Απίστευτη βόμβα στην αγορά! Δείτε τι συμβαίνει

71

«Μαύρο» το τοπίο και καθοδική πορεία καταγράφει η ελληνική επιχειρηματικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις ετοιμάζονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, καθώς κάθε μήνα «μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα» από τις μηδενικές εισπράξεις.

Αποκαλυπτικά στοιχεία και προβλέψεις σοκ παρουσίασε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας στην εξαμηνιαία της έρευνα, σχετικά με τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στην Ελλάδα του 2017, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν, καθώς η κατανάλωση έχει «πιάσει πάτο» και οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια, και η απόφαση του λουκέτου αποτελούν για αυτές μονόδρομο, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα τεράστια πάγια έξοδά τους.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, περίπου το 40,3%, θεωρούν αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσουν. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αδήλωτη εργασία μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις.

Μάλιστα, τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης, ενώ τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις, περίπου το 59,8 %, ενώ μόνο για το 13,4 % των επιχειρήσεων σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών.

Αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασε το 20,3% των νεότερων σε ηλικία επιχειρήσεων και το 30,6% των μεγαλύτερων ως προς τον ετήσιο κύκλο εργασιών (πάνω από 300.000 ευρώ) επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση στον κύκλο εργασιών τους, η μείωση αυτή ήταν κατά μέσο όρο 17,8%. Πάνω από 4 στις 5‭ ‬μικρομεσαίες‭ ‬επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτεθειμένες‭ ‬σε‭ ‬πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν‭ ‬κάμψη‭ ‬της‭ ‬οικονομικής‭ ‬δραστηριότητας‭ ‬και‭ ‬‬λειτουργούν‭ ‬με‭ ‬ορίζοντα συρρίκνωσης‭ ‬και‭ ‬όχι‭ ‬επέκτασης.‭

Επενδύσεις
1)Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 μόνο το 7,7% των επιχειρήσεων αύξησε τις επενδυτικές τους δαπάνες.

2)Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% θα μειώσει τις επενδύσεις του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ληστεία της χρονιάς στα Γλυκά Νερά: Ληστές σε φούρνο εκτός από το ταμείο σηκώνουν κι ένα ταψί μπακλαβά (video)

3)Οι μισές περίπου από τις επιχειρήσεις-περίπου το 43,4%- το 2016 έκλεισαν με ζημιές.

4) Μόλις το 6,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, όπως το ΕΣΠΑ ή ο Αναπτυξιακός Νόμος.

Αρμαγεδδών στην ελληνική αγορά: Έρχονται 19.000 «λουκέτα» – Κινδυνεύουν 34.000 θέσεις εργασίας!

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ- ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το 83,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διατήρησε σταθερό των αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές. Στις υπόλοιπες, ο λόγος προσλήψεων-απολύσεων παρέμεινε αρνητικός, παρά το γεγονός ότι η «ψαλίδα» φαίνεται να κλείνει, καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 για κάθε μία επιχείρηση που έκανε πρόσληψη υπήρξαν 2 επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις. Μείωση προσωπικού ανέφερε το 9,2% των επιχειρήσεων, ενώ αύξηση ανέφερε το 4,6%.

Διαβάστε επίσης:  Ισχυρά κίνητρα και μπόνους για e-συναλλαγές: Οι «χρυσές» αποδείξεις και οι επαγγελματίες που μπαίνουν στο στόχαστρο (λίστα)

Εκτιμάται ότι η απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανήλθε στις 23.000. Οι προοπτικές για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ως προς το λόγο προσλήψεων – απολύσεων δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις. Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να γίνουν 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.

Όσες επιχειρήσεις προβλέπεται να κάνουν προσλήψεις και να αυξήσουν το προσωπικό τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα προχωρήσουν σε προσλήψεις είτε με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης είτε με το καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.

Οι μισές, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, και πιο συγκεκριμένα με καθεστώς μερικής απασχόλησης. 6 στις 10 μάλιστα, απασχολούν συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας. Έτσι σε αυτήν την παραδοσιακή μορφή ευελιξίας έρχονται να προστεθούν και νεώτερες μορφές.

Το 37,2% των επιχειρήσεων προχώρησε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε μείωση ωρών ή και ημερών εργασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι επιχειρήσεις που θεωρούν σχεδόν βέβαιο να προχωρήσουν σε μείωση ωρών εργασίας ανέρχονται σε 24,4%.Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, 3 στις 10 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση των αποδοχών του προσωπικού τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΟΦΕΙΛΕΣ
Το 26,7% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν καθυστερημένες οφειλές και κυρίως χρέη προς τον ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ, μάλιστα ο αριθμός των επιχειρήσεων με οφειλές και χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο υπολογίζεται στις 300.000. Οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν από 21,9% τον Ιούλιο του 2016 σε 23,8% τον Φεβρουάριο του 2017. Το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Φεβρουαρίου του 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 1,63 δις ευρώ. Το ένα τρίτο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσειο να αντεπεξέλθει στις οφειλές του προς την εφορία το 2017.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η αύξηση των επιχειρήσεων που έχουν χρέη προς τους προμηθευτές τους αφού από 19% τον Ιούλιο του 2016 αυξήθηκαν σε 21,7%. Πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για το 2017. Το 9,3% των επιχειρήσεων έχει ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες πλέον προσεγγίζουν τα 220 δις, υπερβαίνουν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας.

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε σχέση με τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού το 73,3% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι θα καταβάλει λιγότερες εισφορές ενώ το 25,8% εκτιμά ότι θα καταβάλει υψηλότερες εισφορές. Το 76% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι για το 2016 είχε ετήσια κέρδη μέχρι 20.000 ευρώ.