Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13.4 C
Athens

Ανδρουλάκης: Η πολυκομματικότητα δεν μπορεί να είναι ένας μακροχρόνιος συμβιβασμός

Για την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής, δύο 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του ιδρυτικού Συνεδρίου, μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 και στους Βασίλη Χιώτη και Μπάμπη Κούτρα, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ επανέλαβε τη θέση του ότι ήταν ένα ειδικό συνέδριο, χωρίς ψηφοφορίες και εκλογή οργάνων, που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες για τη δημιουργία του πολυκομματικού φορέα.

«Οφείλουμε, όμως, να προσέξουμε μελλοντικά αυτές τις ιδιαιτερότητες, διότι η πολυκομματικότητα δεν μπορεί να είναι ένας μακροχρόνιος συμβιβασμός.
Οφείλουμε, μέσα από τον πλουραλισμό και τη θεσμική λειτουργία του χώρου, να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική κι ένα κοινή πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει την παράταξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Ερωτώμενος αν επιμένει στη θέση του να ονομαστεί η διορισμένη Κεντρική Επιτροπή «προσωρινή» μέχρι τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι τα μέλη των κομμάτων πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις.
«Η εσωκομματική δημοκρατία και ο τρόπος που λειτουργούν τα κόμματα σε όλη την Ευρώπη οδηγούν τις κοινωνίες μπροστά ή πίσω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το SPD το οποίο για να πάρει απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ψήφισαν τα μέλη του.

Ας πάρουμε λοιπόν μαθήματα πώς λειτουργούν τα κόμματα στη Δυτική Ευρώπη και πόσο κακό έκαναν στην Ελλάδα τα αρχηγικά κόμματα που αναπαράγουν παθογένειες και αναξιοκρατία στο κράτος.

Εμείς, για να έχουμε ένα θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα πρέπει να θέσουμε τα μέλη ως πρώτη προτεραιότητα. Να έχουν στα χέρια τους τη δύναμη των αποφάσεων, είτε αφορά στην κεντρική στρατηγική, είτε αφορά στις εκλογές των οργάνων.
Όσο πιο δημοκρατικά είναι τα κόμματα τόσο πιο ποιοτική δημοκρατία θα έχει η χώρα μας».

«Θα κριθούμε στις εκλογές»

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι το εγχείρημα θα κριθεί στις κάλπες, με τη δυναμική που θα του δώσει ο ελληνικός λαός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
«Το πολιτικό περιβάλλον μας ευνοεί, αν κι εμείς έχουμε μια συγκροτημένη στρατηγική για να πετύχουμε το στόχο μας. Να πάμε σε μια νέα εποχή, να κινηθούμε με ριζοσπαστικό τρόπο για να γοητεύσουμε ξανά τον πολίτη, να κάνουμε την κοινωνία να μας ακούσει.

Οφείλουμε να κινηθούμε με ενιαία στρατηγική και με ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα χωρίς μικροσυμβιβασμούς».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση αξιοπιστίας. «Ο λαός δεν εμπιστεύεται τα κόμματα και είτε απέχει είτε δεν ψηφίζει.
Εμείς λοιπόν πρέπει να τους εκπλήξουμε. Να υποσχεθούμε ότι αν συμμετάσχουμε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα θα επιβάλουμε όλες οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό να είναι μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ, με κλειστή τετραετή θητεία. Για να τελειώσουμε με το εσωκομματικό αλισβερίσι και το πελατειακό κράτος. Πρέπει να δείξουμε στους Έλληνες ότι τελειώνει η κατάσταση να στοιβάζονται τα παιδιά τους στα αεροπλάνα και να φεύγουν στο εξωτερικό επειδή είναι άνεργα, την ίδια ώρα που κάποιοι φροντίζουν τους κομματικούς τους αξιωματούχους».

Στην ερώτηση για το κόμμα που θα επιλέξει να συνεργαστεί το Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε:

«Μονά – ζυγά κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει. Είναι πλαστό το δίλημμα για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.
Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Αν το βράδυ των εκλογών ο λαός μας τιμήσει με ένα σημαντικό ποσοστό, οφείλουμε να μπούμε στην κυβέρνηση τιμώντας την ψήφο του. Αλλά με μια προγραμματική συμφωνία και ιεραρχημένες προοδευτικές προτεραιότητες ώστε να γίνουμε η δύναμη προόδου και σταθερότητας της χώρας.
Αν, όμως, ο λαός δεν μας τιμήσει και μας αποδοκιμάσει, τότε εμείς πρέπει να μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υπεγράφη η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο – Το μήνυμα Μητσοτάκη

Υπεγράφη σήμερα Κυριακή (17/3) στο Κάιρο η συμφωνία της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική...

Απάντηση της Β. Κεχαγιά στη ΝΔ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στ. Κασσελάκη

Ένα κόμμα που χρωστάει 500.000.000 ευρώ και η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στρατό για...

Πηγές ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα ας απαντήσουν στα νέα...

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα, επαναφέροντας ζητήματα που έχουν απαντηθεί και πετώντας χαρταετό μια ημέρα νωρίτερα, όπως, άλλωστε, κάνουν σχεδόν κάθε...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε σε συνολική και στρατηγική συνεργασία, για την υλοποίηση της οποίας...
ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κοροϊδία Κασσελάκη να υπόσχεται φορολογική δικαιοσύνη και να επιχειρεί σε φορολογικό παράδεισο

Βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή του, η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζει «κοροϊδία» τις δηλώσεις του προέδρου...
Στην Αθήνα ο Σίσι

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι: Στο Κάιρο πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Την αναγνώριση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Αφρικής εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων και τον ρόλο...

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου αναφέρει τα εξής: «Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: “Το κράτος δικαίου καταρρέει στα χέρια του κ.Μητσοτάκη”

Το κράτος δικαίου καταρρέει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη. Διαφθορά και συγκάλυψη. Το ίδιο...

Ανδρουλάκης: “Και στο έγκλημα των Τεμπών επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά και συγκάλυψη”

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν τα ξέρει όλα αυτά. Συναντάμε και σε...

Ανδρουλάκης – Βουλή: Όλα γίνονται για διευθετήσεις συμφερόντων

Ως μια απομίμηση και ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το νόμο για τη μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια...

Ανδρουλάκης: Αντί να συζητάμε για το μεγάλο ρήγμα στη ΝΔ στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια συζητάμε για άλλα κόμματα 

Δε θα ανεχθώ κανένα ρήγμα επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε...