Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Αγωνία και πολλά ερωτηματικά για την διαπραγμάτευση

Μεγαλώνει η αγωνία για την οικονομία μετά τα πολλά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα νέα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα.

Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι έχει επέλθει ρήξη με τους Θεσμούς (αντιθέτως υποστήριξαν ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και είναι κοντά σε συμφωνία), τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα διεκδικήσει πολιτική λύση.

Η ανησυχία που επικρατεί είναι μήπως ούτε μέχρι το Πάσχα δεν βρεθεί λύση από μια πιθανή «αύξηση» των απαιτήσεων των δανειστών που δεν θα μπορούσε να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ημερησία, οι Θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι κρίνουν απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την «πολεμική» της κυβέρνησης κατά του Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέφουν την επόμενη Δευτέρα, κανείς, όμως, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να λειανθούν οι απαιτήσεις τους, κυρίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο αφορολόγητο όριο αλλά και στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν ανοικτά ζητήματα. Θα πρέπει να αναμένουμε επίσης και τις επίσημες αντιδράσεις των δανειστών στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά μονομερώς, έστω κι αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για φόρους και συντάξεις, αν στην πορεία των διαπραγματεύσεων κριθεί αυτό απαραίτητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου».

Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν…» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος θέλησε να δείξει ότι η Αθήνα έχει την κυριότητα του προγράμματος κι αυτή αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα είπε: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ’ αυτούς τους στόχους».

Ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια κάποια αισιοδοξία» και ότι «ως τις 22 του μηνός, άντε 25-26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε την τελική λύση». Υποστήριξε δε ότι στην Ουάσιγκτον «θα συζητήσουμε και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και το θέμα του χρέους». Τα μηνύματα που στέλνουν κυβέρνηση και δανειστές είναι ότι θα υπάρξει μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, ένα πολύ δυναμικό μπρα ντε φερ ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Η Αθήνα ζητά να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό που δεν θα οδηγήσει σε βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία αλλά και δεν θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η πλευρά των δανειστών θα επιδιώξουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ιδιαίτερα επώδυνα και χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής υπόσχεση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χαμάς: Χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος

Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ομήρους, εκτός κι αν...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους, λέει ο Γ. Οικονόμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε ο...

Υπόθεση Λιγνάδη: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα στην υπόθεση Λιγνάδη. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν...

Την Πέμπτη αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Στη Σύνοδο του Euroworking Group θα γίνει ο πρώτος απολογισμός των εν Αθήναις διαβουλεύσεων...