Αγωνία και πολλά ερωτηματικά για την διαπραγμάτευση

33
διαπραγμάτευση, αγωνία, ρήξη,

Μεγαλώνει η αγωνία για την οικονομία μετά τα πολλά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα νέα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα.

Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι έχει επέλθει ρήξη με τους Θεσμούς (αντιθέτως υποστήριξαν ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και είναι κοντά σε συμφωνία), τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα διεκδικήσει πολιτική λύση.

Η ανησυχία που επικρατεί είναι μήπως ούτε μέχρι το Πάσχα δεν βρεθεί λύση από μια πιθανή «αύξηση» των απαιτήσεων των δανειστών που δεν θα μπορούσε να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ημερησία, οι Θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι κρίνουν απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την «πολεμική» της κυβέρνησης κατά του Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέφουν την επόμενη Δευτέρα, κανείς, όμως, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να λειανθούν οι απαιτήσεις τους, κυρίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο αφορολόγητο όριο αλλά και στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν ανοικτά ζητήματα. Θα πρέπει να αναμένουμε επίσης και τις επίσημες αντιδράσεις των δανειστών στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά μονομερώς, έστω κι αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για φόρους και συντάξεις, αν στην πορεία των διαπραγματεύσεων κριθεί αυτό απαραίτητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου».

Διαβάστε επίσης:  Νέο "χτύπημα" από τη Moody's στην Τουρκία: Υποβάθμισε 14 τράπεζες

Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν…» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος θέλησε να δείξει ότι η Αθήνα έχει την κυριότητα του προγράμματος κι αυτή αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα είπε: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ’ αυτούς τους στόχους».

Ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια κάποια αισιοδοξία» και ότι «ως τις 22 του μηνός, άντε 25-26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε την τελική λύση». Υποστήριξε δε ότι στην Ουάσιγκτον «θα συζητήσουμε και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και το θέμα του χρέους». Τα μηνύματα που στέλνουν κυβέρνηση και δανειστές είναι ότι θα υπάρξει μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, ένα πολύ δυναμικό μπρα ντε φερ ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Η Αθήνα ζητά να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό που δεν θα οδηγήσει σε βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία αλλά και δεν θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η πλευρά των δανειστών θα επιδιώξουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ιδιαίτερα επώδυνα και χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής υπόσχεση για την αναδιάρθρωση του χρέους.