ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ: Φονική έκρηξη σε εκκλησία Κοπτών στην Αίγυπτο

55
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Τουλάχιστον επτά νεκροί από επίθεση σε λεωφορείο με Χριστιανούς

Τουλάχιστον 21 είναι τα θύματα έκρηξης βόμβας μέσα σε εκκλησία βόρεια του Καίρου, που ήταν γεμάτη με πιστούς σήμερα, Κυριακή των Βαίων. Σε 50 ανέρχονται οι τραυματίες.

Η έκρηξη στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου, είναι η τελευταία σειράς επιθέσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, που αποτελεί περίπου 10% του πληθυσμού. Το αιματηρό πλήγμα έγινε λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη. Το Δεκέμβριο, την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας σε εκκλησία του Καίρου, που στοίχισε τη ζωή 30 ανθρώπων, είχε αναλάβει τοπική ομάδα του ISIS. Η ίδια ομάδα ευθύνεται και για σειρά δολοφονιών στη Χερσόνησο του Σινά, που υποχρέωσε εκατοντάδες Χριστιανούς να μετοικήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:  Αυτό είναι το ζώο που προκάλεσε τον κορονοϊό

Από το 2013 που ανετράπη από το στρατό ο εκλεγμένος Ισλαμιστής πρόεδρος, η Αίγυπτος δοκιμάζεται από κύμα ισλαμικών επιθέσεων. Η οργάνωση Λίβα Αλ Θάουρα ανέλαβε την 1η Απριλίου την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης σε εκπαιδευτικό κέντρο της Τάντα, όπου τραυματίστηκαν 16 άνθρωποι. Η οργάνωση αυτή πιστεύεται πως έχει σχέση με την παράνομη Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχει στο στόχαστρό της κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχει αρνηθεί πως ευθύνεται για επιθέσεις σε Χριστιανούς.