Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Αποκάλυψη Βόμβα- Οι Ρώσοι με εξομοιωτή μελετούν επιδράσεις επίγειας πυρηνικής έκρηξης σε μαχόμενα στρατεύματα -Τι ετοιμάζουν στην Ουκρανία;

Πιθανή χρήση Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία θα αποσκοπούσε,

σε διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας, η καταστροφή εχθρικών δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε αντεπιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός τμημάτων του

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά να μελετάται σοβαρά η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία, με λίαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, μεταξύ των οποίων πρώτος και καλύτερος συγκαταλέγεται ο Αντιπρόεδρος Μεντβέντεβ, πολλές φορές να προειδοποιούν από την έναρξη του πολέμου για το πάτημα του κόκκινου κουμπιού του Πυρηνικού Αρμαγεδώνα.
Οι Ρώσοι με εξομοιωτή μελετούν επιδράσεις επίγειας πυρηνικής έκρηξης σε μαχόμενα στρατεύματα

“Η Ρωσία φέρεται να έχει αναπτύξει έναν προηγμένο προσομοιωτή για επίγειες πυρηνικές εκρήξεις, σχεδιασμένο για να προσφέρει μια οπτική προσομοίωση βασικών οπτικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του ωστικού κύματος, της ακτινοβολίας και του νέφους μανιτάρι που προκύπτει από μια επίγεια πυρηνική έκρηξη.

Ρώσοι επιστήμονες στη Στρατιωτική Ακαδημία Επιμελητείας, που πήρε το όνομά του από τον Στρατηγό A.V. Khrulev, έχουν αναπτύξει έναν προσομοιωτή αιχμής για επίγειες πυρηνικές εκρήξεις, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης TASS.

Αυτός ο προσομοιωτής που κατοχυρώθηκε πρόσφατα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει σχεδιαστεί για να φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων, ιδιαίτερα εκείνων εντός των χερσαίων δυνάμεων, για πολεμικές επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν χρήση πυρηνικών όπλων.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει τον πρωταρχικό στόχο του προσομοιωτή ως την παροχή μιας ρεαλιστικής οπτικής αναπαράστασης κρίσιμων στοιχείων που σχετίζονται με μια επίγεια πυρηνική έκρηξη,

Η τεχνολογία είναι έτοιμη να ενσωματωθεί σε ασκήσεις στρατιωτικών μονάδων και πρακτικής άσκησης.

Αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ουσιαστικά την ετοιμότητα των χερσαίων δυνάμεων για εμπλοκές σε σενάρια πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον, η εφαρμογή του προσομοιωτή επεκτείνεται σε μονάδες που ειδικεύονται στην ακτινοβολία.

Η έκθεση προτείνει ότι θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη βελτίωση των ικανοτήτων αυτών των μονάδων, βοηθώντας στον προσδιορισμό των παραμέτρων έκρηξης και επιτρέποντας τον ακριβή εντοπισμό του επίκεντρου.

Η τεκμηρίωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας υπογραμμίζει ότι ο νέος προσομοιωτής αντιμετωπίζει τους περιορισμούς του προκατόχου του, του προσομοιωτή πυρηνικής έκρηξης IU-59, ο οποίος έχει καταστεί απαρχαιωμένος και δεν είναι πλέον σε παραγωγή.

Τα υπάρχοντα δείγματα IU-59 σε στρατιωτικές αποθήκες έχουν επίσης φτάσει στο τέλος της τεχνικής διάρκειας ζωής τους, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για επιχειρησιακή χρήση.

Επιπλέον, το έγγραφο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας ρίχνει φως σε μια άλλη εναλλακτική που είχε προηγουμένως θεωρηθεί, τη βόμβα απομίμησης IAB-500.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή κρίθηκε μη πρακτική λόγω του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της και των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη χρήση της για εκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων σε ακτινοβολίες, χημικές και βιολογικές αναγνωρίσεις.

«Επιπλέον, το μοντέλο IAB-500 αποσύρθηκε από την υπηρεσία το 1984 και δεν παράγεται πλέον από βιομηχανικές επιχειρήσεις», αναφέρει η έκθεση.
Η Πυρηνική ετοιμότητα της Ρωσίας και η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Η παρουσίαση από τη Μόσχα ενός προηγμένου προσομοιωτή για επίγειες πυρηνικές εκρήξεις πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων με το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ρωσία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, επικαλούμενη το δύσκολο περιβάλλον που δημιουργείται από τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκρινε την πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ως «απαράδεκτη», τονίζοντας την ανάγκη για την Ουάσιγκτον να επαναξιολογήσει τη στάση της στη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία προτού πραγματοποιηθούν ουσιαστικές συζητήσεις.

Η διαφωνία για τις ανανεωμένες συνομιλίες εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή νέα κούρσα εξοπλισμών, ειδικά καθώς η συνθήκη New START, που υπογράφηκε από τους πρώην προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, έχει προγραμματιστεί να λήξει το 2026.

Η συνθήκη θέτει περιορισμούς στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ επιτρέπει επιτόπιες επιθεωρήσεις για την επαλήθευση της συμμόρφωσης. Ωστόσο, αυτές οι επιθεωρήσεις σταμάτησαν το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 και δεν έχουν ακόμη επαναληφθεί.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη START, επικαλούμενος την αντιληπτή «υποκρισία και κυνισμό» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, διαθέτοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων, αντιμετωπίζει την αντίθεση ορισμένων Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που απαιτούν σύνδεση μεταξύ της εξωτερικής βοήθειας και των αυστηρότερων πολιτικών στα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, η εισαγωγή του προσομοιωτή επίγειας πυρηνικής έκρηξης σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση στην εκπαίδευση των Ρώσων στρατιωτών για πολεμικές επιχειρήσεις σε σενάρια πυρηνικών όπλων.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με την Ουκρανία, η Μόσχα επιδεικνύει την ετοιμότητα των πυρηνικών της δυνάμεων.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Ρωσία διεξήγαγε «μαζικές» ασκήσεις αντιποίνων πυρηνικής επίθεσης που περιελάμβανε εκτοξεύσεις πυραύλων από χερσαία σιλό, πυρηνικό υποβρύχιο και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, όλα υπό την επίβλεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ασκήσεις αποσκοπούσαν στην εξάσκηση στην απόκριση σε υποθετικό πυρηνικό χτύπημα που ξεκίνησε από τον εχθρό, επιδεικνύοντας τις στρατηγικές επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας.
Η σημασία των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία

Από την άλλη πλευρά, ένα κορυφαίο δυτικό think tank, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), παρατήρησε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της Ρωσίας στις συμβατικές στρατιωτικές της ικανότητες.

Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη έχει ανυψώσει τη σημασία των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων (NSNW) για τη Μόσχα, που αναδεικνύονται ως βασική στρατηγική τόσο για την αποτροπή όσο και για την αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις.
Οι στόχοι Ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, όπως ενδεχομένως θα είναι, η διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού, η καταστροφή δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε αντεπιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός τμημάτων

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών πλήν θεαματικής απρόποπτης εξέλιξης.

Σε τέτοια περίπτωση ,αν και το θεωρούμε πολύ ακραίο παρόλα αυτά, μπορεί να κατέφευγε σε χρήση μικρής ισχύος τακικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν α γραμμή Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες .

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: “Χτύπησαν” ρώσοι χακερς

Οι γαλλικές αρχές απέτρεψαν υβριδική ψηφιακή επίθεση στον ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς...

Ρωσία: Αγορές ρεκόρ ράβδων χρυσού το 2022

Οι Ρώσοι αγόρασαν αριθμό ρεκόρ ράβδων χρυσού το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του...

Ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια μετέφεραν οι Ρώσοι στο λιμάνι της Σεβαστούπολης: Εξόντωσαν Ουκρανούς δύτες! (βίντεο)

Έκλεισαν με ειδικό δίκτυ τον ναύσταθμο Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) ανακοίνωσε ότι...

ΥΠΕΞ: Απελαύνει 12 Ρώσους διπλωμάτες – Τους κήρυξε personae non gratae

Ως ανεπιθύμητους χαρακτηρίζει 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που...