Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Σε πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε τρωκτικά στην εφηβεία, διαπιστώθηκε πως εκείνα που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, παρουσίασαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που παρέμειναν και στην ενήλικη ζωή.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και με τα τρωκτικά.

Ο Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Άννα Χέις έλαβαν υπόψη τους προηγούμενες έρευνες που αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό τους. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας αρουραίων που τρέφονταν με λιπαρές και γεμάτες ζάχαρη τροφές, καθώς και μιας ομάδας ελέγχου, αναλύοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους σε ορισμένα τεστ που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους. Στο πλαίσιο του τεστ μνήμης, τα τρωκτικά έπρεπε να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μερικές μέρες αργότερα, οι ερευνητές υπέβαλαν τα ζώα στο ίδιο τεστ μόνο που αυτή την φορά είχαν προσθέσει ένα αντικείμενο. Οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει προηγουμένως και πού. Αντίθετα, τα τρωκτικά στην ομάδα ελέγχου ήταν πιο εξοικειωμένα με το περιβάλλον τους.

«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τα βοηθά να κωδικοποιήσουν και να θυμηθούν αυτά τα γεγονότα, όπως συμβαίνει με την επεισοδιακή μνήμη η οποία μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας», εξήγησε η Χέις. «Αυτό το σήμα φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στα ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας λιπαρές, γεμάτες ζάχαρη τροφές» πρόσθεσε.

Ο Κανόσκι τόνισε επίσης ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο, καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.

«Δεν ξέρω πώς να το πω αυτό χωρίς να ακουστώ σαν καταστροφολόγος, αλλά δυστυχώς, ορισμένα πράγματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμα κατά την ενηλικίωση, είναι λιγότερο αναστρέψιμα όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία» επισήμανε.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα τρωκτικά δυο φάρμακα που προκαλούν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης: το PNU-282987 και την καρβαχόλη. Διαπιστώθηκε πως όταν τα χορήγησαν απευθείας στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, η μνήμη των τρωκτικών βελτιώθηκε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Behavior and Immunity».

Πηγή: Studyfinds

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παθήσεις εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

Το έντερο παίζει βασικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ίδιας της ζωής, αφού εκεί συντελούνται οι διεργασίες αξιοποίησης της...

Oι φυτικές ίνες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με μελέτη

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Τώρα, μια μελέτη της Ιατρικής...

12 Συγκλονιστικά Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Τρώμε Αυγά. Το 4ο ούτε...

Ίσως δε το ακούτε συχνά, αλλά τα αυγά πραγματικά αξίζει να καλούνται «υπερτροφές». Οι διατροφολόγοι λένε ότι τα αυγά είναι απίστευτα θρεπτικά και ωφέλιμα. Προσθέστε...

Δύο σημαντικοί λόγοι για να τρώμε περισσότερα αυγά

Tη δεκαετία του 1960, τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την αύξηση της διατροφικής χοληστερόλης. Μάλιστα η American Heart Association συνιστούσε το...
Το πράσινο τσάι σώζει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

ΕΡΕΥΝΑ: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά

Ερευνητές απέδειξαν λεπτομερώς πώς τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια νανοπλαστικά και μικροπλαστικά όταν βυθίζονται σε καυτό νερό. Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά την...

Τα τρόφιμα που δίνουν κάθε μέρα από 10 έως 48 λεπτά υγιούς ζωής

Μέρες που είναι και θα φάμε και θα πιούμε και από τον Γενάρη θα αναζητούμε τρόπους να χάσουμε τα κιλά που θα προσθέσουμε στα...
New York Times, χωριάτικη σαλάτα, καρπούζι,

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα υψηλότερα σκορ στον δείκτη φλεγμονής Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από όλα τα αίτια, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Ιατρείο Μνήμης στο 4ο Δημοτικό Ιατρείο

Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού...

Έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Εκδηλώσεις μνήμης στον τόπο της τραγωδίας

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς και...

Συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο

Αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο είναι ένα εύκολο και...

Η μοναξιά επηρεάζει τη μνήμη και την ψυχική υγεία

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα φθείρεται και το μυαλό κουράζεται. Οι αλλαγές (σωματικές,...