Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021
19.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Οκτωβρίου τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1860.... Τερματίζεται ο Β' Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν...

Απογραφή 2021: Μείωση πληθυσμού με πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων

Η χρονιά διενέργειας της νέας απογραφής του πληθυσμού της χώρας -συμπληρώνονται πλέον 10 χρόνια από την τελευταία απογραφή που έγινε το 2011- θα συνοδευτεί (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) από τρία ιδιαίτερα ανησυχητικά αρνητικά ρεκόρ: ιστορικό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων, «χαμηλό» δεκαετιών στον αριθμό των γεννήσεων και πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.


Με την πανδημία να είναι προφανές ότι επιδεινώνει όλους αυτούς τους δείκτες -είτε λόγω των θανάτων που σημειώνονται από τον ίδιο τον κορονοϊό, είτε από τη διστακτικότητα πρόσβασης στις δομές υγείας με τον φόβο της νόσησης, είτε και από την αναβολή στην απόκτηση του παιδιού λόγω της ανησυχίας για την «επόμενη μέρα»-, το πρόβλημα βαίνει επιδεινούμενο χρόνο με τον χρόνο.

Είναι δεδομένο ότι η φετινή απογραφή πληθυσμού θα είναι η πρώτη εδώ και δεκαετίες που θα καταγράψει μείωση στον συνολικό πληθυσμό της χώρας, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο «γεννήσεων-θανάτων» συνοδεύει τη χώρα για τουλάχιστον μια δεκαετία, δηλαδή ουσιαστικά από τον πρώτο χρόνο της ύφεσης και της μνημονιακής περιόδου.

Πλαίσιο στήριξης της οικογένειας

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό, καθώς η αναλογία απασχολούμενων – συνταξιούχων βαίνει μειούμενη. Το πρόβλημα είναι γνωστό και καταγεγραμμένο στην κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας.

Το πλαίσιο σχεδιάζεται να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια: μόνιμες θέσεις εργασίας και για τους δύο γονείς, στήριξη του ζευγαριού ώστε να διατηρηθούν οι δουλειές ειδικά κατά την περίοδο που είναι τα παιδιά σε πρώιμη προσχολική ηλικία, αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών κατά τα πρώτα χρόνια γέννησης του παιδιού και κάλυψη βασικών αναγκών όπως είναι η στεγαστική. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το σχέδιο κρατικής συνδρομής στην αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών νέων ζευγαριών ακόμη και με τη χρήση ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης ήδη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στόχος είναι να εμπλουτιστούν και να συμπληρωθούν μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί αποσπασματικά τους τελευταίους μήνες ώστε να δοθεί στα νέα ζευγάρια η «αίσθηση ασφάλειας» όσον αφορά το επαγγελματικό και οικογενειακό τους μέλλον.

Σχεδιάζεται και νέος κύκλος κινήτρων

Η παροχή κινήτρων για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας σε τομείς όπου τα ποσοστά παραμένουν ψηλά είναι η μια παρέμβαση που σχεδιάζεται. Μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν στη ΔΕΘ για τους νέους, αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος κινήτρων και για τις γυναίκες αλλά και για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση μόνιμης θέσης εργασίας.

Στις γυναίκες, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πάνω από 5 μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας, ενώ στους νέους τα ποσοστά είναι υπερδιπλάσια. Το εγχείρημα του «πρώτου ενσήμου» θα εξειδικευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Εργασίας και αν στην πράξη αποδειχθεί επιτυχημένο θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί και για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Το μέτρο της κάλυψης των στεγαστικών αναγκών βρίσκεται ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού.

Η ιδέα δεν είναι αυτή τη φορά να δίνονται επιδόματα για το ενοίκιο ή για την πληρωμή στεγαστικού δανείου, αλλά να αξιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο κράτος και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Το μέτρο θα εξειδικευτεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να ενεργοποιηθεί -εφόσον ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις- από το επόμενο έτος. Επίσης, σχεδιάζονται μέτρα περαιτέρω στήριξης της νέας οικογένειας ώστε να ολοκληρωθεί το πλάνο που έχει ήδη ξεκινήσει με την καταβολή του επιδόματος γέννησης τέκνων, του επιδόματος τέκνου και της χορήγησης πρόσθετων γονικών αδειών οι οποίες θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο και οι οποίες τώρα αρχίζουν να χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους.

Επιδείνωση αναλογίας αναμένεται το 2021

Το 2021 είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα αποδειχθεί μια από τις χειρότερες αν όχι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών όσον αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων. Δύο είναι οι πηγές ενημέρωσης που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:

  1. Τα στατιστικά στοιχεία του ληξιαρχείου. Τα στοιχεία που καλύπτουν το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου αλλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου κάνουν λόγο για 95.116 θανάτους έναντι 56.081 γεννήσεων. Δηλαδή, το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 39.035 άτομα ήδη από το 8μηνο. Για να γίνει αντιληπτή η επιδείνωση, αναφέρονται τα ακόλουθα ετήσια στοιχεία, με πηγή πάντοτε τη στατιστική του ληξιαρχείου:

Το 2020 είχαμε 131.839 θανάτους και 85.605 γεννήσεις. Δηλαδή το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 46.234 άτομα.

Το 2019 είχαμε 125.755 θανάτους και 85.480 γεννήσεις με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 40.275 άτομα.

Το 2018 είχαμε 120.886 θανάτους και 87.074 γεννήσεις, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 33.812 άτομα και

Το 2017 είχαμε 124.832 θανάτους και 89.484 γεννήσεις με αρνητικό επίσης ισοζύγιο.

Είναι προφανές από τα στοιχεία ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο. Και δεδομένου ότι φέτος, τέσσερις μήνες πριν τελειώσει ο χρόνος, έχει ήδη καταγραφεί σχεδόν το έλλειμμα της περσινής χρονιάς, το πιθανότερο είναι ότι θα σημειωθεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

  1. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι τα στοιχεία καταγραφής των θανάτων σε εβδομαδιαία βάση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στις 31 πρώτες εβδομάδες της φετινής χρονιάς έχουν καταγραφεί 83.826 θάνατοι έναντι 76.567 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Δηλαδή καταγράφεται προς το παρόν μια αύξηση της τάξεως του 9,48%, ενώ από τις πρώτες εβδομάδες του β’ εξαμήνου προκύπτει μια κατακόρυφη αύξηση ανά εβδομάδα. Τα ποσοστά αύξησης είναι διψήφια. Ενδεικτικά στην 31η εβδομάδα (που είναι και η τελευταία για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε 3.860 θανάτους έναντι 2.714 θανάτων πέρυσι. Η αύξηση φτάνει στο 42,2%. Και από αυτή την πηγή ενημέρωσης προκύπτει ότι φέτος είναι πιθανό να σπάσει και το φράγμα των 140.000 θανάτων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ίσως τελικά τα πυρηνικά όπλα να γίνουν προστάτες της Γης

Η χρήση πυρηνικών πυραύλων εναντίον αστεροειδών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης τους. Οι διαστημικές υπηρεσίες με προεξέχουσα τη NASA που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λουκάς, Λουκία, Μαρίνος. Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής...

Καιρός: Τοπικές βροχές και θερμοκρασία έως 24 βαθμούς σήμερα

Καιρός με τοπικές βροχές σήμερα και θερμοκρασία έως 24 βαθμούς σήμερα. Τοπικές βροχές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την...

Εθνικό σχέδιο δράσης για τη στήριξη της οικογένειας – Τα μέτρα που εξετάζει η...

Εθνικό σχέδιο δράσης για τη στήριξη της οικογένειας. Δωρεάν κατοικίες από τα ακίνητα του Δημοσίου σε νέους γονείς. Ειδικό βοήθημα και επιπλέον αφορολόγητο για...

Βιασμοί ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη: Ο θείος έστελνε σε φίλο του τα βίντεο της κακοποίησης

Eρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπιστεί ο παραλήπτης του υλικού με τις αρρωστημένες πράξεις του 51χρονου θείου των παιδιών. Πιθανή εμπλοκή ενός ακόμη προσώπου, πλην...

Ατύχημα σε αγώνα Motocross στα Γιαννιτσά: Αδελφός οδηγού ο 16χρονος

Σοκ στα Γιαννιτσά από το ατύχημα σε αγώνα Motocross και τον σοβαρό τραυματισμό δύο θεατών. Όπως είπε ο κ. Νίκος Τσιγκόσογλου ο οποίος ήταν αυτόπτης...
Λινού: Να φοράτε διπλή μάσκα σε λεωφορεία και τρένα

Κορωνοϊός: Έρχονται οι “Μωβ περιοχές”

Το καθεστώς των… «Μωβ περιοχών» φαίνεται πως θα εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Δεδομένης της απόφασης...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον Abdulrazak Gurnah με βασικό μοτίβο στο έργο του την προσφυγιά

Στον μυθιστοριογράφο Abdulrazak Gurnah απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021«για την ασυμβίβαστη και...

Απογραφή 2021: Μεγάλη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα – Τα στοιχεία ανά νομό

Μεγάλη μείωση του πληθυσμού έως και 500.000 σε σχέση με την απογραφή του 2011...

ΕΝΦΙΑ 2021: Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα ειδοποιητήρια – Χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι

Αναρτώνται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου στους προσωπικούς στους λογαριασμούς στο taxis τα εκκαθαριστικά σημειώματα...

Πανελλήνιες 2021: Σημαντική άνοδο στις βάσεις

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις στα περισσότερα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως προκύπτει από...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή