Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
26 C
Athens

Ανατροπή για τον θάνατο του φοιτητή στην Κάλυμνο: «O θάνατος του Νίκου δεν οφείλεται σε πτώση»

Ανατροπή στη μυστηριώδη υπόθεση µε τον θάνατο του 21χρονου φοιτητή Νίκου Χατζηπαύλου στην Κάλυμνο φέρνει νέα έκθεση ειδικού πραγματογνώμονα, µε την οποία η οικογένεια του 21χρονου θα ζητήσει να βγει η υπόθεση από το αρχείο.

Οι συγγενείς του φοιτητή, που από την πρώτη στιγμή μίλησαν για δολοφονία, δεν σταμάτησαν να αναζητούν την αλήθεια, καθώς δεν πίστεψαν την εκδοχή ότι ο Νίκος γλίστρησε και έπεσε από τα βράχια. Έτσι, ανέθεσαν στον µηχανολόγο µηχανικό Παναγιώτη Μαδιά την εκπόνηση έκθεσης για τις συνθήκες θανάτου, σύµφωνα µε την οποία αποκλείεται η περίπτωση του ατυχήµατος. Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τα αποτελέσµατα της νέας έκθεσης, βάσει της οποίας ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Γλύκας, θα ζητήσει να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης. Ο κ. Μαδιάς µέτρησε τις δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του άτυχου Νίκου κατά τη φερόµενη πτώση του από τα βράχια. Η πρώτη πτώση ήταν ύψους 57 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου βρέθηκε το φούτερ του φοιτητή, και η δεύτερη 30 µέτρων, µέχρι το σηµείο όπου εντοπίστηκε το παπούτσι του.

Το παράδοξο

«Οι δυνάµεις που δέχτηκε το σώµα του Νίκου Χατζηπαύλου στις δύο φερόµενες πτώσεις ήταν της τάξεως των 2,9 τόνων, κατά την πρώτη κατακρήµνιση ύψους 57 µέτρων, και 2,1 τόνων, κατά τη δεύτερη κατακρήµνιση ύψους 30 µέτρων. Η δε ταχύτητα που είχε το σώµα ήταν της τάξεως των 120 χιλ./ώρα στην πρώτη πτώση και 55,7 χιλ./ώρα στη δεύτερη πτώση. Με τα παραπάνω δεδοµένα συνάγεται το συµπέρασµα ότι εάν ο 21χρονος πράγµατι είχε πέσει από τα βράχια, τότε θα είχε υποστεί συντριπτικά κατάγµατα και θραύση οστών στο σύνολο του σκελετού του αλλά και εκδορές µεγάλης έκτασης, σε βαθµό που το θύµα δεν θα ήταν αναγνωρίσιµο.

Ωστόσο, η δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι δεν διαπιστώθηκαν ανάλογης βαρύτητας κακώσεις, µε κατάγµατα οστών και κακώσεις εσωτερικών οργάνων, λόγω της αναπτυχθείσας µεγάλης κινητικής ενέργειας. Συνεπώς, ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου δεν οφείλεται σε πτώση» αναφέρει το πόρισµα του πραγµατογνώµονα. Ο Γιάννης Παπαρουσάκης, νονός του 21χρονου σπουδαστή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ότι θεωρεί πως ο Νικόλας, όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί, µεταφέρθηκε στο σηµείο όπου βρέθηκε νεκρός: «Ηταν µεγάλο λάθος που η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Γι’ αυτό και βάλαµε µηχανολόγο µηχανικό να εξετάσεις τις δυνάµεις που δέχτηκε το παιδί κατά την υποτιθέµενη πτώση, προκειµένου να αποδειχτεί ότι δεν µπορεί να πέθανε από κάτι τέτοιο. Πιστεύουµε ότι ο Νικόλας δολοφονήθηκε. Η περιοχή όπου βρέθηκε το παιδί φηµίζεται για την παραβατικότητά της.

Είναι γνωστό αυτό στην Κάλυµνο, χωρίς να σηµαίνει τίποτα για το υπόλοιπο νησί. Ο Νικόλας ίσως είδε κάποια συναλλαγή που δεν έπρεπε να δει, µε αποτέλεσµα κάποιοι να θελήσουν να του κλείσουν το στόµα. Υπάρχει βίντεο από drone που δείχνει το σηµείο όπου βρέθηκε το σώµα του, χωρίς να φαίνεται εκεί κανένα πτώµα. Πως γίνεται λίγες ηµέρες µετά να εντοπίστηκε εκεί το παιδί; Συνάγεται το συµπέρασµα ότι το σκότωσαν κάπου αλλού και στη συνέχεια εγκατάλειψαν το πτώµα εκεί όπου τελικά βρέθηκε. ∆εν εξηγείται διαφορετικά.Η οικογένεια ζητά να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο φάκελος µπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Εφετών ∆ωδεκανήσου, η οποία έλαβε υπόψη ιατροδικαστική έκθεση που ανέφερε ότι «ο θανών, συνεπεία ατυχήµατος, κατακύλισε από µεγάλο άγνωστο ύψος, αρχικά εν ζωή, και κατέληξε σε σηµείο του βραχώδους υψώµατος, ενώ στη συνέχεια για άγνωστο λόγο, αλλά πιθανώς λόγω της βροχόπτωσης, κατέπεσε στο έδαφος, χωρίς να προκύπτει η εµπλοκή κάποιου ατόµου στο συµβάν».

Ο Γιάννης Γλύκας, δικηγόρος της οικογένειας, θα επιχειρήσει το επόµενο διάστηµα, µε «όπλο» τα νέα στοιχεία, να ανατρέψει τα δεδοµένα: «Συνεχίζουµε την προσπάθεια για να χυθεί φως στην υπόθεση. Σκοπεύουµε να κάνουµε αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειµένου να γυρίσει ο φάκελος στον εισαγγελέα εφετών ∆ωδεκανήσου και να ανοίξει νέος κύκλος ερευνών».

Tα 5 στοιχεία που «καίνε»

Ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγµή µυστηριώδης. Στη δικογραφία υπήρχαν στοιχεία που συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το «Εθνος της Κυριακής» κατέγραψε τα σηµαντικότερα από αυτά:

Μάρτυρας κατέθεσε ότι περπατώντας από το σηµείο όπου αργότερα βρέθηκε το πτώµα δεν υπήρχε ο εξαφανισθείς. Εκανε, µάλιστα, λόγο για ένα µικρό τζιπ, χρώµατος άσπρου ή ασηµί, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και µία γυναίκα, το οποίο εκείνη την ηµέρα πάρκαρε δεξιά στην αλάνα, στην αρχή του χωµατόδροµου.

Εθελοντής πυροσβέστης κατέθεσε ότι στην πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από εκεί όπου βρέθηκε το πτώµα, είδε στο χώµα ένα σηµάδι, σαν κάποιος να πάτησε εκεί µε το πόδι του, φωτογράφισε το σηµάδι καθ’ υπόδειξη των αστυνοµικών και έβαλε ένα κέρµα, ώστε να φωτογραφηθεί το σηµάδι σε σχέση µε το µέγεθος του κέρµατος.
Αλλος εθελοντής πυροσβέστης ανέφερε ότι είχε περάσει από το σηµείο ανεύρεσης του πτώµατος τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι στο σηµείο. Είχε ερευνήσει, μάλιστα, την περιοχή του Κάστρου Χώρας, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, και δεν εντόπισε κάτι.
Μόνιµη κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η ημέρα ανεύρεσης του πτώματος ήταν η μοναδική ημέρα που δεν έγιναν έρευνες στην περιοχή και πιθανολογεί ότι το πτώμα μεταφέρθηκε την 25η Νοεμβρίου 2017 από άγνωστους δράστες και συγκεκριμένα μετά τις 8.00 το πρωί, όταν εκείνη πήγε να ταΐσει τα ζώα. Εάν το πτώμα προϋπήρχε -συνεχίζει- στα πέντε μέτρα από το μαντρί, θα είχαν μαζευτεί κοράκια και μύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.

Και δεύτερος κάτοικος στη θέση Λαγγά κατέθεσε ότι διατηρεί μαντρί σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε εκεί για ημέρες θα είχε γίνει αντιληπτό.
Βγήκε για µια βόλτα µε το ποδήλατο, βρέθηκε έπειτα από μέρες νεκρός στα βράχια

Ο 21χρονος ο οποίος περιγράφεται ως ένας ήσυχος νεαρός και μελετηρός σπουδαστής του Πολυτεχνείου, είχε βρεθεί νεκρός τον Νοέμβριο του 2017 σε βραχώδη τοποθεσία της Καλύμνου. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν η μητέρα του, η οποία είναι δασκάλα στο νησί. Ο γιος της είπε ότι θα έβγαινε για μια βόλτα µε το ποδήλατο αλλά δεν γύρισε ποτέ πίσω. Έτσι, εκείνη μετέβη στο τοπικό αστυνομικό τµήµα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Παρά τις αστυνοµικές έρευνες και την κινητοποίηση εθελοντών, το πτώµα του βρέθηκε αρκετές ηµέρες αργότερα από ένα 15χρονο παιδί που µάζευε χόρτα. Ο φοιτητής δεν είχε διαφορές µε κανέναν, δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και είχε επισκεφθεί την Κάλυµνο για να περάσει λίγες ηµέρες µε την οικογένειά του. Σύµφωνα µε τους συγγενείς του, δεν ήταν λάτρης της αναρρίχησης και δεν είχε ποτέ εξοπλισµό για να ανεβαίνει βράχια. Αυτός είναι και ο λόγος που σε σχετικό υπόµνηµα αναφέρεται ότι «στο συγκεκριµένο ύψωµα η ανάβαση γίνεται ως ένα ορισµένο σηµείο.

Μετέπειτα απαιτείται αναρρίχηση και χρήση ειδικού εξοπλισµού. Ετσι, θεωρείται παράλογο ο θανών να ανέβηκε στο συγκεκριµένο ύψωµα και εν συνεχεία να κατρακύλησε από ύψος, καθώς ο Νίκος δεν έφερε καν σακίδιο, δεν είχε εξειδικευµένες γνώσεις και δεξιότητες αναρρίχησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι κλήθηκαν έµπειροι αναρριχητές µε ειδικό εξοπλισµό για να ανέλθουν και να ερευνήσουν τη βραχώδη τοποθεσία µετά τον εντοπισµό του πτώµατος».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και των υποστηρικτών τους έχουν...

ΤΕΜΠΗ: Σώθηκε η Εικόνα της Αγίας Παρασκευής και το Ιερό Λείψανο παρά την φονική...

Ι.Μ. ΛΑΡΙΣΗΣ – Καθώς τα νερά αποτραβιούνται, κατέστη δυνατόν πρώτη μέρα χθες, προσωπικό του Ιερού Προσκυνήματος Αγίας Παρασκευής Τεμπών, μέσω της γέφυρας της Ραψάνης...

Η αγία χρήση του μυαλού

Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην αγία χρήση του μυαλού, αφού «ο υιός του Θεού ήκει και δέδωκεν ημίν διάνοιαν ίνα γινώσκωμεν τον αληθινόν»...
H ΟΤΟΕ θα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου

Απεργιακό “λουκέτο”

Απεργιακό λουκέτο αύριο στη χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα  και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο...

Συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατμόσφαιρα – Συμφώνησαν οδικό χάρτη επαφών

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία...

Μητσοτάκης στο CNN: “Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά θέματα”...

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από...
Βουλή: Ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη μετά τα “πυρά” Αχτσιόγλου – “Όλοι στις κάλπες την Κυριακή”

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Έφης Αχτσιόγλου, με τον βουλευτή Χανίων να απαντάει με ανάρτησή του στο Twitter. «Όλοι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 2...

Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που...

Θεσσαλονίκη: Προσωρινά κρατούμενος ο 27χρονος διανομέας για τον θάνατο του 50χρονου

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 27χρονος διανομέας, μετά την απολογία του για τον θάνατο 50χρονου,...

Νέα Φιλαδέλφεια: Από μία μαχαιριά επήλθε ο θάνατος του Μιχάλη – Έχασε μέσα σε 10 λεπτά όλο του το αίμα

Aπό ακατάσχετη αιμορραγία, που προήλθε από ένα και μοναδικό τραύμα που του κατάφεραν οι...