Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
17.8 C
Athens

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που πρέπει να λαμβάνεται κάθε τροφή.

Οπότε είναι λίγο παρωχημένο και επικίνδυνο, ως ένα βαθμό, να συνεχίζουμε κακές διατροφικές συνήθειες οι οποίες ξεκίνησαν σαν μύθος, πέρασαν από στόμα σε στόμα (κυριολεκτικά), πολλές φορές βρήκαν και υποστηρικτές από «μαϊμούδες» επιστήμονες, καταλήγοντας στο να δημιουργήσουν λανθασμένες διατροφικές ρουτίνες.

Μία τέτοια λάθος διατροφική συνήθεια ξεκίνησε όταν αποφασίσαμε για λόγους μείωσης των θερμίδων να αντικαταστήσουμε τα γλυκά και τα επιδόρπια, που συνηθίζαμε να καταναλώνουμε μετά το κυρίως γεύμα μας, με φρούτα. Η ιδέα ήταν απλή ή μάλλον απλοϊκή, όπως αποδείχτηκε: Τα φρούτα είναι υγιεινά, άρα είναι καλύτερα από τα γλυκά και μπορούν να καταναλώνονται όποια ώρα θέλουμε χωρίς να έχουμε απτές αποδείξεις για το αν το τελευταίο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.

Το Menshouse μίλησε με μία ειδικό για να απαντηθεί μία για πάντα το ερώτημα αυτό και να καταρριφθεί ο μύθος του φρούτου μετά το κυρίως γεύμα. Η Ειρήνη Παπανικολάου είναι
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity και είχε την ευγένεια να μας εξηγήσει γιατί τελικά είναι λάθος να καταναλώνουμε φρούτα ακριβώς μετά από το κυρίως γεύμα μας.

Αρχικά η κα. Παπανικολάου εξήγησε ότι μετά το κυρίως γεύμα μας υπάρχει ήδη συμφόρηση στο γαστρεντερικό σύστημα και τα ένζυμα των φρούτων δυσκολεύουν τη χώνεψη που έχει ξεκινήσει ο οργανισμός για το κυρίως γεύμα. Τα ένζυμα που έχουν εκκριθεί από το φαγητό του κυρίου γεύματος δυσκολεύουν τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των φρούτων.

Αντιθέτως, υποστήριξε η κα Παπανικολάου, αν φας το φρούτο σου μετά από 2 ή 3 ώρες από την κατανάλωση του κυρίως γεύματος, μπορείς να καταφέρει μία ένδειξη καλύτερου γλυκαιμικού δείκτη, καθώς ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα.

Μία συμβουλή που δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος κα Παπανικολάου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε ιδανικά να καταναλώνουμε κάποιον ξηρό καρπό ή κάποια πρωτεΐνη πριν τη κατανάλωση των φρούτων, λίγες ώρες μετά τα βασικά μας γεύματα, για να μπορέσουμε επίσης να έχουμε ένα καλύτερο προφίλ γλυκαιμικού δείκτη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

New York Times, χωριάτικη σαλάτα, καρπούζι,

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα υψηλότερα σκορ στον δείκτη φλεγμονής Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από όλα τα αίτια, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη....

Το θαυματουργό βότανο για δεκάδες παθήσεις

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο. Η κολλιτσίδα είναι ακόμα γνωστή ως: αrctium lappa, Burdock root, αrctium minus, λάππα, πλατανομαντηλίδα, αρκουδοβότανο Το όνομά...
5 τρόποι να ρίξετε τη χοληστερόλη

Μελέτη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα φρούτα και τα λουλούδια εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των...

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται να εξουδετερώνουν μερικές από τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις των μικροπλαστικών στο αναπαραγωγικό σύστημα και θα...

Πρίμουλα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Άλλα ονόματα: Πασχαλίτσα, Πασχαλούδα, Παναγίτσα, Ηρανθές, Δρακάκι Περιγραφή Η Πρίμουλα πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει...

Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλήματα υγείας – Πως ξυπνάει ο καρκίνος!

Η ζάχαρη είναι ένας υδατάνθρακας με μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις… Η ζάχαρη μαζί με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Στη συνέχεια...

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό δεν τα καθιστά ιδανική επιλογή. Ποια είναι η καλύτερη λύση...

Έλαιο δαμάσκηνου: Τα απίστευτα οφέλη που σου προσφέρει και σίγουρα δεν το γνώριζες!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φρούτο, που πολλοί από εμάς δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ωστόσο, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας τόσο στην...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο

Αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο είναι ένα εύκολο και...

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’...

Μελέτη αποκαλύπτει γιατί ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται λιγούρα αφού έχουν φάει

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν μια περιοχή στον...