ΑΜΕΤΑΠΕΙΣΤΟΣ Ο ΙΒΑΝΟΦ ΓΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση ζήτησε ο Τουσκ από τα Σκόπια

59

Το τετ α τετ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο της FYROM Γκιόργκι Ιβανόφ, δεν έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, να πειστεί δηλαδή ο Ιβανόφ να τερματίσει το μπλοκάρισμα σχηματισμού κυβέρνησης της αντιπολίτευσης.

Στα Σκόπια ο Τουσκ έφτασε με ξεκάθαρο μήνυμα. Προειδοποίησε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της FYROM, ότι η παρατεταμένη κρίση στη χώρα,  δυσχεραίνει τις προσπάθειες ολοκλήρωσης με την Ευρω-Ατλαντική συμμαχία. «Είναι στο χέρι σας να βρείτε λύση βάσει δημοκρατικών αρχών, αξιοπρέπειας και κοινής λογικής. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι διαρκής. Όταν τη βρείτε, μπορείτε να βασίζεστε στη στήριξή μας». Η επίσκεψη είναι η τρίτη του Τουσκ στα Σκόπια σε διάρκεια δύο χρόνων. Στις 22 Μαρτίου ο Ιβανόφ είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Αμετακίνητος ο πρόεδρος

«Η θέση μου δεν άλλαξε», δήλωσε ο Ιβνόφ μετά τη συνάντηση με τον Τουσκ, προσθέτοντας ότι αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ που έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία, «προληπτικά». Κατά τον Ιβανόφ, η απόφασή του «εξυπηρετεί στην αποτροπή καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν».

Διαβάστε επίσης:  Τραμπ: Σύντομα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Επιτυχείς δοκιμές ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

Η «αλβανική πλατφόρμα»

Ο Ζάεφ, ήρθε σε συμφωνία με κόμματα αλβανοφώνων για σχηματισμό συνασπισμού, αποδεχόμενος στοιχεία της λεγόμενης «αλβανικής πλατφόρμας». Οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού και κατοικούν κυρίως στα δυτικά. Η συναίνεσή του Ζάεφ να γίνει και η αλβανική γλώσσα επίσημη και έξω από τις περιοχές της μειονότητας, έγινε κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση. Εδώ και ένα μήνα γίνονται καθημερινά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις της Fyrom. Οι συντηρητικοί του VMRO DPMNE που είχαν την εξουσία επί πολλά χρόνια και κατηγορούνται για σειρά σκανδάλων διαφθοράς, αρνούνται να συζητήσουν τα αιτήματα των αλβανόφωνων. Στη συνέντευξη με τον Τουσκ ο Ιβανόφ ανέφερε πως η εντολή στον Ζάεφ θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα, λόγω της αποδοχής της «αλβανικής πλατφόρμας».

Εξελίξεις στο κοινοβούλιο

Το VMRO DPMNE προσπαθούσε λυσσαλέα την ίδια ώρα στη βουλή να αποτρέψει την εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Κατά το BalkanInsight, η αντιπολίτευση ελπίζει πως αν γίνει αυτή η εκλογή, ο Ιβανόφ, βάσει του Συνταγματικού του ρόλου, δεν θα έχει ουσιαστικό δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.