Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παραλίγο ατύχημα με τουρκικό F-16 στο Αιγαίο(βίντεο)

Επικίνδυνος ελιγμός Τούρκου πιλότου, που πέρασε μόλις 30 μέτρα μπροστά από τη μύτη ελληνικού F-16.

Το τουρκικό αμόκ προκλητικότητας από αέρος στο Αιγαίο λίγο έλειψε την Πέμπτη να οδηγήσει σε ατύχημα – μια ανάσα από θερμό επεισόδιο.

Όπως αποκαλύπτει την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Όλα έγιναν στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. 8 ελληνικά μαχητικά – όλα οπλισμένα – που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.

O επικίνδυνος ελιγμός του F-16


Δυτικά της Ικαρίας, το ένα ζεύγος ελληνικών F-16 μόλις είχε καταφέρει να πάρει τα serial numbers του Νο1 του τουρκικού σχηματισμού. Ο Νο2 Τούρκος το αντιλήφθηκε και τότε προχώρησε στην πιο επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να γίνει.

Ενώ τον κυνηγούσε ο Νο2 του ελληνικού σχηματισμού, ο Τούρκος έκανε ελιγμό και πέρασε μπροστά από το Νο1 Έλληνα πιλότο γεμίζοντας το οπτικό του πεδίο με την λαμαρίνα του μαχητικού του. Μόλις 100 πόδια, που μεταφράζεται σε περίπου 30 μέτρα, μπροστά από το ελληνικό μαχητικό, ο Τούρκος πιλότος προχώρησε στην επικίνδυνη διασταύρωση.

  • Στόχος του ήταν να τρομάξει τον Έλληνα πιλότο, ακόμη και να χάσει τον έλεγχο του μαχητικού του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.
F-16 τουρκικά

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Οι Έλληνες πιλότοι όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους αλλά πείσμωσαν ακόμη περισσότερο. Οι Τούρκοι το έκοψαν ανατολικά, όμως, βρέθηκαν τελικά μπρος στα πυροβόλα των 2 ελληνικών F-16, εντός εμβέλειας κατάρριψης.

  • Ήταν οι 2 εμπλοκές που έγραψε το κοντέρ των αναχαιτίσεων στο απολογιστικό δελτίο της Πέμπτης.

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο


Οι προκλήσεις, όμως, συνεχίστηκαν και χθες Παρασκευή, με τους Τούρκους να προχωρούν για πρώτη φορά μες στον Σεπτέμβρη σε 4 υπερπτήσεις πάνω από 2 ελληνικά νησιά, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σημειώθηκαν χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση έναρξης του 63ου γύρου Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, στις 6 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα. Από τις αερομαχίες οι 2 οδηγήθηκαν σε εμπλοκές από ελληνικά μαχητικά.

Ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων από την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, έως και χθες 1 Οκτωβρίου, την εβδομάδα δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση “Παρμενίων”, έφτασε τις 254 και ο αριθμός των αναχαιτίσεων τις 19.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε επικίνδυνη διασταύρωση τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο ήταν τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του Έβρου.

Ελληνικό μαχητικό, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί είχε καταγράψει παρόμοια επικίνδυνη διασταύρωση πριν από 5 χρόνια δυτικά της Ροδου με ελληνικό μαχητικό που είχε απογειωθεί από τη Σούδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Ηνίοχος”: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη με Rafale και F-16 (βίντεο)

Στην άσκηση «Ηνίοχος 2024» η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών...

Πτώση F-16: Αυτός είναι ο 29χρονος Υποσμηναγός που σώθηκε –Το χρονικό

Αίσιο τέλος είχε η πτώση του μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-16 Block 52+ στην θαλάσσια...

Πτώση F-16 στη νήσο Ψαθούρα κοντά στην Αλόννησο – Σώος ο πιλότος

Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από πληροφορίες για πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16...

Μαρινέλλα: Ατύχημα για την τραγουδίστρια

Ένα ατύχημα που είχε η 85χρονη ερμηνεύτρια Μαρινέλλα ανάγκασε εκείνη και τους συνεργάτες της...