Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Αισθήματα αντιπάθειας ή εκδικητικότητας

Ίσως έρχονται στιγμές και γεγονότα στη ζωή μας που μας δημιουργούν εσωτερικά σκέψεις και αισθήματα αντιπάθειας ή εκδικητικότητας για κάποιον.

Είτε λόγω περιουσιακών διαφορών είτε γιατί έχουμε μια μικροδιαφορά με έναν ιδιότροπο γείτονά μας ή με ένα φθονερό και μοχθηρό συνάδελφο.

Μέσα στις πολλές περιπέτειες που είχε να αντιμετωπίσει στη ζωή του ο βασιλιάς Δαβίδ ήταν το θανάσιμο μίσος κι η σατανική εμπάθεια του Σαούλ εναντίον του.

Ενώ ο ψαλμωδός Δαβίδ πολλές φορές με τη λύρα του προσπαθούσε να διασκεδάσει τη μελαγχολία του Σαούλ, εκείνος μέσα στην ψυχή του έτρεφε μοχθηρό μίσος, εχθρότητα και μανία καταδιώξεώς του ήθελε με κάθε τρόπο να τον εξοντώσει.

Κάποτε ο Σαούλ πληροφορήθηκε ότι ο Δαβίδ βρίσκεται στην έρημο Εγγαδδί.

Πήρε λοιπόν «μεθ’ εαυτού τρεις χιλιάδας ανδρών εκλεκτούς εκ παντός Ισραήλ και επορεύθη ζητείν τον Δαυίδ και τους άνδρας αυτού» (Α’ Βασ. κδ’ 3).

Στην έρημο ο Δαβίδ θέλοντας να ξεκουραστεί μαζί με τους άνδρες του κρύβεται στο εσωτερικό μιας σπηλιάς.

Στην ίδια σπηλιά αλλά στο μπροστινό μέρος της έρχεται και ξαποσταίνει κι ο Σαούλ, όταν βρέθηκε σε κείνη την περιοχή.

Όταν οι άνδρες του Δαβίδ αντιλαμβάνονται το γεγονός, του λένε: «Σήμερα είναι η μέρα για την οποία ο Κύριος σου είπε: Θα σου παραδώσω τον εχθρό σου και θα του φερθείς όπως νομίζεις» (Α’ Βασ. κδ’ 5).

Του πρότειναν μάλιστα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τον σκοτώσει. Ο Δαβίδ αρνείται, αλλά και οι άνδρες του επιμένουν.

Τελικά ο Δαβίδ με πολλή προσοχή τον πλησιάζει και του κόβει κρυφά την άκρη του μανδύα του.

Αλλά και πάλι τον ελέγχει η συνείδησή του γι’ αυτό που είχε κάνει και είπε στους άνδρες του: «Μη γένοιτο ποτέ να με αφήσει ο Κύριος να κάνω αυτό το κακό και σηκώσω φονικό χέρι εναντίον του Βασιλέως μου και κυρίου μου και να σκοτώσω αυτόν που εχρίσθη στο βασιλικό αξίωμα από τον Κύριο» (Α’ Βασ. κδ’ 7).

Σε λίγο φεύγει ο Σαούλ από τη σπηλιά για να συνεχίσει τον δρόμο του και βγαίνοντας ο Δαβίδ από το βάθος της σπηλιάς του φωνάζει δυνατά: «Κύριε, βασιλεύ!».

Μόλις ο Σαούλ στρέφει το βλέμμα του προς τα πίσω, ο Δαβίδ σκύβει το πρόσωπό του καταγής και τον προσκυνά λέγοντάς του: «Γιατί εμπιστεύεσαι τα λόγια εκείνων που λένε ότι ο Δαβίδ θέλει να σε σκοτώσει; Αυτήν ακριβώς την ημέρα είδες με τα μάτια σου ότι σε παρέδωσε ο Κύριος στα χέρια μου μέσα στο σπήλαιο και δεν θέλησα να σε σκοτώσω.

Σε λυπήθηκα και είπα: «Δεν θα σηκώσω το χέρι μου να σκοτώσω τον βασιλιά και κύριό μου, διότι αυτός είναι χρισμένος από τον Κύριο και Θεό μου.

Αυτά που σου λέω είναι αληθινά, διότι κρατώ στο χέρι μου την άκρη από τον μανδύα σου.

Έκοψα ο ίδιος το κομμάτι αυτό, αλλά δεν σε σκότωσα.

Πρόσεξε αυτά που σου λέω και κατάλαβέ το σήμερα πως δεν έχω εχθρική διάθεση εναντίον σου. Δεν έδειξα απέναντί σου ασέβεια και δεν σου έχω κάνει κανένα κακό.

Εσύ όμως κάνεις τα πάντα για να με συλλάβεις και να με σκοτώσεις. Είθε να δικάσει και να κρίνει ο Κύριος ανάμεσα σε μένα και σε σένα.

Και ας εκδικηθεί ο Κύριος την αδικία σου σε βάρος μου. Το αφήνω σε Εκείνον.

Εγώ δεν πρόκειται να σηκώσω χέρι φονικό εναντίον σου, για να σε εξοντώσω» (Α’ Βασ. κδ’ 9-13).

Πράγματι, η ανεξικακία και η αμνησικακία του Βασιλιά Δαβίδ είναι παραδειγματική και διδακτική για όλους μας!

Ίσως έρχονται παρόμοιες στιγμές και γεγονότα στη ζωή μας που μας δημιουργούν εσωτερικά σκέψεις και αισθήματα αντιπάθειας ή εκδικητικότητας για κάποιον.

Είτε λόγω περιουσιακών διαφορών είτε γιατί έχουμε μια μικροδιαφορά με έναν ιδιότροπο γείτονά μας ή με ένα φθονερό και μοχθηρό συνάδελφο.

Και τότε είναι που η αντιπάθεια μπορεί να εξελιχθεί σε μίσος και ηφαίστειο εκδικητικότητας.

Οτιδήποτε, όμως, κι αν συμβαίνει, ο δρόμος για τον πιστό Χριστιανό είναι αυτός τον οποίο μας υποδεικνύει ο Δαβίδ.

Αλλά κι ο απόστολος Παύλος μας προτρέπει να έχουμε, όσο εξαρτάται από μας, ειρηνικές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους (βλ. Ρωμ. ιβ’ 18).

Λοιπόν, πάντοτε να συμπεριφερόμαστε στις μεταξύ μας σχέσεις με πνεύμα συγχωρητικότητας και συμφιλιώσεως.

Πάντοτε οφείλουμε να δείχνουμε τέλεια εμπιστοσύνη στον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος μας θέλει να είμαστε στο δρόμο τον δικό Του, δηλαδή στο δρόμο της αγάπης, της ανεξικακίας και της αμνησικακίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευαγγέλιο Κυριακής 17 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Η’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 11-18 Μαρία δὲ εἱστήκει πρὸς τῷ μνημείῳ κλαίουσα ἔξω.ὡς οὖν ἔκλαιε, παρέκυψεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ...
Άδεια ειδικού σκοπού - Ποιοι γονείς δικαιούνται και ποιοι όχι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 4 Βήματα για να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας όταν (οι σχέσεις μας μαζί...

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας* – Ψυχολόγος www.paidi-efivos.gr Τα παιδιά (μας) τα αγαπάμε. Τα παιδιά (μας) θέλουμε να είναι ευτυχισμένα. Θα κάναμε τα πάντα για τα παιδιά (μας). Κι όμως...

Άγιος Παΐσιος: Η απομάκρυνση από τον Θεό είναι κόλαση

– Δεν θυμάμαι μέρα να μην έχει παρηγοριά θεϊκή. Διακοπές γίνονται μερικές φορές και τότε νιώθω άσχημα, και έτσι μπορώ να καταλάβω πόσο άσχημα...

Μεγάλη Σαρακοστή: Μια μακρά και κοπιαστική πορεία προς το Πάσχα

Το Πάσχα δεν είναι για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς μια εκκλησιαστική εορτή όπως όλες οι άλλες, αλλά είναι αναμφίβολα η εορτή των εορτών και...

Τι είναι τελικά το Τριώδιο;

Από μικρό παιδί που ήμουνα μέχρι και σήμερα ακούω την έκφραση άνοιξε το τριώδιο, το οποίο συνδέουν οι άνθρωποι με τις Απόκριες, χορούς, πανηγύρια,...

«Θέλεις να γίνω η αγκαλιά για να ξεσπάσει η μπόρα της θλίψης»;

– Δεν καταλαβαίνουμε ότι όταν κάποιος είναι θλιμμένος η συμβουλή∙ «μη λυπάσαι, μη στεναχωριέσαι», είναι άκυρη. Λες και αυτός που το βιώνει δεν το ξέρει....

Το ξεχασμένο ορθόδοξο ήθος!

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΖΩΗ – Οι αγρυπνίες του Αγίου Ελισαίου σταθήκανε πνευματικό φυτώριο. Μέσα στο ταπεινό αυτό εκκλησάκι, στους Αγέρηδες, ο Όσιος παπα-Νικόλας ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή "Νέρων" βάσει της οποίας η Βέρμαχτ...

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη Ρωσία ιστοσελίδες μιλούσαν για τον θάνατο του Καρόλου

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην...

Τι κρύβεται στα βάθη του πιο απομακρυσμένου σημείου του πλανήτη;

Ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια της Μυθολογίας Κθούλου είναι η παράξενη βυθισμένη μητρόπολη...

Φίνος Φιλμ: Ευχές για καλή Σαρακοστή με χιουμοριστικό αφιέρωμα (βίντεο)

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, η Φίνος Φιλμ εύχεται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή...