Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

«Άστη να λέει»: Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι

Ένα τραγούδι που παραλίγο να μην το ακούσουμε καθώς ακόμα και ο Βασίλης Καρράς δίσταζε να συνεργαστεί με το ροκ συγκρότημα Πυξ Λαξ

Η απώλεια του Βασίλη Καρρά αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ιστορία της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Ωστόσο, το κενό αυτό θα γεμίζουν πάντα τα τραγούδια του με την χαρακτηριστική μπάσα φωνή του που ξεχώριζε από κάθε άλλη.

Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι αδιαμφισβήτητα το «Άστη να λέει», το οποίο είπε σε μια από τις πιο ανορθόδοξες συνεργασίες του με τους Πυξ Λαξ. Η ιστορία πίσω από την δημιουργία του τραγουδιού αυτού έχει το ίδιο ενδιαφέρον όσο και το ίδιο το κομμάτι.

Αντί για Διονυσίου, Καρράς

Η ιστορία ξεκινά το 1993. Οι Πυξ Λαξ, που είχαν δημιουργηθεί τρία χρόνια πριν, έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους βήματα με τα άλμπουμ τους «Τι άλλο να πεις πιο απλά» και το «Ζόρικοι Καιροί». Ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας είχαν αρχίσει την συνεργασία τους με τον Μάνο Ξυδούς και είχαν ήδη τις πρώτες τους επιτυχίες.

Ο Μάνος Ξυδούς έχει έτοιμο ένα νέο τραγούδι για το άλμπουμ που ετοίμαζαν, τον «Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί». Ήταν το «Άστη να λέει», ωστόσο το συγκρότημα ήθελε να βρει μια λαϊκή φωνή να ερμηνεύσει το τραγούδι αντί για τους ίδιους. Όταν ο Ξυδούς είχε αρχίσει να γράφει το τραγούδι πριν από χρόνια, σκεφτόταν ότι η φωνή αυτή θα έπρεπε να είναι ο Στράτος Διονυσίου θεωρώντας ότι με τη βαριά φωνή του θα έκανε ένα γενναίο άνοιγμα προς την νεολαία. Όμως, πριν προλάβουν να προτείνουν κάτι τέτοιο ο Διονυσίου έφυγε από τη ζωή. Όπως έχει πει ο Πλιάτσικας σε μια συνέντευξή τους κάποια στιγμή άκουσαν τον Βασίλη Καρρά και κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μια αυθεντική λαϊκή φωνή και έναν αυθεντικό λαϊκό άνθρωπο, όπως αυτό που έψαχναν.

«Ήμουν στον διάδρομο της Μίνως και συναντιέμαι με τον συγχωρεμένο τον Μάνο τον Ξυδούς και μου λέει έχουμε γράψει ένα τραγούδι. Του λέω ποιος; Μου λέει έχω κάνει ένα γκρουπάκι, Πυξ Λαξ λέγεται», ανέφερε ο Βασίλης Καρράς για το πώς του έγινε η πρόταση πρώτη φορά.

Ωστόσο, το πρώτο εμπόδιο ήταν η ίδια η δισκογραφική εταιρεία του συγκροτήματος, η οποία τους προειδοποιούσε ότι αν έκαναν μια τέτοια συνεργασία θα τους ζημίωνε ανεπανόρθωτα καθώς θα μπέρδευαν το κοινό σχετικά με το είδος της μουσικής που εκφράζουν. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Στόκας «μας έλεγαν ότι θα καταστραφούμε και τι είναι αυτά τα πράγματα που κάνουμε».  Οι Πυξ Λαξ είχαν παρουσιαστεί σαν ένα αυθεντικό ροκ συγκρότημα και ο Βασίλης Καρράς ήταν σε ένα τελείως διαφορετικό είδος. Άλλωστε την εποχή εκείνη οι «ροκάδες» και οι «λαϊκοί» ήταν πάντοτε σε μια άτυπη αντιπαράθεση.

Παρόμοια ήταν και η σκέψη του Βασίλη Καρρά όταν του πρότειναν να τραγουδήσει το κομμάτι. Όπως έχει πει ο ίδιος τού είχαν στείλει μια κασέτα στο οποίο έπαιζαν το τραγούδι με μια κιθάρα. Επί δύο μήνες ο Καρράς άκουγε το τραγούδι και προσπαθούσε να καταλάβει πώς μπορεί να το κάνει δικό του, καθώς του φαινόταν πολύ διαφορετικό και ροκ από αυτά που τραγουδούσε.

«Και ο Βασίλης άκουσε το τραγούδι για πρώτη φορά παιγμένο έτσι ροκ και αντέδρασε, τσίνισε. ‘Δεν το λέω εγώ αυτό, δεν μου πάει’ είπε», ανέφερε σχετικά ο Πλιάτσικας.

«Περνάει κανένα εικοσαήμερο, με παίρνει τηλέφωνο ο Αχιλλέας (σημ. ο Θεοφίλου) και με ρωτάει ‘ωραίο το κομμάτι ρε κολασμένε;’. Του λέω ‘δεν μπορώ να το καταλάβω ρε Αχιλλέα, μήπως είναι πολύ προχωρημένο για μένα;’. Καλά μου λέει, ξανάκουσέ το καμιά φορά», είχε πει σχετικά ο Καρράς.

Το επόμενο διάστημα, ο λαϊκός τραγουδιστής συνεχίζει να το ακούει, ωστόσο παραμένει διστακτικός: «Τότε ήταν ένα τραγούδι έξω απ’ τα νερά μου, για να το κάνω δικό μου. Το είχα δυο μήνες στα χέρια μου γραμμένο απ’ τα παιδιά με μια κιθάρα. Μισό τραγουδούσε ο Στόκας, μισό ο ψηλός (σημ. ο Πλιάτσικας)· όλοι μαζί. Το μελετούσα, λοιπόν, και η τελική εκδοχή ήταν εντυπωσιακή».

Βασικό ρόλο για να πειστεί τελικά ο Βασίλης Καρράς έπαιξε ο παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου, ο οποίος πήρε τον τραγουδιστή «από το χέρι», για να πάει στο στούντιο, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Ο Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη, για το περιοδικό «Όασις» είχε πει για τον Βασίλη Καρρά: «Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά στον άνθρωπο. Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος ο Βασίλης Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από κεί και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά».

Αλλά και ο Βασίλης Καρράς μιλώντας για τη συγκεκριμένη συνεργασία ανέφερε ότι «ο Μάνος Ξυδούς την έκανε τη δουλειά μαζί με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Γιατί οι παραγωγοί όταν είναι επαγγελματίες αληθινοί είναι πολύτιμοι…. Σήμερα κάποιοι που δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το λα μινόρε από το μι μινόρε, και που δεν έχουν καμιά γνώση για την ιστορία του τραγουδιού και τις λεπτομέρειές του, το παίζουν παραγωγοί».

Κάπως έτσι ο Καρράς πείθεται. Ένα πρωί, αφού ο Καρράς τελείωσε την εμφάνισή του στο νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εμφανιζόταν πήρε απευθείας το αεροπλάνο χωρίς να κοιμηθεί και ξενυχτισμένος έφτασε στο στούντιο στις 10 το πρωί για την ηχογράφηση. Όπως λέει ο Πλιάτσικας τους είχε βάλει ένα μοναδικό όρο, για να πει το τραγούδι: να τον περιμένει στο στούντιο ένα μπουκάλι ουίσκι Chivas. «Βέβαια όρος τέτοιος για εμάς, δεν χρειαζόταν να τον πει καθόλου!», λέει ο Πλιάτσικας.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Καρράς αφού έφτασε στο στούντιο ξεκίνησε να προβάρει το τραγούδι και τελικά σε 6-7 λεπτά το είχαν τελειώσει και ηχογραφήσει μόλις με την δεύτερη φορά που το είπε!

Το τραγούδι τελικά συμπεριλήφθηκε στον δίσκο που κυκλοφόρησε το 1993 με τον τίτλο «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί». Πρόκειται για το άλμπουμ που εδραίωσε τη φήμη των Πυξ Λαξ στη μουσική σκηνή και τους έκανε ευρέως γνωστούς. Φυσικά σε αυτό, τεράστιο ρόλο, όπως λέει και το συγκρότημα, έπαιξε η συνεργασία τους με τον Βασίλη Καρρά σε αυτό το τραγούδι. Μάλιστα, όπως θυμάται ο Μπάμπης Στόκας αμέσως μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ έδιναν μια συναυλία στη Λιβαδειά και ήταν η πρώτη φορά που ήταν γεμάτο όλο το θέατρο και απέξω βρίσκονταν άλλος τόσος κόσμος που δεν είχε καταφέρει να βρει εισιτήριο.

Οι Πυξ Λαξ στο αντίο τους στον Βασίλη Καρρά με μια ανάρτησή τους συμπύκνωσαν όλα όσα ήταν ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής:

«Τι να γράψουμε για αυτά τα τρομερά νέα μέσα στα Χριστούγεννα; Ο πιο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής. Η πιο μεγάλη λαϊκή ψυχή. Μόνο όσοι τον έζησαν ξέρουν. Αλλά κι ο κόσμος που τον αγάπησε .

Χωρίς αυτόν στην αρχή μας τίποτε δεν θα ήταν ίδιο. Χωρίς την γενναιοδωρία του και την βοήθεια του.

Άλλαξε με την φωνή του τα πράγματα .Ξεπέρασε όρια. Διέλυσε τα μικρονοϊκα φράγματα .

Βασίλη ένα μεγάλο ευχαριστώ από μας τα φιλαράκια σου κι ένα καλό ταξίδι να έχεις αδελφέ μας.

Απ τον Βορρά μέχρι τον Νότο θα σε θυμόμαστε και θα σε τραγουδάμε. Καλή αντάμωση με τον Μάνο εκεί που θα πας και αν σκαρώσετε κανένα τραγουδάκι ακόμη, στείλτε το και προς τα κάτω γιατί είμαστε πολύ φτωχοί πια».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-4-2024

Ο Τύπος της Παρασκευής 26/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυξήσεις έως και 13,3% για τους συνταξιούχους που (ακόμα) εργάζονται" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ Βουλγαρία την Ελλάδα" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κλιμακωτό "ταβάνι"...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-4-2023

Ο Τύπος της Πέμπτης 25/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 25-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανεβαίνουν τα ποσά για τα εφάπαξ! Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΘΗΛΥΚΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρικυμία Κασσελάκη" ΕΣΤΙΑ: "Γροθιές στο...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-4-2024

Ο Τύπος της Τετάρτης 24/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 24-4-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η κολυμπήθρα, το λάδι και ο σταυρός ήταν απο τον...Παπαδιαμάντη" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ο ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ! Ξέσπασε κατά δημόσιου νοσοκομείου" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-4-2023

Ο Τύπος της Τρίτης 23/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ιταλικό μοντέλο για δουλειά σε 400.000 άνεργες γυναίκες" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "ΣΦΑΞΕ ΜΕ, ΑΓΑ ΜΟΥ!" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "3.734 προσλήψεις στο δημόσιο" ΕΣΤΙΑ:...

Πέθανε ο δημοσιογράφος ο Μανώλης Σπανάκος

Τον θάνατο του δημοσιογράφου Μανώλη Σπανάκου, ο οποίος έφυγε από την ζωή την Κυριακή 21 Απριλίου γνωστοποιεί η ΕΣΗΕΑ. ‘Oπως αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ,...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-4-2023

Ο Τύπος της Δευτέρας 22/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 22-4-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ασφάλειες ζωής και δάνεια σε ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Το υπ. Πολιτισμού ΑΓΝΟΗΣΕ καταγγελία για ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 27-4-2024

Ο Τύπος της Κυριακής 21/4

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 21-4-2024 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Ο Stefanos... ξαναβαφτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κόκκινο τριψήφιο στο Μαξίμου Real news: Ντόμινο τρόμου στη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βασίλης Καρράς: Αυτό είναι το μνήμα του τραγουδιστή – ”Τσακίζει” κόκκαλα η επιγραφή στον τάφο του

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα, που ο Βασίλης Καρράς άφησε την...

Σαν σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του στις 18 Ιανουαρίου το 1984 πεθαίνει ο Βασίλης Τσιτσάνης

Συνθέτης, στιχουργός, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής· από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και...

Βασίλης Καρράς: Η συγκινητική κίνηση της συζύγου και της κόρης του

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (30/12) στο Κοκκινοχώρι Καβάλας το 9ήμερο μνημόσυνο...

Βασίλης Καρράς: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός του Γιάννη Πάριου και η αποκάλυψη για το τραγούδι «Αδιέξοδο»

Για τον Βασίλη Καρρά και για την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Αδιέξοδο» μίλησε...