Αγώνας δρόμου της Κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης- Τα μηνύματα των Ευρωπαίων

34
συμφωνία, εξωδικαστικού, συμβιβασμού,

Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών με τα νέα «προληπτικά» μέτρα να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση καθησυχάζει ότι τα νέα μέτρα θα ληφθούν μόνο εάν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι στο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα γίνει μόνο καταγραφή της προόδου που έχει παρατηρηθεί.

Η παραπάνω άποψη, την οποία φαίνεται πως υποστηρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, απορρίπτει το σενάριο αλλά και την ελπίδα της Κυβέρνησης να υπάρχει συμφωνία μέχρι το Eurogroup.

Kυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι αφού κλείσει η αξιολόγηση και ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τότε μόνο θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις που υπάρχουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η Κυβέρνηση υπογραμμίζει πως η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ό, τι προβλεπόταν και ότι αυτό θα το αποδείξουν και τα στοιχεία της Eurostat που θα δοθούν εντός των επόμενων ημερών στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό οι προβλέψεις του ΔΝΤ να πέσουν έξω, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων

Την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από την Ελλάδα πραγματικά μέτρα και επαναλαμβάνει και πάλι την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο και η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα τα οποία θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Με τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος, ενώ επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζητά περισσότερη δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τίσενχάουζεν, τόνισε πως το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δήλωσε: