταετό μια ημέρα νωρίτερα, όπως, άλλωστε, κάνουν σχεδόν κάθε...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κοροϊδία Κασσελάκη να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιχειρεί σε φορολογικό παράδεισο

Βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις δηλώσεις του προέδρου...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, ...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 19/3/24

Το ματς Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός για την EuroLeague ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Κατώτατος μισθός: Στις 22 Μαρτίου η τελική απόφαση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες...

Οικογένεια βία: Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη...