Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών: Επιστήμονες ίσως ανακάλυψαν την αιτία του

Την αιτία που προκαλεί το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών (SIDS), πιστεύουν ότι εντόπισαν γιατροί σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Μελετώντας για χρόνια το σύνδρομο οι γιατροί θεωρούν ότι οι σύντομες επιληπτικές κρίσεις που συνοδεύονται από μυϊκούς σπασμούς είναι η πιθανή αιτία για τους μυστηριώδεις και τραγικούς θανάτους που στοιχίζουν τη ζωή σε περίπου 3.500 βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Αν και σπάνιο το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών, είναι ο κυριότερος μεταγεννητικός βρεφικός θάνατος στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς σημειώνεται σε 103 από τις 100.000 γεννήσεις παιδιών ετησίως.

«Η μελέτη μας, παρόλο που είναι μικρή, προσφέρει τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ευθύνονται για ορισμένους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά, οι οποίοι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί κατά τη διάρκεια του ύπνου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Λόρα Γκουλντ του NYU Langone.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο

Το SIDS, που μερικές φορές αναφέρεται ως «θάνατος της κούνιας», συνήθως πλήττει βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Οι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το ανεξήγητο αυτό συμβάν ορίζεται ως αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος παιδιών (SUDC).

Η Γκουλντ βοήθησε στη δημιουργία του Μητρώου και της Ερευνητικής Συνεργασίας SUDC στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone μετά την απώλεια της 15 μηνών κόρης της, Μαρία από SUDC το 1997.

«Οι κρίσεις με τους σπασμούς μπορεί να είναι η ατράνταχτη απόδειξη»

Η ομάδα ερευνητών της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησε περισσότερες από 300 περιπτώσεις SUDC του Μητρώου, εξετάζοντας ιατρικούς φακέλους και ακόμη και βίντεο των βρεφών την ώρα που κοιμούνταν, μαζί με επτά περιπτώσεις όπου ο θάνατος θεωρήθηκε πιθανό να προκλήθηκε από επιληπτικές κρίσεις.

Αναλύοντας το υλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σπασμοί διαρκούσαν λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και ότι τα ατυχή γεγονότα συνέβησαν μέσα σε 30 λεπτά. «Οι κρίσεις με τους σπασμούς μπορεί να είναι η ατράνταχτη απόδειξη που αναζητούσε η ιατρική επιστήμη για να καταλάβει γιατί πεθαίνουν αυτά τα παιδιά», ανέφερε στην ανακοίνωση ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και νευρολόγος δρ. Όριν Ντεβίνσκι, ο οποίος βοήθησε τη Γκουλντ να δημιουργήσει το Μητρώο.

«Η μελέτη αυτού του φαινομένου μπορεί επίσης να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για πολλούς άλλους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από SIDS και επιληψία».

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στο παρελθόν μια σύνδεση μεταξύ του SUDC και των επιληπτικών κρίσεων, διαπιστώνοντας ότι όσα παιδιά είχαν εμφανίσει εμπύρετες κρίσεις (κρίσεις που συνοδεύονται από πυρετό) είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά.

Όπως αναφέρει η New York Post, η ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σημείωσε ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν αν ο πυρετός προκάλεσε τους θανάτους που μελέτησαν, αλλά διαπίστωσε ότι αρκετά από τα παιδιά είχαν ενδείξεις ήπιων λοιμώξεων.

«Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, ίσως μπορέσουμε να αλλάξουμε το αποτέλεσμα», δήλωσε η Γκουλντ στο NBC News. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση μιας άλλης ομάδας ερευνητών ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα, που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του SIDS. Το ένζυμο παίζει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση.

«Αυτές οι οικογένειες μπορούν πλέον να ζουν με τη γνώση ότι δεν ήταν δικό τους λάθος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Κάρμελ Χάριγκτον, του Νοσοκομείου Παίδων στο Westmead στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, σε συνέντευξή της στο Αυστραλιανό Ραδιόφωνο σχετικά με την έρευνα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κως: Ασφυξία από τροφή η αιτία θανάτου του βρέφους 

Ανατροπή σύμφωνα με τον ιατροδικαστή- Από ασφυξία που προήλθε μετά από κατάποση τροφής έχασε...

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο...

Πρόστιμο 561.000 ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης για αθέμιτη κερδοφορία στο βρεφικό γάλα

Πρόστιμο 561.000 ευρώ επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ...

Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου έφυγε ο Νίκος Ξανθόπουλος

Συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα,...