Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
21.4 C
Athens

Απαγορεύονται τα γαλακτομικά για το κρυολόγημα

Επί αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όταν έχουν κρυολόγημα, επιδεινώνει τα συμπτώματα επειδή αυξάνει την παραγωγή βλέννας στη μύτη και τον λαιμό.

Μέχρι σήμερα όμως, η άποψη αυτή δεν είχε τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Νέα έρευνα, έδειξε για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση γάλακτος πράγματι επιδεινώνει τα συμπτώματα, τουλάχιστον στους ασθενείς με υπερβολική έκκριση βλέννας.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, καθώς δεν περίμεναν ότι θα επιβεβαιωθεί η σχέση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και της παραγωγής βλέννας

Η βλέννα παράγεται από κύτταρα εντός της μύτης, των ιγμορείων και των πνευμόνων και αποτελείται από νερό, αλάτι και πρωτεΐνες, που παγιδεύουν μικρόβια και βρωμιά.

Τα αντιβακτηριδιακά ένζυμα στη βλέννα σκοτώνουν τα μικρόβια και μας προστατεύσουν από τη μόλυνση. Η βλέννα κινείται προς το πίσω μέρος του λαιμού μέσω της ρινικής οδού. Η υπερβολική βλέννα όμως, που προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις ή αλλεργίες, οδηγεί σε βήχα, πονόλαιμο και βραχνάδα.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 26 άνδρες και 82 γυναίκες στο νοσοκομείο Lister, στο Χερτφορτσάιρ της Αγγλίας, όπου είχαν απευθυνθεί για αυξημένες εκκρίσεις βλέννας. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν επί έξι μέρες διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, δηλαδή χωρίς γάλα, τυρί ή βούτυρο.

Από την τρίτη ημέρα και μέχρι το τέλος της δοκιμής, οι μισοί έπιναν 350ml πλήρες αγελαδινό γάλα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι έπιναν 350ml γάλα σόγιας. Και τα δύο γάλατα ήταν αρωματισμένα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην γνωρίζουν ποιο γάλα έπιναν.

Κάθε ασθενής κρατούσε ημερολόγιο συμπτωμάτων και κλήθηκε να αξιολογήσει τις εκκρίσεις βλέννας με μία κλίμακα από το 1 (καθόλου) έως το 100 (υπερβολικά μεγάλες ποσότητες).

Όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν μείωση στα επίπεδα βλέννας τις πρώτες δύο μέρες αποχής από τα γαλακτοκομικά. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, όσοι έπιναν γάλα σόγιας είδαν τα συμπτώματα να συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ όσοι έπιναν αγελαδινό γάλα είδαν σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων.

Στην αρχή της μελέτης, οι ασθενείς βαθμολόγησαν τις εκκρίσεις βλέννας με 65/100. Μετά από δύο ημέρες χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, η βαθμολογία έπεσε στο 55 και για τις δύο ομάδες. Μέχρι την έβδομη μέρα ωστόσο, η βαθμολογία όσων έπιναν αγελαδινό γάλα αυξήθηκε στο 63, ενώ όσοι έπιναν γάλα σόγιας έμειναν στην ίδια βαθμολογία.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Frosh.

«Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι όποιος αισθάνεται ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή βλέννας, θα πρέπει να εξετάσει τη μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων ή να δοκιμάσει μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά για να δει εάν βελτιώνονται τα συμπτώματά του» δήλωσε ο ωτορινολαρυγγολόγος Adam Frosh.

Μια θεωρία για την εμφανή επίδραση του γάλακτος στην παραγωγή βλέννας είναι ότι περιέχει β-καζεΐνη Α1, μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή βλέννας.

Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν οι πρωτεΐνες διέφευγαν μέσω του εντέρου στο αίμα, ενεργοποιώντας τα επίμαχα γονίδια, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, εκτός αν υπάρχει βλάβη ή φλεγμονή στο έντερο, όπως στην περίπτωση των πασχόντων από κυστική ίνωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Laryngoscope.

Πηγή: Mail Online

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έχω συνάχι και μπουκωμένη μύτη, έχω απλό κρυολόγημα, γρίπη, RSV ή κορωνοϊό; Τι έχει αλλάξει στα συμπτώματα; Πίνακας

Με τον νέο κορωνοϊό γνωρίζουμε ότι δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη και το...

Οι διαφορές μεταξύ της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος

Έντονο αναμένεται φέτος το κύμα της εποχικής γρίπης, η οποία συνήθως εμφανίζεται μεταξύ Οκτωβρίου...

Έρευνα: Το κρυολόγημα ίσως «θωρακίζει» και έναντι του κορωνοϊού

Οι φυσικές αντιστάσεις που ενισχύονται έπειτα από ένα απλό κρυολόγημα μπορούν να μας θωρακίσουν...

Κορωνοϊός: Πότε θα γίνει «αθώος» σαν το κοινό κρυολόγημα

Οι ενδημικοί ιοί είναι εκείνοι που έχουν συνεχή παρουσία εντός μιας γεωγραφικής περιοχής και...