Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Απεργία σήμερα: Ποιοι συμμετέχουν – Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε ρυθμούς απεργίας σήμερα η χώρα ενώ έχουν προγραμματιστεί και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10π.μ. Στην απεργία συμμετέχουν υπάλληλοι του δημοσίου, καθηγητές, νοσηλευτές και υπάλληλοι στην αεροναυτιλία. Ειδικότερα,

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ τα αιτήματα έχουν ως εξής:

  • Θωράκιση της δημόσιας υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
  • Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, με προτεραιότητα στην Υγεία (παιδεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Απεργία ΠΕΟΔΗΝ

Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία έχει προγραμματίσει πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8:30 και πορεία ως το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής Στάση Εργασίας 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων
  • 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ για τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας

Τα αιτήματα:

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Αυξήσεις μισθών

• Ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία

Οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία:

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και ο κλάδος της αεροναυτιλίας, με την ΕΕΕΚΕ (Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος), την ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ) και την ΕΝΗΜΑΕΚ (Ενωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας) να προχωρούν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι Ελεγκτές (ΕΕΕΚΕ) εξήγγειλαν 5ωρες στάσεις εργασίας για την Κυριακή 18/10 από 13.30 έως 18.30 και τη Δευτέρα 19/10 από 07.30 έως 12.30. Αντίστοιχα η ΟΣΥΠΑ προχωρεί την Κυριακή σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 15:30 έως 18:30, και την Δευτέρα επίσης σε 3ωρη στάση εργασίας από ώρα 12:30 έως 15:30 τοπική, ενώ οι ηλεκτρονικοί (ΕΝΗΜΑΕΚ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στην αεροναυτιλία αντιδρούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών, τα οποία οπως τονίζουν προέρχονται και αποδίδονται από το Eurocontrol χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος παρόλο που εγκαίρως είχαν κατατεθεί στο υπουργείο προτάσεις για στήριξη της αεροναυτιλίας μέσω των αποθεματικών της και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων προχωρούν η Aegean και η Olympic Air. Δείτε εδώ αναλυτικά

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, προγραμματίζοντας προσυγκέντρωση στις 11 στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών. Ωστόσο οι εργαζόμενοι στις οδικές συγκοινωνίες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, η στάση εργασίας, από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα στις γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό ανεστάλη, όπως και στο τραμ, μετά τις αποφάσεις που έλαβαν τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων τους. Έτσι θα λειτουργήσουν κανονικά οι συρμοί του Μετρό, του ηλεκτρικού, αλλά και το τραμ, ενώ σε ότι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα σωματεία εργαζομένων ξεκαθάριζαν πως δεν υπήρχε απόφαση για προκήρυξη απεργίας. Ωστόσο, η ΟΣΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και υπάρχει το ενδεχόμενο μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία χωρίς περαιτέρω ανακοίνωση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι...

Σαν σήμερα 17 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι πρόκριτοι...

Σαν σήμερα 16 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1872: Διεξάγεται ο...

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1838: Η...