Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
34.4 C
Athens

Η τιμή του έφτανε σε αστρονομικά επίπεδα: Το «φυσικό βιάγκρα» που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν περιζήτητο

Στην είδηση ότι στην αρχαιότητα υπήρχε ένα φυτό το οποίο τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν άκρως αφροδισιακό (κάτι ως φυσικό βιάγκρα ! ) δεν χρειάζεται ενθουσιασμός ούτε μελέτη γεωπονίας για να δείτε πώς θα το καλλιεργήσετε σε μια γλάστρα. Δυστυχώς για όλους μας το σίλφιο, για το οποίο γίνεται ο λόγος, δεν υπάρχει πια καθώς είναι ένα από τα χιλιάδες είδη που έχουν εξαφανιστεί από την πανίδα του πλανήτη.

Επομένως δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν και οι σχετικές μελέτες σε εργαστήρια που θα μπορούσαν να αποδείξουν ή να καταρρίψουν  τον μύθο τον οποίο πάντως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν. Πάντως, στην εποχή του το σίλφιο έκανε… θραύση αφού δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για να ανεβάζει την λίμπιντο, αλλά και για μια σειρά από άλλους λόγους.

Αναφορές σε αυτό το «θαυματουργό» φυτό συναντά κανείς στον Ηρόδοτο, τον Θεόφραστο και στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, στα κείμενα των οποίων συναντά κανείς δεκάδες χρήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παραδείγματα για αντιμετώπιση δαγκωμάτων από σκύλους ή ακόμα και φίδια, μέχρι και την θεραπεία των αιμορροΐδων και την χρήση του ως μέθοδο αντισύλληψης, αλλά και την πιο… ταπεινή ως απλό καρύκευμα στο φαγητό!

Η τιμή του έφτανε σε αστρονομικά επίπεδα: Το «φυσικό βιάγκρα» που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν περιζήτητο (Pic)

Οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που είχαν πάθει… ψύχωση με αυτό και το έδιναν ακόμη και στα κοπάδια προβάτων τους, καθώς θεωρούσαν ότι με αυτό το κρέας τους γινόταν πιο νόστιμο, ενώ διάφοροι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του σίλφιου ήταν ο αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας ο οποίος διέθετε μια εξαιρετική προσωπική «καβάτζα», αποθηκεύοντας σχεδόν 500 κιλά στο ανάκτορό του στη Ρώμη.

Γιατί, όμως, ένα βοτάνι τόσο σημαντικό για την οικονομία και την ζωή τεράστιων πολιτισμών όπως οι Ρωμαίοι και οι αρχαίοι Έλληνες δεν υπάρχει πια; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών είναι απλά ακόμη ένα θύμα της κλιματικής αλλαγής και αυτός είναι ο λόγος που εξαφανίστηκε εδώ και περίπου 2.000 χρόνια.

Η τιμή του έφτανε σε αστρονομικά επίπεδα: Το «φυσικό βιάγκρα» που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν περιζήτητο (Pic)

Η καλλιέργειά του μπορούσε να γίνει μόνο σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή της σημερινής Λιβύης. Φύτρωνε σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρηναϊκή, με μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα και πλάτος 50 και ήταν ένα θαμνώδες φυτό το οποίο θύμιζε αρκετά τον γνωστό μας γιγαντιαίο μάραθο. Οι Ρωμαίοι φρόντισαν να το προστατέψουν από φυτοφάγα ζώα, ενώ δοκίμασαν (όπως και οι Έλληνες πριν από αυτούς, ήδη από το 630 π.Χ) να το μεταφέρουν σε άλλες περιοχές για να το καλλιεργήσουν.

Δυστυχώς όλες αυτές οι απόπειρες αποδείχθηκαν μάταιες, αφού μόνο εκεί υπήρχε το μικροκλίμα που ευνοούσε την ανάπτυξή του. Μοιραία λοιπόν οι Ρωμαίοι διοικητές έθεσαν μια σειρά από περιορισμούς για την προστασία του, ενώ νεότερες μελέτες δείχνουν ότι είχαν αντιληφθεί ότι κινδύνευε με εξαφάνιση, αλλά δεν είχαν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να το σώσουν. Παράλληλα καθώς γινόταν ολοένα και πιο δυσεύρετο, η τιμή του έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ χαρακτηριστικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι το συναντάμε σε πολλά νομίσματα της εποχής, όπου κοσμεί την μία πλευρά, με κάποιον αυτοκράτορα να απεικονίζεται στην άλλη.

Η τιμή του έφτανε σε αστρονομικά επίπεδα: Το «φυσικό βιάγκρα» που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν περιζήτητο (Pic)

Ο Πλίνιος αναφέρει ότι το τελευταίο γνωστό στέλεχος του σίλφιου που βρέθηκε στην Κυρηναϊκή δόθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα «ως κάτι αξιοπερίεργο», ενώ οι σύγχρονοί του τόνιζαν ότι αξίζει το βάρος του σε δηνάρια, ενώ ιδιαίτερη είναι η αναφορά του Παυσανία σε αυτό. Στο έργο του «Περιγραφή της Ελλάδος» μιλά για μια ιστορία των Διόσκουρων κατά τη διαμονή τους σε ένα σπίτι το οποίο ανήκε στον Σπαρτιάτη Φορμίωνα. «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό. Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό», γεγονός που τονίζει την σύνδεσή του με την σεξουαλικότητα και «πιστοποιεί» την πεποίθηση ότι ήταν ένα… βιάγκρα της αρχαιότητας!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι είναι ο «νόμος του Μέρφυ»;

Ποιος διατύπωσε τον περίφημο νόμο κατά τη διάρκεια πειραμάτων στην αεροπορία; Τελικά και αυτός έπεσε θύμα του νόμου του. Όταν σε μια στιγμή εκνευρισμού λέμε...
Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Ο Μονοθεϊσμός των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων (6ος αι. π. Χ.)

"Για όσα γνωρίζουμε, ας βάζουμε πάντα και ένα ερωτηματικό"(B.Russell). Στον Ένα και μοναδικό θεό, την Πρώτη Αρχή του Κόσμου, αναφέρονταν οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι: Θαλής,...

Θυμάστε εκείνες τις μέρες που έκλειναν τα σχολεία και γυρίζαμε σπίτι με το «ενδεικτικό»;

Είναι πάνω από 25 τα χρόνια που πέρασαν… Όμως ακόμη θυμάμαι εκείνες τις μέρες…Τότε που έκλειναν τα σχολεία και εγώ γύριζα στο σπίτι με...

Συμβουλές των Στωικών φιλοσόφων για να ζούμε καλύτερα

Ενώ το θέμα της ψυχικής υγείας φαίνεται να απασχολεί την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούμε να βρούμε μια ευθύγραμμη συσχέτιση με αρχαίες ελληνικές φιλοσοφίες....

Ανακάλυψε νερό δισεκατομμυρίων ετών, το ήπιε και αποκάλυψε τη γεύση του

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αηδιάζαμε στη σκέψη, εκτός εάν ήμασταν απελπισμένοι για νερό, δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που...
Σιβηρία, πτώση, μετεωρίτη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουνίου έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1908.... Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη...
Σελήνη: Οι κινέζοι στέλνουν για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος στην σκοτεινή πλευρά

Η Κίνα έφερε χώμα από τη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-6 επέστρεψε στη Γη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ιστορική αποστολή του για τη συλλογή δειγμάτων από τη «σκοτεινή πλευρά» της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το βιάγκρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο διάσημο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε σύντομα να συνιστάται...

Αρχαίοι νομάδες πολεμιστές πριν από 2.000 χρόνια έφτιαχναν φαρέτρες από το δέρμα των εχθρών τους

Η ιστορία των αρχαίων Σκύθων ως τρομακτικών πολεμιστών χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000...

Το γνώριζες; Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν το μπάνιο με κρύο νερό;

Πόσοι από εσάς πλένονται με κρύο νερό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κρύο μπάνιο έχει...

Γιατί οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν ρωτούσαν πόσοι ήταν οι εχθροί αλλά που ήταν

Λέγεται, ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, αυτοί οι ατρόμητοι πολεμιστές, ποτέ δεν ρωτούσαν πόσοι ήταν...