Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΑΣΕΑΝ: Νευρικότητα από εξελίξεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας μετά την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων από το Πεκίνο, σε τεχνητά νησιά που κατασκεύασε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του 10μελούς ΑΣΕΑΝ που συναντήθηκαν στο νησί Μπορακάι των Φιλιππίνων, ομόφωνα επιθυμούν αποτροπή στρατιωτικοποίησης και κάλεσαν σε διάλογο για να αποτραπεί κλιμάκωση μετά από πρόσφατες εξελίξεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Ο Περφέκτο Γιασάι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, τόνισε ωστόσο πως το ΑΣΕΑΝ ελπίζει Κίνα και ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρήνη και σταθερότητα. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη το 2013 μετά τον αποκλεισμό από ην Κίνα ενός πλούσιου ψαρότοπου. Ενώ το δικαστήριο απέρριψε πέρσι τους ισχυρισμούς της Κίνας για τον αποκλεισμό, ο νέος Φιλιππινέζος πρόεδρος επιδιώκοντας να βελτιώσει τις σχέσεις της Μανίλας με το Πεκίνο, έχει κατεβάσει αρκετά τους τόνους σχετικά με τον αποκλεισμό.

Νότια Κίνα, νευρικότητα, θάλασσα,
Κινεζικά σκάφη πέριξ υφάλου των νήσων Σπράτλι στη Νότια Κίνα. Η φωτογραφία είναι από βίντεο που είχε τραβήξει στις 21 Μαίου του 2015 το αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A Poseidon του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού .

Τριβές ΗΠΑ –Κίνας

Τριβές μεταξύ ΗΠΑ υπό τον Τραμπ και Κίνας, έχουν προκαλέσει φόβους ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα γίνει «θερμό σημείο», τη στιγμή που οι περισσότερες νοτιοασιατικές οικονομίες εξαρτώνται και από τις δύο δυνάμεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γιασάι είπε πως τα κράτη του ΑΣΕΑΝ αναγνωρίζουν πως ακόμη εξελίσσεται η πολιτική υπό τον Τραμπ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να τους ενημερώσει γι αυτή μέσα στους επόμενους μήνες για να έχουν πιο συγκεκριμένη και καθαρή εικόνα, ειδικά αναφορικά με την Κίνα. Ο ΑΣΕΑΝ θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο το πλαίσιο τροποποίησης του κώδικα ναυσιπλοϊας για το οποίο συνεργάζονται με το Πεκίνο.

Κινεζικές ασκήσεις, αμερικανικές περιπολίες

Νότια Κίνα, νευρικότητα, θάλασσα,
Στρατιώτες της Κίνας περιπολούν κοντά στις νήσους Σπράτλι, οι οποίες στα κινεζικά ονομάζονται Νήσοι Νάνσα. Το πανώ γράφει «τα Νάνσα είναι εθνική μας γη, ιερή και απαραβίαστη».

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο τμήμα των υδάτων, από όπου διέρχονται εμπορικά της πλοία μεταφέροντας ετησίως αγαθά αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Διεκδικήσεις στην πλούσια και σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, έχουν εγείρει και Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ.

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκαν Ναυτικές ασκήσεις, όπου μετείχε και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ. Το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως οι ασκήσεις έγιναν επιτυχώς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ ο στόλος των πολεμικών πλοίων του Πεκίνου, περιλαμβανομένου αντιτορπιλικού με δυνατότητα εκτόξευσης καθοδηγούμενων πυραύλων, πλέει τώρα στον ανατολικό Ινδικό Ωκεανό και στο Δυτικό Ειρηνικό. Κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε πως οι ως τώρα ναυτικές δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς της χώρας του δεν επαρκούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Πεκίνου σε ανοιχτά ύδατα.

ΑΣΕΑΝ, Νότια Κίνα,
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Περφέκτο Γιασάι.

Το Σάββατο, το αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ομάδα αεροπλανοφόρων του έχει αρχίσει περιπολίες ρουτίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, παρά την προειδοποίηση του Πεκίνου κατά των περιπολιών, τρεις μέρες νωρίτερα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου,  έφτασαν πολύ κοντά στη σύγκρουση αεροσκάφος P-3 του αμερικανικού Ναυτικού με κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος πάνω από την επίμαχη θάλασσα. Οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει την κατασκευή των νησιών και την ανάπτυξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη θάλασσα και ήγειραν ερώτημα αν αυτά θα χρησιμοποιούνταν για τον περιορισμό τη ελεύθερης διέλευσης. Τις περιπολίες του, το αμερικανικό πολεμικό Ναυτικό τις αποκαλεί «Ελευθερία Ναυσιπλοίας» και σ΄ αυτές μετέχει το αεροπλανοφόρο Νίμιτς, αλλά και το Καρλ Βίνσον.  Αυτό υποστηρίζει τον 3ο  Στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, όπου δρα για περισσότερα από 70 χρόνια.  

Τον περασμένο Δεκέμβριο, κινεζικό πλοίο ανέσυρε από το βυθό στη θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στις Φιλιππίνες, αμερικανικό μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο, γεγονός που προκάλεσε διπλωματική διαμαρτυρία. Αργότερα, η Κίνα το επέστρεψε.  

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ύδρα: Επιβάτης πλοίου έπεσε στη θάλασσα – Και δύο ελικόπτερα στις έρευνες

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στο Λιμενικό για πτώση άνδρα από πλοίο που εκτελούσε το...

9η Boat & FishingShow: Με δεκάδες Έλληνες και ξένους εκθέτες ανοίγει αύριο τις “πύλες” της η γιορτή της θάλασσας

Μία συναρπαστική εμπειρία σε εκθέτες και επισκέπτες θα προσφέρει η διεθνής έκθεση «Boat &...

9η Boat & Fishing Show: Το πληρέστερο θαλασσινό event όλων των εποχών

Με συμμετοχές και παρουσιάσεις νέων μοντέλων σκαφών, με όλες τις εξελίξεις γύρω από τον...

Όταν η θάλασσα «καταπίνει» ολόκληρα πλοία (βίντεο)

Ένα βίντεο για... γερά στομάχια. Όταν τα κύματα της θάλασσας είναι τόσο ψηλά που...