Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους.

Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν, θα πρέπει να μάθετε ότι αυτό το ιδιαίτερο φρούτο «κρύβει» πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Το αχλάδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, αλλά και να θωρακίσει τον οργανισμό από την απειλή ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

Ενημερωθείτε για τα εννέα βασικά οφέλη της κατανάλωσης αχλαδιού στην υγεία και είναι σίγουρο ότι αυτό το φρούτο θα βρίσκεται στο επόμενο καλάθι των αγορών σας:

1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό

Ένα μόνο αχλάδι εμπεριέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών C και Κ, καλίου, καθώς και άλλων, πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Η ίδια τροφή παρέχει επίσης μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης. Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών.

Τα αχλάδια είναι επίσης πλούσια πηγή σημαντικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το κάλιο. Ο χαλκός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά τις μυϊκές συσπάσεις και τη λειτουργία της καρδιάς.

Επιπλέον, τα φρούτα αυτά αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από τις οξειδωτικές βλάβες. Προτιμήστε να τρώτε ολόκληρο το αχλάδι, καθώς η φλούδα διαθέτει έως και 6 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τη σάρκα.

2. Περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά

Τα αχλάδια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτκά, στα οποία οφείλονται και οι διάφορες αποχρώσεις των ποικιλιών του φρούτου. Ειδικότερα, το φρούτο περιέχει ανθοκυανίνες, γνωστές για την αντικαρκινική τους δράση, αλλά και τα καρδιαγγειακά οφέλη τους. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπροσθέτως, τα αχλάδια με πράσινη φλούδα διαθέτουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για την υγεία των ματιών, ειδικά όσο μεγαλώνετε. Πολλές από αυτές τις φυτικές ενώσεις βρίσκονται επίσης στη φλούδα του φρούτου.

3. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς συνδέεται με ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Τα αχλάδια αποτελούν πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Αρκετές μεγάλες ανασκοπήσεις συνδέουν την υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επίδραση αυτή οφείλεται πιθανώς στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων.

Επιπλέον, τα αχλάδια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και Κ, που επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή.

4. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα αχλάδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε νερό και γεμάτα φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά μια τροφή φιλική προς την απώλεια βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες και το νερό ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, κρατώντας σας μακριά από υπερκατανάλωση φαγητού.

5. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα αχλάδια παρουσιάζονται ικανά να προστατεύσουν την καρδιά σας. Εμπεριέχουν προκυανιδίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη δυσκαμψία στον καρδιακό ιστό, αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενισχύοντας παράλληλα την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η φλούδα περιέχει ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που ονομάζεται κερκετίνη και θεωρείται ωφέλιμο για την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η τακτική κατανάλωση αχλαδιών και άλλων φρούτων με λευκή σάρκα έχει, επίσης, συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

6. Προάγει την υγεία του εντέρου

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας τη λειτουργία του εντέρου. Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τα αχλάδια είναι, επιπλέον, πλούσια σε πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της λειτουργίας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη

Τα αχλάδια -ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες- συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στα αχλάδια επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα περισσότερο χρόνο για να διασπάσει και να απορροφήσει τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

8. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως ανθοκυάνες και χλωρογενικό οξύ, που έχουν συσχετιστεί κατά καιρούς με αντικαρκινική δράση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πνεύμονα και του στομάχου. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι φρούτα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα αχλάδια, μπορούν επίσης να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

9. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους

Τα αχλάδια είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και είναι εύκολο να τα βρείτε στο εμπόριο. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά και ολόκληρα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό σνακ. Είναι επίσης εύκολο να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές, όπως σαλάτες, smoothies και πιάτα με κοτόπουλο ή χοιρινό.

Όπως και να επιλέξετε να τα καταναλώσετε, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη φλούδα, ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για...

Αλτσχάιμερ: Το φρούτο-προστάτης του εγκεφάλου

Το Αλτσχάιμερ έχει ως αποτέλεσμα την έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει τα γνωστικά...

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το φρούτο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και ο...

Το φρούτο που ονόμαζε ο Όμηρος ως «δώρο των θεών»: 10+1 οφέλη για την υγεία μας!

Αυτό το φρούτο ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών», το οποίο έχει...